longonderzoek na endeldarmkanker?

3 december 2020 om 11.30
132 x gelezen

In oktober 2018 is endeldarmkanker  bij mij  gevondenn in stadium 3. In juni 2019, na eerst 28 x chemoradiatie,  heb ik een rectum- en anusamputatie gehad. Er werd me uitgelegd dat eventuele uitzaaiingen bij dit soort kanker in de lever en de longen zijn.  Eind juli 2019 is, omdat ik een paar weken lang een naar hoestje had, een longfoto gemaakt, waaruit geen uitzaaiingen bleken. Sindsdien  heb ik wel echo's van de buik gehad, een CT-scan, een coloscopie, bloedonderzoek etc., maar er is verder geen onderzoek naar mijn longen geweest. Toen ik de specialist hiernaar vroeg zei hij dat uitzaaiingen altijd eerst in de lever plaatsvinden, en pas daarna in de longen. Daarom zou een longonderzoek nu niet nodig zijn. Hij heeft er ongetwijfeld voor doorgeleerd, maar ....klopt dat? Ik maak me een beetje zorgen.

Antwoord

Beste,

Uitzaaiingen kunnen zowel in de longen als in de lever optreden. Het is niet zo dat deze altijd eerst in de lever zichtbaar zijn. Er zijn landelijke adviezen tav het vervolgen patienten na de diagnose darmkanker. U kunt uw vraag nogmaals met uw behandelaar/casemanager voorleggen.

Helaas is er vooralsnog geen enkel onderzoek wat hierin de garantie van geen ziekte-activiteit kan geven, er zal dus altijd enige mate van onzekerheid blijven bestaan.

Sterkte,  met vriendelijke groet,

Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46