Behandelschema S-1 (Teysuno)

21 mei 2020 om 07.20
423 x gelezen

Ik word (palliatief) behandeld met S-1,  voor naar de lever uitgezaaide darmkanker.

Het schema is 2 weken pillen, 1 pauzeweek. Hetzelfde schema als de Capecitabine die ik 2 x eerder gehad heb.

Inmiddels ben ik bezig met kuur 6. Ik ervaar de pauzeweek eigenlijk als te kort om te herstellen van de bijwerkingen. Ik krijg nu na 6 kuren wel 1 x een extra pauzeweek.

Is het ook mogelijk om een ander (patiënt vriendelijker) behandelschema van bijvoorbeeld 2 weken slikken, 2 weken pauze aan te houden? Dat zou mij een betere QOL geven denk ik, en is de kuur op de lange termijn beter vol te houden. Erg belangrijk in deze palliatieve fase.
Waar is de 2 weken slikken/ 1 week rust op gebaseerd?                                                                         Heeft dat te maken met de snelheid van celdeling? Of simpelweg omdat een ander schema nooit onderzocht is in studie verband?

Ik ben benieuwd hoe u hiertegen aan kijkt.

Met vriendelijke groet,

Nemy

 

Antwoord

Beste Nemy,

Dit schema is gebaseerd op studies in zowel het laboratorium als bij patienten in de kliniek.

Dit heeft te maken met de werkzaamheid en halfwaardetijd van de chemotherapie. Als dit schema te zwaar is, is het aan te bevelen om de dosering aan te passen, echter niet om standaard een week langer rust tussendoor te nemen. Dit komt de werkzaamheid niet ten goede.

sterkte

met vriendelijke groet,

Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor uw reactie.

Nog een vraag, u noemt de mogelijkheid tot verlagen van de dosering. Wat voor effect heeft het verlagen van de dosering op de werkzaamheid/effectiviteit van de kuur. Met ander woorden in cijfers uitgedrukt, over hoeveel verlies in  % heb je het dan aan werking/effectiviteit van deze kuur? 

Graag uw reactie,

Mvg

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Indien er een medische reden is om de dosering te verlagen, met andere woorden anders moet de behandeling gestopt worden, heeft dit geen invloed op het effectief van de behandeling. Zo is het ook gegaan in de studies waarin deze behandeling is onderzocht. Of dit op u van toepassing is kan uw eigen behandelaar het beste inschatten.

sterkte en vriendelijke groet,

team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46