Kan uitstel van een zoledroninezuurkuur kwaad?

Ik heb uitgezaaide prostaatkanker in al mijn botten. Normaal kreeg ik om de drie maanden een infuus met zoledroninezuur,maar ik mag hiervoor nu niet worden opgenomen. Kan het kwaad dat er straks minstens 6 maanden tussen mijn laatste en de geplande volgende kuur zitten?

Antwoord

Beste Ivsejo,

De NVMO heeft enige tijd geleden een protocol geschreven over welke behandelingen met antikankermedicijnen in principe wel en niet doorgaan. In zijn algemeenheid was de reden hiervoor dat oncologen bij hun patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner wilden maken, zodat zij beter beschermd zouden zijn tegen de gevolgen van corona.

Nu is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen met kanker meer kans hebben om een infectie met het coronavirus te krijgen en ook niet dat een corona infectie ernstiger verloopt bij mensen met kanker. Wellicht dat dit het advies omtrent jouw behandeling verandert, mocht bovenstaande de reden zijn geweest om de behandeling uit te stellen.

We raden je aan om hierover in gesprek te gaan met je behandelend arts. Ook betreffende de zorgen die je hebt. De behandeld arts heeft het beste zicht op jouw individuele medische situatie en waarom een bepaald advies voor jou wel of niet raadzaam is. 

Hartelijke groet,
Antoni van Leeuwenhoek

Laatst bewerkt: 14/05/2020 - 11:53