Terugkerende slijmvorming

Beste prof. de Hingh,

In 2018 kreeg ik de diagnose LAMN. HIPEC operatie gehad, stukje dikke darm,  eierstokken, diafragma, vetschort verwijderd.  Het slijm bleek geen kankercellen te bevatten na onderzoek. Regelmatig krijg ik controle en dit zijn tot nu toe goede CT-SCAN uitslagen.  De laatste keer, afgelopen oktober kreeg ik een PET-CT omdat de chirurg naar aanleiding van mijn klachten dit beter leek. Ik had regelmatig last van kortademigheid, benauwd gevoel.  Ook heb ik nog steeds een verminderde conditie en blijf ik snel vermoeid.  De uitslag was goed en er was niets te zien aan eventuele kankercellen.  Toch blijven mijn klachten al is het wel een  verbetering in vergelijking tot eerder. Is het mogelijk dat er wel weer slijmvorming ontstaat, die niet te zien is op een scan en ook geen kankercellen bevat? 

 

Antwoord

Goedeavond,

Ik begrijp dat u zich zorgen maakt gezien de klachten en de voorgeschiedenis. Uit uw verslaglegging maak ik op dat er al diverse scan gemaakt zijn, waaronder een PET-scan. Tot op heden is daar (gelukkig) nog geen terugkeer van ziekte gezien. 

Het valt nooit uit te sluiten dat er toch (zeer) kleine hoeveelheden slijm  terugkeren die nog niet op scans te zien zijn. Maar: als dat al zo is dan is het onwaarschijnlijk dat dit klachten geeft zoals door u beschreven. Dat verwacht je pas bij terugkeer van grote hoeveelheden slijm en dat zou dan op een scan zeker te zien moeten zijn. Naar mijn inschatting hoeft u zich daar dus geen zorgen over te maken.

Klachten van verminderde conditie en snellere vermoeidheid komen vaker voor na ingrijpende oncologische behandelingen en hoeven niet op terugkeer van ziekte te wijzen. Best kunt u dit met uw behandelend specialist of huisarts bespreken. 

Vriendelijke groet,

Ignace De Hingh

 

 

 

Laatst bewerkt: 13/04/2021 - 22:24