Pipac bij Uitgezaaide urachuskanker

Hallo,

Helaas is een HIPeC operatie niet mogelijk gebleken doordat te veel buikregios zijn aangedaan. In de operatiekamer is besloten de operatie niet door te zetten.

Het betreft Urachuskanker, die uitsluitend uitgezaaid is naar het buikvlies. Ik ben onder behandeling in AVL, en in juni start ik met chemo. Ik heb de oncoloog gevraagd of Pipac mogelijk is, maar hij kende deze behandeling niet. In had gelezen dat AVL deze behandeling niet uitvoert, maar dat de oncoloog er helemaal niet van gehoord heeft verbaasd me enorm. 
 

vraag: kom ik met Naar buikvlies uitgezaaide Urachus kanker in aanmerking voor Pipac? 
Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe kom ik in contact als mijn oncoloog het niet kent?

Alvast veel dank voor antwoorden.

groet, Martin 

Antwoord

Beste Martin, 

Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt gelezen is de PIPAC-behandeling nog in een experimenteel stadium. Dat betekent dat er wereldwijd onderzoek wordt gedaan of deze behandeling van meerwaarde is en dan met name bij de meest voorkomende vormen van uitzaaiingen naar het buikvlies zoals dikke darmkanker, eierstokkanker en maagkanker. Het zou kunnen dat er inderdaad een positief effect is van PIPAC maar het zou ook goed kunnen dat het niet goed helpt of dat het zelfs schadelijk is. 

In Nederland zijn er twee studies uitgevoerd met PIPAC bij dikke-darm kanker. Buiten deze studies is het uitvoeren van de PIPAC-behandeling in Nederland niet toegestaan omdat het dus nog niet duidelijk is of het werkt of niet en wat de mogelijke schadelijke gevolgen zijn. Dat geldt op dit moment dus voor alle ziektebeelden en dus ook voor urachuskanker. 

Voor de behandeling van urachuskanker met PIPAC is ook internationaal helaas vrijwel niets bekend. Dat heeft er voor een groot deel mee te maken dat urachuskanker zo zeldzaam is en dat PIPAC een nieuwe behandeling is. Een mogelijk effect van PIPAC op de ziekte in positieve of negatieve zin is dus echt niet in te schatten. Een PIPAC-behandeling voor urachuskanker is op dit moment dan ook niet aan te raden. 

Heel veel sterkte met de behandeling! 

Ignace De Hingh

Laatst bewerkt: 15/05/2021 - 10:04