HIPEC bij uitzaaiing Lever?

Goedendag, bij mij is Urachuskanker geconstateerd. Ik ben hiervoor onder behandeling bij Dr. Van Rhijn in AVL (naar ik weet dé specialist in NL). Geheel naar tevredenheid overigens. 
Na een behandeling in 2019 leek ik genezen, echter is recent een uitzaaiing gevonden in mijn buikvlies. Uit de MRI die gemaakt is, is een afwijking in mijn lever (segment 6) te zien. Mogelijk kwaadaardig. Dat gaan ze nu onderzoeken middels een lever MRI (helaas pas op 8april). Als uitkomst kwaadaardig is, zal geen HIPeC plaatsvinden maar kom ik ik palliatief traject.

mijn vragen zijn:

1. Zijn er ziekenhuizen zijn die toch mogelijkheden voor Hipec zien icm leveruitzaaiing. 
2. Kan een leveruitzaaiing  behandeld worden? 
3. kan ik elders sneller een lever MRI ondergaan dan 8/4? Het gaat dan natuurlijk niet enkel om de MRI, maar ook om de afstemming met AVL 

Kunt u hier duidelijkheid over geven?

Antwoord

Goedemiddag,

Een tumor die zowel naar de lever als naar het buikvlies uitzaait wordt in principe niet met een HIPEC-operatie behandeld. Een HIPEC operatie richt zich namelijk alleen op het buikvlies.

Voor lever uitzaaiingen zijn in principe zeker ook behandelingen mogelijk maar het is daarbij van groot belang: waar de tumor vandaan komt, of er ook andere uitzaaiingen zijn, ligging van de uitzaaiingen, hoeveelheid, reactie op chemotherapie etc. 

Het is dus van groot belang dat iemand die alle informatie van het ziektebeeld heeft en kennis van zaken een plan voor u maakt. Mijn inschatting is dat u daarvoor op dit moment op de juiste plek bent. 

Sterkte met de behandeling!

PS: of er in andere ziekenhuizen eerder een MRI gemaakt kan worden weet ik helaas niet. Of het met het verzenden van de MRI en herbeoordelen vervolgens veel tijdswinst gaat opleveren durf ik ook niet in te schatten... 

Laatst bewerkt: 26/03/2021 - 14:30