Graag advies over pipac/chemo en daarna hypec

Kan mijn broer in aanmerking komen voor een combinatiebehandeling pipac/hypac. Oorspronkelijke tumor bevindt zich in maag met uitzaaiingen naar buikvlies. Kijkoperatie geeft een hci score over 6 vlakken van 8. ( 4maal 1 en 2 maal 2 score) overige 7 vlakken zijn niet meer bekeken. waarschijnlijk komt hij niet in aanmerking voor hypac. Zijn er trials bekend waaraan hij kan deelnemen waarin ze eerst chemo of pipac geven om de uitzaaiingen te reduceren en dan gevolgd met 'n hypec operatie? Ik hoor graag van u

Antwoord

Dag mevrouw,

In Nederland zijn er geen trials waarbij voor maagkanker patienten een PIPAC wordt aangeboden. Een PIPAC is in principe ook altijd palliatief, dat wil zeggen dat er geen genezing wordt nagestreefd of een situatie waarbij een HIPEC mogelijk wordt.

In het buitenland worden wel PIPAC-behandelingen voor maagkanker aangeboden. De resultaten hiervan zijn nog niet helemaal duidelijk en de behandeling moet dan ook als "experimenteel" beschouwd worden. Er zijn incidenteel gevallen bekend waarbij de PIPAC zo'n goed effect had dat de HIPEC alsnog uitgevoerd werd, maar dit is zo zeldzaam dat dit niet als realistisch doel op zich gezien mag worden. 

Sterkte en hartelijke groet,

Ignace de Hingh

Laatst bewerkt: 21/01/2022 - 16:55