Bindweefselpijn aan stuitje?

In mijn linkerlies heb ik bestralingsschade aan mijn bindweefsel. Dit kreeg ik vrij snel na de bestraling en hier krijg ik maandelijks fysiotherapie voor en ik doe dagelijks oefeningen om het soepel te houden. En dat gaat prima.

Ongeveer één à twee jaar na de bestraling kreeg ik pijn aan mijn stuitje bij bepaalde bewegingen en zitten. De fysiotherapie heeft getracht het recht te zetten maar toen was de pijn onhoudbaar erna dus dat doe ik niet meer. Ik let nu goed op mijn bewegingen en dan is het goed houdbaar maar als het geactiveerd wordt, is het een heel nare pijn. Is dit ook bindweefselschade? En zo ja, wat zijn de mogelijkheden om te zorgen dat het in ieder geval niet erger wordt. 

In maart 2021 is mijn behandeling alweer 4 jaar geleden. Chemoradiatie 33 keer met boost in de laatste 3 dagen.

Antwoord

Beste IIsydi,

Je vraagt of de pijn in je stuitje ook te maken kan hebben met bindweefsel vorming na de bestraling.

Ja, ik denk dat bindweefsel vorming zeker een rol kan spelen bij deze pijnklachten. We zien vaker dat er na 1 of 2 jaar meer klachten in de onderrug of het bekken ontstaan bij mensen die op het bekken zijn bestraald. Dat kan komen door litteken of bindweefsel vorming. Dit is een effect wat je ziet langere tijd na de bestraling. 

Wat kun je er aan doen om dit te voorkomen of de klachten te doen verminderen? Het is van groot belang om de onderrug en het bekken soepel te houden door regelmatig te bewegen. Wandelen is heel belangrijk, yoga oefeningen kunnen helpen of ondersteuning door een fysiotherapeut. Rustige oefeningen doen om de spieren en pezen in het bekken soepel en goed doorbloed te houden.

Goed dat je regelmatig oefeningen doet.

Mocht de pijn in je stuitje toch van karakter veranderen dan is contact met je behandelaar nodig.

Met vriendelijke groet,

Het experteam anuskanker

Laatst bewerkt: 09/02/2021 - 12:00