Vermoeidheid bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vermoeidheid komt vaak voor bij kanker. Je kunt voor, tijdens en kort na de behandeling moe zijn, maar ook nog lange tijd daarna. 

Vermoeidheid is een gebrek aan energie. Als je vaak moe bent, lukt het niet goed meer om de dingen te doen die je wilt of moet doen. Vaak gaan dagelijkse activiteiten zoals douchen, opruimen en koken moeizamer. Ook lopen en praten kunnen meer energie kosten. Na een activiteit kun je meer of langer rust nodig hebben.

Door vermoeidheid werken ook je hersenen minder goed. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met onthouden, met je aandacht bij iets houden of met het nemen van beslissingen. 

Uiteraard kan vermoeidheid ook invloed hebben op je stemming. Je kunt prikkelbaar of boos zijn. Of lusteloos en somber.

Vermoeidheid bij kanker komt vaak voor

Vermoeidheid voor, tijdens en kort na de behandeling

Dat je moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling, is heel normaal. De ziekte en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent.

Na de behandeling duurt het vaak nog enkele maanden voordat de vermoeidheid minder wordt. Het kost tijd en energie om te herstellen en weer conditie op te bouwen. Ook moet je verwerken wat je allemaal hebt meegemaakt. Als je verder opknapt, neemt de vermoeidheid meestal langzaam af.

Belangrijke tip:

Pak na de behandeling zo goed mogelijk de draad weer op, maar doe dit rustig, stap voor stap.

Quote van psycholoog over vermoeidheid

Vermoeidheid lang na de behandeling

Je kunt nog lang na de behandeling last houden van vermoeidheid. Soms lijkt het alsof de vermoeidheid niet meer overgaat.

Misschien heb je minder energie dan vroeger of moet je vaker rust nemen. Als je hoofd meer wil dan je lichaam aankan, zul je manieren moeten vinden om daarmee om te gaan. Dat kan lastig zijn. Mogelijk heb je iets aan de tips bij vermoeidheid.

Het kan ook zijn dat je je vaak onverwachts compleet uitgeput voelt. En dat rust nemen niet helpt. Dan heb je misschien last van chronische vermoeidheid. Lees verder over chronische vermoeidheid bij kanker.

banner untire app

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marije van der Lee

Dr. Marije van der Lee

GZ-psycholoog en bijzonder hoogleraar klinische psycho-oncologie, Helen Dowling Instituut

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Logo Helen Dowling Instituut

Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020