Wat kunt u doen

Wat kunt u zelf doen bij seksuele problemen?

Opslaan
Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat uw seksleven door uw ziekte of behandeling is veranderd. Iedereen wil na de behandeling graag zijn oude leven weer oppakken. Dit geldt ook voor seksualiteit. Het oppakken van seksueel contact zal goede en minder goede momenten hebben. Sommige dingen lijken niet meer terug te keren naar zoals het voor de ziekte was.

Seksualiteit kan een hele andere betekenis krijgen. Vroeger was het voor u misschien belangrijk om tijdens het vrijen opgewonden te raken en klaar te komen. Nu bent u misschien meer gericht op intimiteit, geborgenheid en warmte. Daarom kan het goed zijn om uit te zoeken wat nog wel mogelijk en prettig is op het gebied van lichamelijk contact.

Lichamelijk contact

Soms blijkt het een te grote stap om na de ziekte en de behandeling de seksuele relatie met uw partner weer op te pakken. In dat geval zou u kunnen beginnen naar uw lichaam te kijken of het aan te raken om uw eigen seksuele mogelijkheden te onderzoeken. Dit kan u helpen om te ontdekken wat u wel en niet plezierig en opwindend vindt.

Daarna kunt u samen met uw partner op ontdekkingstocht gaan. Seks is niet alleen geslachtsgemeenschap. Strelen, zoenen of knuffelen is ook seksueel contact.

Ook elkaar bevredigen met de hand of de mond kan een intieme en opwindende manier van seksueel contact zijn. En als geslachtsgemeenschap of andere vormen van seksueel contact te vermoeiend zijn, kan uw partner zichzelf bevredigen terwijl u tegen elkaar aanligt.

Ontspannen

Wanneer u gespannen bent, staat dat prettig vrijen in de weg. Misschien maakt u zich zorgen dat het vrijen pijn zal doen of dat u geen erectie zult krijgen. Of vraagt u zich af of u nog wel aantrekkelijk bent voor uw partner. Vertel uw partner over deze twijfels. Openheid kan spanning helpen verminderen.

Soms kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Door het doen van ontspaningsoefeningen leert u uw lichaam te ontspannen. Door uzelf bewust te zijn van spanning en ontspanning kan dit bijdragen tot herstel van vertrouwen in uw lichaam.

Suggesties die kunnen helpen om te ontspannen:
  • elkaar insmeren met een bodymilk
  • samen naar mooie muziek luisteren

Voorbereidingen op het vrijen

Soms zijn bepaalde voorbereidingen of hulpmiddelen nodig om prettig te kunnen vrijen. Bijvoorbeeld als de penis niet stijf wordt of de vagina droog blijft. Hulpmiddelen of voorbereidingen kunnen wat kunstmatig aandoen. Zeker in het begin. Als vrijen daardoor beter gaat, hoort het op den duur gewoon bij uw liefdesspel.

Verzorgd uiterlijk

Na de behandeling is uw lichaam misschien niet meer hetzelfde. Littekens of andere zichtbare veranderingen roepen misschien gevoelens van schaamte en onzekerheid op. Bij uzelf en misschien ook bij uw partner.

Extra aandacht voor uw uiterlijk kan helpen om uw zelfvertrouwen terug te krijgen. Soms kunnen hulpmiddelen uiterlijke veranderingen goed camoufleren en u extra zelfvertrouwen geven. Zoals een pruik of aangepaste make-up. Als u een stoma heeft, kunt u bijvoorbeeld een mooi hoesje of een hemdje dragen tijdens het vrijen.

In sommige ziekenhuizen houdt een schoonheidsspecialiste een spreekuur speciaal voor kankerpatiƫnten om hen te adviseren over hun uiterlijke verzorging.

Overige adviezen

Soms is het emotioneel en lichamelijk toch heel moeilijk om te gaan vrijen, terwijl u er toch behoefte aan heeft. Dan kunt u denken aan de volgende dingen:
  • Verwacht niet dat u spontaan opgewonden moet worden. U kunt ook gewoon beginnen met samen dingen te doen die voor u opwindend zijn. Als u zich blootstelt aan seksuele prikkels, dan komt de opwinding vaak vanzelf.
  • Plan het vrijen op momenten dat het goed uitkomt. Vaak bent u in de ochtend minder moe dan in de avond.
  • Neem maatregelen om klachten te verminderen. Zoals pijnstillers, een warm bad of inhalatiemedicatie.
  • Soms biedt het slikken van extra hormonen (hormoonsuppletie) een uitkomst. Bespreek met uw behandelend arts of dit ook in uw situatie een mogelijkheid is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)