Wat kun je doen

Wat kun je zelf doen bij seksuele problemen?

Opslaan

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je seksleven door je ziekte of behandeling is veranderd. Iedereen wil na de behandeling graag zijn oude leven weer oppakken. Dit geldt ook voor seksualiteit. Het oppakken van seksueel contact zal goede en minder goede momenten hebben. Sommige dingen lijken niet meer terug te keren naar zoals het voor de ziekte was.

Seksualiteit kan een heel andere betekenis krijgen. Vroeger was het misschien belangrijk voor je om tijdens het vrijen opgewonden te raken en klaar te komen. Nu ben je misschien meer gericht op intimiteit, geborgenheid en warmte. Daarom kan het goed zijn om uit te zoeken wat nog wel mogelijk en prettig is op het gebied van lichamelijk contact.

Lichamelijk contact

Soms blijkt het een te grote stap om na de ziekte en de behandeling de seksuele relatie met je partner weer op te pakken. In dat geval zou je kunnen beginnen naar je lichaam te kijken of het aan te raken om je eigen seksuele mogelijkheden te onderzoeken. Dit kan je helpen om te ontdekken wat je wel en niet plezierig en opwindend vindt.

Daarna kun je samen met je partner op ontdekkingstocht gaan. Seks is niet alleen geslachtsgemeenschap. Strelen, zoenen of knuffelen is ook seksueel contact.

Ook elkaar bevredigen met de hand of de mond kan een intieme en opwindende manier van seksueel contact zijn. En als geslachtsgemeenschap of andere vormen van seksueel contact te vermoeiend zijn, kan je partner zichzelf bevredigen terwijl je tegen elkaar aanligt.

Ontspannen

Wanneer je gespannen bent, staat dat prettig vrijen in de weg. Misschien maak je je zorgen dat het vrijen pijn zal doen of dat je geen erectie zult krijgen. Of vraag je je af of je nog wel aantrekkelijk bent voor je partner. Vertel je partner over deze twijfels. Openheid kan spanning helpen verminderen.

Soms kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Door het doen van ontspanningsoefeningen leer je je lichaam te ontspannen. Door jezelf bewust te zijn van spanning en ontspanning kan dit bijdragen tot herstel van vertrouwen in je lichaam.

Suggesties die kunnen helpen om te ontspannen:

  • elkaar insmeren met een bodymilk
  • samen naar mooie muziek luisteren

Voorbereidingen op het vrijen

Soms zijn bepaalde voorbereidingen of hulpmiddelen nodig om prettig te kunnen vrijen. Bijvoorbeeld als de penis niet stijf wordt of de vagina droog blijft. Hulpmiddelen of voorbereidingen kunnen wat kunstmatig aandoen. Zeker in het begin. Als vrijen daardoor beter gaat, hoort het op den duur gewoon bij het liefdesspel.

Verzorgd uiterlijk

Na de behandeling is je lichaam misschien niet meer hetzelfde. Littekens of andere zichtbare veranderingen roepen misschien gevoelens van schaamte en onzekerheid op. Bij jezelf en misschien ook bij je partner.

Extra aandacht voor je uiterlijk kan helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Soms kunnen hulpmiddelen uiterlijke veranderingen goed camoufleren en je extra zelfvertrouwen geven. Zoals een pruik of aangepaste make-up. Als je een stoma hebt, kun je bijvoorbeeld een mooi hoesje of een hemdje dragen tijdens het vrijen.

In sommige ziekenhuizen houdt een schoonheidsspecialiste een spreekuur speciaal voor kankerpatiënten om hen te adviseren over hun uiterlijke verzorging.

Overige adviezen

Soms is het emotioneel en lichamelijk toch heel moeilijk om te gaan vrijen, terwijl je er toch behoefte aan hebt. Dan kun je denken aan de volgende dingen:

  • Verwacht niet dat je spontaan opgewonden moet worden. Je kunt ook gewoon beginnen met samen dingen te doen die voor jou opwindend zijn. Als je je  blootstelt aan seksuele prikkels, dan komt de opwinding vaak vanzelf.
  • Plan het vrijen op momenten dat het goed uitkomt. Vaak ben je in de ochtend minder moe dan in de avond.
  • Neem maatregelen om klachten te verminderen. Zoals pijnstillers, een warm bad of inhalatiemedicatie.
  • Soms biedt het slikken van extra hormonen (hormoonsuppletie) een uitkomst. Bespreek met je behandelend arts of dit ook in jouw situatie een mogelijkheid is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog)