Seksualiteit en intimiteit als je alleenstaand bent

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Veranderingen op seksueel gebied kunnen invloed hebben op je kwaliteit van leven. Ook een nieuwe relatie aangaan kan moeilijk zijn. Lees wie je kunnen steunen of helpen.

Heb je geen vaste partner, dan lukt het misschien niet altijd om emoties, intimiteit en warmte te delen met een ander. Seksuele veranderingen door kanker of de behandeling van kanker kunnen dan extra belastend zijn. Je bespreekt deze problemen immers niet altijd makkelijk met je familie of vrienden. 

Wat kun je doen?

Het kan helpen om te praten met lotgenoten. Lotgenoten weten als geen ander wat het is om problemen te hebben met seks na kanker. 

Hoe vind je lotgenoten?

Je kunt ook hulp vragen aan een professional, bijvoorbeeld je (huis)arts, of een (wijk)verpleegkundige.

Een nieuwe relatie beginnen

Een nieuwe relatie beginnen kan moeilijk zijn. Bij een eerste kennismaking wil je misschien niet direct over je ziekte beginnen. Maar je wilt er wellicht ook niet te lang mee wachten. Ook veranderingen in je uiterlijk kunnen je onzeker maken. 

Een seksuele relatie aangaan is ook lastig als je moet vertellen dat je onvruchtbaar bent geworden door de behandeling van kanker.

Wat kun je doen?

  • Je kunt je nieuwe partner vertellen dat je het op seksueel vlak rustig aan wilt doen. Je kunt uitleggen wat je hebt meegemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn op seksueel gebied.  Wanneer het meer vertrouwd voelt bij je nieuwe partner, wordt het misschien ook wat makkelijker om over seksualiteit te praten.
  • Probeer niet te lang te wachten met het bespreken van het onderwerp vruchtbaarheid.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marga IJland

Gynaecoloog en seksuoloog, bestuurslid Stichting Sick and Sex

Logo NFK

Patiëntenwerkgroep Kanker en seks (NFK)

Logo Stichting Sick and Sex

Stichting Sick and Sex

Foto Charlotte Tuijnman-Raasveld

Drs. Charlotte Tuijnman-Raasveld

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020