Therapeutisch Elastische Kous

Opslaan

Een Therapeutisch Elastische Kous (TEK) is een arm- of beenkous. Mensen noemen het vaak een ‘steunkous’. De kous oefent druk uit op je arm of been, Deze druk wordt ook wel compressie genoemd. 

De kous is bedoeld om het resultaat van de lymfoedeembehandeling te behouden en de afvoer van lymfevocht te bevorderen. Je krijgt de kous meestal aangemeten wanneer de maximale afname van het lymfoedeem is bereikt.

Een kous voor lymfoedeem moet aan speciale voorwaarden voldoen. Je therapeut weet precies welke kous geschikt is.

Om zo goed mogelijk te werken, moet de kous goed passen. Daarom wordt hij speciaal bij je aangemeten. Is de kous aan vervanging toe, dan krijg je een nieuwe kous aangemeten.

Het is nodig dat een deskundige de kous regelmatig controleert. Ook is het belangrijk dat je de kous regelmatig wast. Bij voorkeur om de dag. Zweet en vuil kunnen ervoor zorgen dat de kous minder rekbaar wordt. Dat geldt ook voor bodylotion. Gebruik bij voorkeur pH-huidneutrale bodylotion.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden elastische kousen. Wat je  vergoed krijgt en hoe hoog de vergoeding is, hangt af van je verzekering en zorgverzekeraar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.