Controle op lymfoedeem na de behandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Lymfoedeem kan nog jaren na de behandeling van kanker ontstaan. Daarom word je na een operatie of na bestraling nog jarenlang gecontroleerd op lymfoedeem

Tijdens de controles beantwoord je een aantal vragen en krijg je een lichamelijk onderzoek. De zorgverlener kijkt of er tekenen van lymfoedeem zijn, zoals een huidinfectie, een beschadigde huid of een zwelling. Ook let hij op symptomen dat de kanker misschien terug is. De zorgverlener doet ook enkele testen en metingen.

Controle op huidbeschadigingen en infecties

Controle van de huid is belangrijk. Bij een beschadigde huid is er een groter risico op een infectie. Een infectie brengt schade toe aan het lymfestelsel, waardoor lymfoedeem kan ontstaan of verergeren. 

Onderzoek naar zwelling 

Is er sprake van een zwelling, dan onderzoekt de zorgverlener of lymfoedeem daarvan de oorzaak is.

De zorgverlener beoordeelt het deel van je lichaam dat geopereerd of bestraald is. Hij onderzoekt of het dikker is geworden sinds de behandeling of sinds de vorige controle. 

Bij risico op lymfoedeem in een arm of been meet de zorgverlener de omvang van de arm of het been. Hij vergelijkt de omvang van de kwetsbare kant altijd met de gezonde kant. Zo sluit hij uit dat de arm of het been dikker is geworden door gewichtstoename. 

Aanwijzingen voor lymfoedeem

Bij een zwelling van het been probeert de zorgverlener een huidplooi op te pakken aan de basis van de tweede teen van de voet. Lukt dit niet, dan wijst dit op lymfoedeem van de voet. Ook een toename van de omvang van het been met 10% ten opzichte van de vorige meting wijst op lymfoedeem.

Bij een zwelling van de arm probeert de zorgverlener een huidplooi op te pakken aan de basis van de wijsvinger. Lukt dit niet, dan wijst dit op lymfoedeem van de hand. Ook een toename van de omvang van de arm met 5-10% ten opzichte van de vorige meting wijst op lymfoedeem.

Ook drukt de zorgverlener met zijn vinger of duim in de zwelling. Blijft hier voor korte periode een putje zichtbaar, dan wijst dit op beginnend oedeem.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Gerike van den Berg-Wouters

Huid- en oedeemtherapeut, Huidzorg Harderwijk

Foto Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, MSc.

Fysiotherapeut en algemeen bestuurslid Nederlands Netwerk voor lip- en lymfoedeem

Linkedin

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Dr. Robert Damstra

Dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe

illustratie-deskundige-vrouw

Lianne Holzapfel, MSc.

Oedeem- en oncologisch fysiotherapeut, MCZ

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018