‘Wat je overkomt als je kanker hebt, daar hebben we het veel over’

'Kanker raakt iedereen, jou dus ook’ is op Diane (38) wel erg van toepassing. Ze herstelt zelf van baarmoederhalskanker en haar moeder heeft terminale darmkanker. “In zekere zin maak je hetzelfde mee. Dat geeft vooral verbinding en dat is prettig.”

Tekst: Eduard Herkes, januari 2022

DianeZelf is Diane sinds een paar maanden weer aan het werk na haar behandelingen. Het bevolkingsonderzoek brengt drie jaar geleden aan het licht dat niet alles goed is. Er volgen verschillende onderzoeken. Uiteindelijk wordt in maart 2020 voor de zekerheid weefsel weggenomen. De gynaecoloog belt Diane op om te zeggen dat er niets aan de hand is: Diane is ‘schoon’. Na anderhalve week volgt een gesprek in het ziekenhuis. Daar blijkt ineens dat ze toch niet schoon is. “De gynaecoloog was te voorbarig geweest, het onderzoek van de patholoog was nog niet afgerond toen ze mij belde.”

‘De arts had moeten toegeven dat het mis was gegaan, die erkenning heb ik nooit gekregen.’
 

Deuk in vertrouwen

Het levert een enorme deuk op in het vertrouwen in de gynaecoloog. “De arts had moeten toegeven dat ze te snel had gehandeld. Dat is niet gebeurd. Ik mis de erkenning daarvoor, daar zit ik nog steeds mee.” Ze kiest er daarom voor om de behandeling in een ander ziekenhuis te laten plaatsvinden. Hier worden haar baarmoeder en lymfeklieren weggehaald en krijgt ze een preventieve behandeling van chemo en bestraling.

Gelukkig geen kinderwens

“De 25 behandelingen waren behoorlijk heftig, maar ik ben er wel goed van hersteld. Ik ben schoon, voor nu. Een kinderwens had ik gelukkig niet. Ik slik momenteel hormoonpillen om de overgang uit te stellen.” Sinds een paar maanden is Diane ook weer aan het werk. “Mijn werkgever kijkt mee naar de mogelijkheden waarop ik zelf mijn herstel wil inrichten, dat is erg fijn. En door COVID-19 kan ik fijn vanuit huis werken.”

Ook de moeder van Diane (67) kwam er door het bevolkingsonderzoek achter dat ze kanker had, nu drie jaar geleden. Darmkanker, in haar geval. “Een deel van haar darmen is toen weggehaald. Daarna heeft ze chemo gekregen. In het voorjaar van 2021 bleek ze echter nieuwe uitzaaiingen te hebben. Nu kunnen ze niet veel meer voor haar doen en krijgt ze palliatieve zorg. Mijn moeder is niettemin heel strijdvaardig en wil zoveel mogelijk nog samen genieten van het leven.”

Weekendje weg

Het hele gezin – Diane en haar man, haar ouders en haar broer en zijn vriendin – is net voor het eerst samen een weekend weggeweest. Dat was er nooit eerder van gekomen. “We hebben dat voor onze ouders mooi snel kunnen regelen. Ze hebben er enorm van genoten, het was heel erg fijn.” In het voorjaar van 2022 hopen ze het veertigjarig trouwfeest te vieren.

Samen ziek

Samen ziek zijn heeft moeder en dochter nog meer met elkaar verbonden, vertelt Diane. “Wat je overkomt als je kanker hebt, daar hebben we het natuurlijk veel over gehad. En over de bijwerkingen van chemo. Maar ook over hoe mensen over je, in plaats van met je, praten als je kanker hebt. Dat heeft veel tot verbinding geleid, niet alleen tussen mijn moeder en mij, maar ook met mijn vader en met mijn man. Dat is heel erg prettig.”

Wil je in contact komen met Diane? Bekijk haar profiel op kanker.nl.