Stel je vraag over voeding aan Voedingenkankerinfo.nl

Openbaar gesprek
3 juni 2019 om 22.17,
gewijzigd 22 januari 2020 om 14.14

Het stellen van een vraag over Voeding aan het team van diëtisten en wetenschappers is verplaatst. Je kunt je vraag nu hier stellen. 

Disclaimer

7 reacties

Hallo, 

Is er bepaalde voeding die spierkrampen kan voorkomen?

Ik heb nog steeds bijwerkingen van Glivec (CML) Ondanks dat ik al 5 maanden niet meer Glivec slik.

Ik gebruik magnesium en eet geen vlees. Maar ik blijf spierkrampen houden.

Groet Cor

Laatst bewerkt: 20/06/2019 - 17:46

Beste Cor,

Wat vervelend dat je zo lang na het stoppen met Glivec nog steeds bijwerkingen hebt. Bijwerkingen kunnen erg lastig en beperkend zijn.

Je vraagt je af of er bepaalde voeding is die spierkrampen kunnen voorkomen. Dit is echter niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat dit afhangt van de oorzaak van de spierkramp. Als een tekort van een bepaalde voedingstof niet de oorzaak is van de spierkramp, dan zal voeding het probleem niet oplossen.Ligt de oorzaak van de spierkrampen wel bij een voedingstekort? Dan is zinvol om het tekort aan te vullen. Zo heb je bij sommige medicijnen een grotere kans op een magnesiumtekort. 

Om te ontdekken of je een voedingstekort hebt, kun je het beste een oncologiediëtist of arts raadplegen. Een diëtist geeft je een voedingsadvies afgestemd op jouw individuele situatie.

Het is aan te raden het gebruik van supplementen altijd te bespreken met arts. 

Met vriendelijke groet,

José

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 15:04

Ik ben behandeld en geopereerd voor endeldarmkanker. Men zegt dat veel fruit en groenten gezond zijn voor iedereen, maar laat dit nu een probleem zijn voor mij: ik kan haast geen fruit en (vooral) rauwe groenten eten want dat geeft heel veel problemen met mijn stoelgang. (buikloop door het ontbreken van de endeldarm) Hoe kan ik dan toch aan de nodige vitaminen geraken?

Laatst bewerkt: 20/06/2019 - 18:54

Beste Annvdv,

Erg vervelend dat je bijna geen fruit en (rauwe) groenten meer kunt eten. Problemen met de stoelgang zijn helaas een bekende bijwerking van (de behandeling voor) endeldarmkanker. 

Als een deel van de endeldarm is weggehaald, kan de endeldarm minder goed ontlasting opvangen. Er kunnen verschillende klachten ontstaan waardoor je vaak aandrang hebt om naar het toilet te moeten. Ook kan er sprake zijn van dunne ontlasting. Of van onbedoeld verlies van ontlasting,omdat de kringspier minder goed werkt. 

Door de behandeling voor endeldarmkanker reageert de endeldarm anders dan voorheen. Vanwege de specifieke klachten is het raadzaam om individueel voedingsadvies in te winnen bij een oncologiediëtist. De diëtist kan ingaan op je persoonlijke situatie. Ook kan de diëtist samen met je nadenken over een aanpak die voor jou werkt, om zo alle voedingstoffen die nodig zijn voldoende binnen te krijgen. Bekijk hier waar je een diëtist in de buurt kunt vinden: http://www.voedingenkankerinfo.nl/een-afspraak-met-een-dietist-nuttig/

Op onze website vind je enkele algemene voedingstips bij diarree: http://www.voedingenkankerinfo.nl/ik-heb-diarree-wat-nu/ Misschien dat deze tips kunnen helpen bij de diarree. 

Met vriendelijke groet,

José

Team Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 15:25

Hallo  Ik ben behandeld voor hoofd/hals kanker,daarbij mijn tong verwijderd ,ik eet sinds 2013 vloeibaar  ,voor de duidelijkheid geef ik mijn gemiddelde voeding op per dag ,

Ochtend . 3 bruine boterhammen met  yogurt  .  Lunch. 125 gr vette vis,een grote aardappel ,3 stukken fruit peer,appel,druif,kiwi   Maaltijd . 200 gr groenten,200 gr bonen,wortel,tomaat en kruiden en boter.  Alles word gemalen zodat ik het kan opdrinken.

Mijn vraag ,heeft deze manier van voedsel innemen gevolgen voor opname medicatie  b.v  bloed verdunners ,bloeddruk verlagende medicatie ?

Wat vind U van mijn voeding ?

met vriendelijke groet

 

Laatst bewerkt: 23/06/2019 - 13:07

Goedemiddag meymey1960,

U vraagt zich af of het eten van vloeibare voeding invloed heeft op de opname van de medicatie. Ook bent u benieuwd wat wij van uw voeding vinden.

Het is voor ons lastig om uw vraag vanaf afstand te beantwoorden omdat de opname van de medicatie kan verschillen per soort medicatie en per soort voeding. De apotheker is de expert die de vraag het best kan beantwoorden of het meer of minder vloeibaar zijn van de voeding invloed heeft op de opname van medicijnen. U kunt daarom uw vraag het beste aan uw eigen apotheker.  

De voeding die u noemt ziet er goed uit met veel eiwitrijke producten, groente, peulvruchten en fruit. Wel kan de voedingsbehoefte individueel erg verschillen, waardoor we niet kunnen zeggen of deze voeding specifiek voor u voldoende is. Het verschilt bijvoorbeeld erg hoe actief mensen zijn. Om zeker te weten dat uw voeding goed is samengesteld en past bij wat u nodig heeft kunt u de voeding laten bekijken door een diëtist die adviezen kan geven bij deze specifieke vorm van eten. Een oncologiediëtist vindt u op: https://www.verwijsgidskanker.nl

Wij hopen uw vragen naar tevredenheid beantwoord te hebben. Mocht u nog verdere vragen hebben, stel ze gerust!

Met vriendelijke groet,

José en Suzanne

Team Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 02/07/2019 - 10:42

Beste deelnemers, 
Het stellen van vragen aan het team van diëtisten en voedingswetenschappers  heeft een nieuwe locatie gekregen op kanker.nl. Op de nieuwe pagina "Stel je vraag aan een professional" is een speciale plek ingericht voor vragen over voeding en kanker

We nodigen je van harte uit om daar je vraag te stellen aan het team. Voor onderling contact zoals het delen van je andere vragen en ervaringen, kun je deze groep natuurlijk blijven gebruiken. Samen delen kan zoveel betekenen, zowel voor jezelf als voor een ander!

Laatst bewerkt: 10/07/2019 - 15:17