Stel je vraag over voeding aan Jeanne Vogel

10 juli 2015 om 09.48,
gewijzigd 4 december 2018 om 16.45

Hieronder kun je een vraag stellen over kanker en voeding aan Jeanne Vogel, oncologie-diëtist.

Waarover kun je vragen stellen?

  • Alle vragen die je hebt over kanker en voeding mogen hier gesteld worden.
  • In de antwoorden zal nóóit een behandeladvies gegeven worden.
  • Het antwoord is gericht op het geven van informatie. Soms om te bevestigen wat je al weet, dan weer om je te helpen met het formuleren van vragen die je kunt stellen aan je eigen arts.

Let op!

  • Je krijgt hier geen antwoord op vragen waarin je om een tweede mening/second opinion vraagt over je persoonlijke behandelsituatie of diagnose.
  • Houd er rekening mee dat de informatie die je op deze plek krijgt, nooit in de plaats mag komen van een consult bij de arts.

Wie kunnen vragen stellen?
Alleen als je deelnemer bent van Kanker.nl, kun je een vraag stellen aan een deskundige. Ben je nog geen deelnemer, meld je dan aan.

Hoe kun je een vraag stellen?
Stel je vraag door hieronder op Reageren te klikken en je vraag te stellen. Je krijgt het antwoord vervolgens als reactie op je vraag.

Wat geeft het beste resultaat?

  • Je stelt je vraag zo duidelijk mogelijk. Bedenk vooraf wat je precies wil weten en wat belangrijk is om te vertellen over je ziektegeschiedenis.
  • Jeanne Vogel geeft in principe binnen 5 werkdagen antwoord, tenzij anders aangegeven.
  • De vraag is zichtbaar voor andere bezoekers.
  • Andere deelnemers kunnen ook reageren op jouw vraag. De deskundige kan deze reacties betrekken in het antwoord.
  • Nadat de vraag beantwoord is, wordt de vraag ‘gesloten’. Maar, vraag én antwoord zullen beschikbaar blijven voor andere bezoekers van Kanker.nl.

Disclaimer

103 reacties

Niet echt een vraag, wel op zoek naar mede eet genoten! Sinds 1 juli officieel gestart met de macrobiotiek na een aantal weken oefenen. Is er iemand die hier ook ervaring mee heeft?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Caroline,

Leuk dat je een oproep doet. Deze rubriek is echter bedoeld om vragen aan deskundige Jeanne Vogel te stellen. Zou je een nieuwe discussie willen starten?

Bedankt en succes! 

Met vriendelijke groet,

Annemaret 
webredacteur Kanker.nl



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Sorry, dat ik nu pas reageer en zeker zou ik hierover een nieuwe discussie willen starten!
Echter ... wat zou de discussie moeten zijn?
Groetjes,
Caroline
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hai Caroline,

Wat Annemaret bedoelde is dat als je graag ervaringen uit wilt wisselen met mede eet genoten over macrobiotiek, je hier een nieuwe discussie daarover kunt beginnen.

Op die manier blijft deze discussie een post waarin vragen aan de deskundige gesteld kunnen worden.

Vr gr,
Maryse
Webredacteur

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Na het verwijderen van mijn baarmoeder en na 25 bestralingen, waaronder een paar interne bestralingen, heb ik nog steeds last van mijn darmen. Dit is inmiddels een jaar geleden. 
Voor deze behandelingen zorgde ik voor een voedingspatroon tegen obstipatie. Nu worstel ik met aanvallen van diarre elke 3 dagen ongeveer.
Het helpt als ik veel rijst, pasta, crackers e.d eet. Daar voel ik mij niet fijn bij, ik zou inmiddels ook wel weer eens wat willen afvallen, terug naar mijn oude gewicht. Hoe kan ik toch gezond eten (veel groente, fruit enzo) en zorgen dat ik het diarree probleem onder controle hou en een kilo of 5 kwijtraken. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Webe

Op afstand is het moeilijk vast te stellen wat er precies aan de hand is, maar ik denk dat je last hebt van 2 verschijnselen die vaak optreden na behandeling van baarmoederkanker: een gestoorde darmfunctie en ongewenste gewichtstoename.

Gestoorde darmfunctie

Na een bestralingsbehandeling op de buik kan er na maanden een zogeheten late stralenschade optreden. Het blijkt dan dat de bloedvaatjes en de slijmvliezen van de darm zijn veranderd waardoor de darm gestoord is en sneller en anders reageert en dat geeft klachten zoals diarree (soms afgewisseld met obstipatie), darmkrampen, loze aandrang en spontaan slijmverlies. Omdat voeding niet de directe oorzaak is, ia het lastig om het met voeding effectief te bestrijden. Er zijn wel een aantal algemene adviezen die kunnen bijdragen aan een normaler ontlastingspatroon.

De darmfunctie kan heel lang na de behandeling veranderen. Het is daarom zinvol om regelmatig iets te proberen. Soms blijft een product slecht verdraagbaar, soms weer goed, soms redelijk in een kleine hoeveelheid.

Grote volumineuze maaltijden belasten de darm. Het is daarom beter om de voeding in tenminste 6 kleinere maaltijden over de dag te verspreiden, dat kan een geïrriteerde darm beter aan.

Fijne vezels in de voeding binden het vocht in de darm waardoor de diarree afneemt. Daarom werkt het goed om fijn bruinbrood, crackers, beschuit, rijst, pasta en aardappel(puree) te gebruiken. Fijne vezels zitten ook in fijngesneden gekookte groente en fijngesneden of goed gekauwd fruit zonder pit of schil. Maar ook hierbij geldt dat vaak een kleine portie beter wordt verdragen dan een grote hoeveelheid ineens.

Grove vezels en onverteerbare resten in voeding zijn doorgaans belastend. Daarom is het beter voorzichtig te zijn met grove broodsoorten met hele graankorrels, rozijnen, noten, zaden en pitten. Ook roggebrood, muesli, zilvervliesrijst, noten, dadels, vijgen, pinda's, rauwkost, harde nerven van groente, grote doperwten, maïs, champignons, partjes citrusfruit, ananas, kokos en pruimen worden vaak slecht verdragen omdat ze veel resten in de darmen geven.

Veel mensen hebben last van ( een grote hoeveelheid) koffie, alcohol, alcoholische dranken, koolsoorten, uit, prei.

In overleg met de arts kan het zinvol zijn om op d dagen dat diarree optreedt een anti-diarree middel te gebruiken. Daarbij is wel voorzichtigheid geboden want diarree kan gemakkelijk bij late sralenschade afgewisseld worden met obstipatie.

Ongewenste gewichtstoename

Dit komt veel voor na de behandeling van baarmoederkanker. Het vetweefsel neemt toe en het spierweefsel neemt af. De oorzaken van dit verschijnsel zijn niet goed bekend en dat maak het lastig om het effectief aan te pakken. Om het vetweefsel af te laten nemen en de spieren te behouden of weer op te bouwen is een niet-calorierijke voeding nodig, die wel volwaardig is en zeker voldoende eiwit bevat. Daarnaast is voldoende beweging en met name krachttraining nodig.

Individueel advies

Omdat bij u zoveel factoren tegelijk spelen, die elkaar soms tegenwerken, lijkt het me goed om een consult te hebben bij een diëtist. Samen kunt u bekijken wat mogelijk is. Op basis van datgene wat u verdraagt kan de diëtist berekenen wat u nodig heeft, wat bereikt kan worden, of uw voedingspatroon daarvoor voldoende basis biedt en wellicht aanvulling nodig is. Een fysiotherapeut kan een beweegprogramma met u opstellen op basis van uw mogelijkheden en doel. Op veel plaatsen zijn er samenwerkingsverbanden tussen de diëtist en fysiotherapeut op dit terrein. Zij kunnen u vertellen of dat ook bij u in de buurt tot de mogelijkheden behoort.

 Ik hoop dat u meer mogelijkheden kunt vinden.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Jeanne,

In je introductie schrijf je dit: "In bepaalde contexten is suiker inderdaad slecht, maar er zijn situaties waar het als voedingsstof bruikbaar blijft."
Ik heb suiker "afgezworen" na 2x een recidief op Hodgkin. In die zin afgezworen dat ik de slechte suikers vermijd. Dus geen snoep, frisdranken, etc meer. In veel andere voedingsstoffen zitten ook suikers, bijvoorbeeld in brood. 
Wat is met het oog op jouw quote een goede balans als het gaat om de suikers die je nodig hebt en waar haal je ze vandaan. Ik ben overigens een actieve sporter. 

Alvast dank voor je reactie.

Jules
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Jules

Uw aanpak om suikerrijke producten te vermijden en actief te sporten is prima. Een goed lichaamsgewicht en voldoende beweging zijn nog steeds de beste methoden om het risico op kanker dan wel een recidive te verminderen. Jammer genoeg voegen fabrikanten steeds meer suiker aan producten toe, ook hartige, omdat zoet een voorkeurssmaak is van veel mensen en de producten dan beter gewaardeerd zouden worden. Dat is lastig, want aan een zoete smaak ga je wennen. Het is doorgaans toereikend om zoet smakende producten uit het dagelijkse voedingspatroon weg te laten en te bewaren voor gebruik bij uitzondering. Op de verpakking staat bij de ingrediënten of er suiker is toegevoegd. Overigens is dat soms onvermijdelijk om een goed product te krijgen zoals bijvoorbeeld brood. Gist heeft (een beetje) suiker nodig om te werken; het dient als voeding voor de gistcellen om aan de slag te gaan. Daar is dus niet zoveel mis mee.

Het is overigens een misverstand dat suiker in de voeding rechtstreeks verantwoordelijk is voor tumorgroei. Dat is niet zo. Een uitgebreid antwoord met veel uitleg kunt u lezen op de wetenschappelijke site Voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-suiker-de-groei-van-de-tumor-extra-bevorderen/

Wat ik bedoel met de opmerking dat suiker soms tijdelijk een erg nuttige voedingsstof kan zijn, is in geval van acute ziekte. Als er sprake is van slechte eetlust, een laag lichaamsgewicht of snel gewichtsverlies kan het gebruik van suiker en suikerrijke producten juist wél goed en effectief zijn. Als er met de voeding te weinig calorieën binnenkomen, treedt gewichts- en spierverlies op. De conditie gaat dan achteruit. Juist omdat suiker zo calorierijk is, kan het goed zijn om extra suiker of suikerrijke producten te gebruiken om toch voldoende calorieën binnen te krijgen. Daardoor is de kans groter dat het gewicht behouden blijft en spierweefsel niet onnodig wordt afgebroken. Daarom komen suiker en suikerrijke gerechten voor in het advies om bij ziekte op gewicht te blijven. Vaak wordt de zoete smaak bij ziek zijn meer gewaardeerd dan andere smaken en dat maakt het gemakkelijker om toch iets te eten. Als een acute ziekte- of behandelperiode weer voorbij is, het gewicht hersteld en het eten beter gaat, kan weer worden overgeschakeld op een gezonde voeding d.w.z. een voeding met weinig of geen suiker. 

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Bestaan er voedingsmiddelen die helpen de weerstand/afweersysteem te verhogen? Bij mij is al een keer chemo uitgesteld omdat de weerstand te laag was. Mij werd toen verteld dat ik goed op mijn voeding moest letten, maar niet wat ik dan moet nemen.

Sinds een paar jaar eet ik volgens het systeem van het South Beach Dieet, waarbij ik de slechte koolhydraten en vetten probeer te vermijden. In die tijd ben ik flink afgevallen, maar sinds een half jaar is het gewicht stabiel.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Lum

Het herstel van de weerstand/afweersysteem tussen de kuren door moet het lichaam zelf doen. Voeding of voedingsmiddelen hebben geen rechtstreeks effect op de weerstand, maar goede voeding ondersteunt wel het vermogen van het lichaam om de weerstand te herstellen. Maar desondanks verloopt dat bij de een sneller dan bij de ander.

Goede voeding is juist een combinatie van allerlei verschillende producten. Er is niet 1 product dat belangrijk is, de combinatie moet het hem doen. Op de wetenschappelijke site Voedingenkankerinfo.nl kunt u lezen welke producten en hoeveel daarvan u dagelijks nodig heeft om alles naar binnen te krijgen voor herstel van de behandelingen. En omdat de smaak en eetlust bij chemotherapie behoorlijk ontregeld kunnen zijn, staan er ook variaties bij die dezelfde voedingswaarde hebben als een bepaald basisproduct waar u moeite mee heeft. http://www.voedingenkankerinfo.nl/aanbevelingen/

Het South Beach dieet ken ik niet, maar ieder dieet om af te vallen heeft beperkingen die bij gezonde mensen geen probleem hoeven zijn, maar die in de tijd van herstel niet zo handig kunnen zijn. Ongewenste gewichtstoename is wel een fenomeen dat bij veel vrouwen met borstkanker tijdens de chemo en daarna kan optreden. Het is goed dat u daar alert op bent. Op http://www.voedingenkankerinfo.nl/hoe-kan-ik-voorkomen-dat-ik-aankom-tijdens-de-behandeling/ kunt u lezen hoe u dat het beste kunt aanpakken.

Steeds meer blijkt dat bewegen en trainen een belangrijke bijdrage levert aan het herstel van de behandeling en het handhaven dan wel bereiken van een goed gewicht. Voeding en voedingsstoffen worden door het lichaam beter benut als goede voeding met bewegen wordt gecombineerd. Als dat moeilijk te realiseren is, doordat u bijvoorbeeld wordt geplaagd door vermoeidheid, is een advies van een (oncologisch) fysiotherapeut zinvol. Die kan een beweegprogramma met u opstellen afgestemd op uw mogelijkheden. 

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Jeanne,

Ik heb een buismaagoperatie (slokdarmkanker) ondergaan, hierdoor ben ik een hoop kilo's verloren.
Met een lengte van 1.92 mtr en een gewicht van 81 kilo vind ik dat zelf aan de lage kant.
Op welke manier met normale gezonde voeding zou ik kunnen aankomen, zonder gebruik te maken van de nutricia flesjes?

Mvg, Edwin

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Edwin

Een buismaagoperatie is een zeer forse ingreep waarbij vrijwel altijd gewichtsverlies optreedt. Ook al spant iedereen zich in om met gewone en sonde- en drinkvoeding u van voldoende voeding te voorzien.

Omdat uw gewicht veel hoger was kan ik mij voorstellen dat u uw huidige gewicht aan de lage kant vindt. Maar eigenlijk zijn lengte en gewicht nu prima in verhouding. Met een lengte van 1.91 en een gewicht van 81 kg is uw BMI 22. En een goede BMI (verhouding tussen lengte en gewicht) ligt tussen de 20 en 25. Zie   http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx

U kunt uw huidige gewicht dus als gezond beschouwen en er naar streven dit te behouden. Daarvoor zijn nodig dat u voldoende voeding kunt gebruiken met een extra keuze voor energierijke producten. Vlak na de operatie wordt vaak medische drinkvoeding ingezet om dat te bereiken, maar na verloop van tijd kunt u ook gebruik maken van extra energierijke  d.w.z. vetrijke en koolhydraatrijke 'gewone' producten naast de basisvoeding voor herstel. Tips daarover vindt u op http://www.voedingenkankerinfo.nl/wat-kan-ik-doen-als-ik-afval-tijdens-de-behandeling/ 

Dat is met een buismaag niet altijd eenvoudig omdat er nog lang en ook permanent klachten zijn omdat de maag niet meer als vanouds beschikbaar is. Die is immers ingezet als vervanging van de slokdarm. En dat kan klachten geven als snelle verzadiging, passageklachten, dumping (duizeligheid na eten) en diarree. Bijna altijd is het nodig om het eten in veel kleine porties over de hele dag en avond te verdelen, waarbij een portie niet groter moet zijn dan 250-300 ml. Je bent eigenlijk de hele dag aan het eten en drinken om binnen te krijgen wat nodig is. Vaak treedt na verloop van tijd wel gewenning op.

Een BMI van 22 is dus prima, maar wel met de aantekening dat er voldoende spierweefsel is. Dat bereikt u door naast uw voeding ook voldoende te bewegen dan wel te sporten, bij voorkeur een combinatie van duursport (lopen, fietsen, zwemmen, dansen) en krachttraining (trainen met gewichten). Als u voldoende beweegt wordt voeding in uw lichaam ook beter benut voor opbouw van conditie en weerstand. Zo nodig kan een (oncologisch) fysiotherapeut een beweegprogramma opstellen dat is afgestemd op uw mogelijkheden.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ben nu een jaar chemo vrij na behandeling voor darm kanker. Nu heb ik moeite om op gewicht te blijven. Loop iedere dag 2 keer een dik uur en soms fiets ik er ook nog bij.ik beweeg genoeg en eet normaal volgens mijn man. En die is super op gewicht. Voor heen had ik geen moeite. Is het verstandig om naar een diatiste te gaan. Ik weet wel dat ik blij moet zijn dat ik me nu gezond voel maar wil niet meer aankomen. Ik weeg 64 kg. En ben 1.64 Misschien weet iemand een oplossing!,
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Flyer

Heel fijn dat een jaar na de chemo blijkt dat er geen darmkanker meer kan worden aangetoond.

Ongewenste gewichtstoename is een van de vervelende bijwerkingen die kunnen optreden en waar veel mensen met darmkanker na chemo last van hebben. De oorzaken zijn niet helemaal bekend, maar het lijkt een combinatie van factoren te zijn: de chemotherapie zelf, de overgang, het ouder worden, voeding, beweging. Dat maakt duidelijk dat het lastig kan zijn om er iets aan te doen, want aan een aantal factoren (chemo, overgang, ouder worden) kunt u niets doen.

Voeding en beweging zijn factoren die u wél zou kunnen beïnvloeden. Met beweging bent u al goed bezig. Op afstand kan ik moeilijk bepalen of er met uw voeding winst te behalen valt. Op de wetenschappelijke voedingssite kunt u algemene tips lezen. http://www.voedingenkankerinfo.nl/hoe-kan-ik-voorkomen-dat-ik-aankom-tijdens-de-behandeling/

Maar omdat het zo lastig is en verschillend per persoon, is het inderdaad verstandig om met een diëtist een afspraak te maken. Op basis van wat u nu gewend bent kan zij berekenen wat u nodig hebt en bespreken wat de mogelijkheden zijn om het gewicht te beheersen. Uw conditie die u na de chemo hebt opgebouwd mag er natuurlijk niet onder lijden. Een streng crash-dieet is daarom geen goed idee. Samen bekijkt u dan wat in uw situatie een goede en haalbare aanpak zou zijn. Vaak is het mogelijk om af te vallen, soms is voorkomen dat het gewicht verder toeneemt het enig haalbare.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Jeanne,
Vraag gesteld op zat. 1 aug.An
In 2009 is mijne hele maag verwijderd, geen uitzaaingen vastgesteld.
Heb momenteel klachten, na een kleine maaltijd, dat mijn buik onmiddelijk opzet en mijn eten zakt alleen als ik ga lopen of fietsen.
Heb gemerkt dat bij het eten van zure producten, zosls joghurt e.d. de klachten minder zijn.
Is hier mogelijk een verklaring voor?
Met vriendelijke groet,
An
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste An

Een maagverwijdering is een grote ingreep met veel gevolgen.

Als de hele maag is verwijderd, is er geen opslagmogelijkheid voor gegeten voedsel meer. Andere stukken van het spijsverteringskanaal (slokdarm, dunne darm) moeten dat overnemen, zijn daar eigenlijk niet voor gebouwd en protesteren. De peristaltiek (de doorgaande spierbeweging van boven naar beneden door het spijsverteringskanaal heen) is onderbroken doordat er een stuk tussenuit is gehaald en functioneert niet meer zo goed: de spijsmassa blijft hangen. Bewegen (lopen en fietsen) zet heeft een positieve invloed op die spiercyclus van het spijsverteringkanaal: de spijsmassa wordt verder naar en door de darmen geduwd.

In de maag wordt normaliter alle voedsel zuur gemaakt door het maagzuur en door de maagsappen een stukje verteerd. Dat gebeurt niet meer als de maag er niet meer is. Zure producten zoals yoghurt, karnemelk en kwark ontstaan uit melk doordat er melkzuurbacteriën en yoghurt bacteriën aan worden toegevoegd. Daardoor wordt niet alleen het product lichtzuur, maar wordt ook de melksuiker voor een deel afgebroken. Het product is daardoor al een stukje voor verteerd en dat maakt dat zure producten lichter verteerbaar zijn.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb een kaverzekeringakoperatie ondergaan wegens speekselklier-kanker. Nu, ruim 1 1/2 jaar later gebruik ik nog steeds deels sonde-voeding en eet alleen gemalen voedsel. Om op gewicht te blijven moet ik dagelijks 2 á 3 flesjes energy-drink gebruiken. Omdat naar mijn smaak er weinig verschil is in de merken heb ik aan de leverancier (Mediq Tefa) gevraagd om de prijs van de verschillende merken ten einde de goedkopere soort te gebruiken. Zij kunnen (of willen) mij daarop geen antwoord geven en verwijzen mij door naar de zorgverzekeraar. Deze (FBTO) op haar beurt zegt dat er zo veel soorten en merken zijn en geven geen uitsluitsel. Wat moet ik nu doen om te zorgen dat de kosten zo laag mogelijk blijven? Het is toch normaal om zo zuinig mogelijk te doen?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste jafic

Het streven om binnen de zorg zo zuinig mogelijk te doen is heel prijzenswaardig. Het is echter nog niet zo eenvoudig om achter de kosten van zorgproducten te komen en een sluitend antwoord heb ik dan ook niet. Maar u zou wel een paar zaken kunnen ondernemen om iets meer inzicht in de kosten van medische drinkvoeding te krijgen als de leverancier en zorgverzekeraar gaan uitsluitsel geven.

Een andere grote leverancier van medische (energy-drinks) is Sorgente; zij leveren dezelfde zorgproducten als Mediq Tefa. Op hun site www.sorgente.nl staan als webwinkel wél alle prijzen. Per setje van 4 flesjes vindt u de prijzen van alle soorten voedingen en kunt u vergelijken. Maar.........dat wil nog niet zeggen dat dat ook de prijzen zijn die de leverancier aan de zorgverzekeraar berekent. Iedere leverancier (zowel MediqTefa als Sorgente) bedingen kortingen bij hun inkoop bij de fabrikanten en dat kan per merk verschillen. Een grote leverancier koopt goedkoper in dan een kleine. En iedere zorgverzekering bedingt op zijn beurt ook weer (soms hoge) kortingen bij de leverancier bij het afsluiten van de contracten om te mogen leveren aan cliënten. Die prijsafspraken zijn het gevolg van onderhandelingen tussen leverancier en zorgverzekeraar (in dit geval Tefa en FBTO) en die maken zij niet openbaar uit concurrentieoverwegingen.

Dat is een effect van de zogenaamde marktwerking in de zorg en maakt dat de individuele patiënt daar geen zicht op heeft. Marktwerking was wel bedoeld om de zorg goedkoper te maken, maar of dat zo is en hoeveel dan is niet te achterhalen. U kunt wél bij Mediq Tefa een kopie opvragen van de declaratie van uw spullen bij de zorgverzekeraar FBTO, als cliënt heeft u recht op die informatie.

Een aandachtspunt is nog wel de drinkvoeding zelf. Van belang is dat de flesjes soms hetzelfde lijken, maar toch een andere samenstelling kunnen hebben.

Ik vroeg mij nog wel af of de flesjes drinkvoeding nog wel nodig zijn als u  ook sondevoeding  gebruikt. Om u een idee te geven: als u anderhalve liter (1500 ml) sondevoeding per dag gebruikt, krijgt u al alle vitamines en mineralen binnen en zijn er in een gewone supermarkt voldoende vloeibare of zachte eiwit-energierijke voedingsmiddelen te vinden om  aan voldoende energie (calorieën) te komen. Als u minder sondevoeding per dag gebruikt, kunt hetzelfde doen en een eventueel tekort aan vitamines en mineralen eenvoudig met een (vloeibaar) multi-vitaminepreparaat aanvullen. Dan heeft u een grotere keuze uit producten en heeft óf de drinkvoeding óf de sondevoeding niet meer nodig.

Ik kan natuurlijk niet van een afstand bekijken of dat mogelijk is en of u dat zou willen. Daarvoor is een consult bij de diëtist, die over uw medische gegevens beschikt, nodig.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hartelijk dank voor uw reactie.
Ik zal contact opnemen met mijn diëtiste, maar daar heb ik niet zoveel vertrouwen in.
Zij wist niet eens dat er "dikke" en "dunne" energie-drankjes zijn.
Dus over die deskundigheid heb ik mijn twijfels.
Vandaar mijn vraag aan u.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Jafic


Vertrouwen is wel een basis voor beide 'partijen', maar je mag best kritisch zijn op elkaar. Misschien goed om te weten dat aan alle hoofd-hals-oncologiecentra, waar dit soort tumoren worden behandeld meerdere diëtisten zijn verbonden. Het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar u kunt rustig om een collega vragen. Dat is niet ongebruikelijk. U bent al een hele tijd verder, zit in een andere fase dan net na de behandeling en misschien geeft dat een wat verse blik op de situatie.

U kunt ook vragen om een verwijzing (dan gaat de medische informatie met uw toestemming mee) naar een diëtist met een zelfstandige praktijk buiten het ziekenhuis. Daar is soms meer praktische deskundigheid aanwezig voor als het gewone leven weer in gang is gezet. Berekenen wat u nu nodig hebt en hoe u daar aan kunt komen, met medische voeding (sonde- of drinkvoeding) en/of gewone voeding uit de supermarkt is niet zo vreselijk ingewikkeld. En u maakt altijd uw eigen keuze.

Succes gewenst

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
17 augustus 2015 om 13.56
Hallo Jeanne 

September 2014 heb ik een Wipple operatie gehad omdat ik een tumor bij de alvleesklier had, hierbij is mijn galblaas , stuk maag een gedeelte van mijn alvleesklier en de gehele 12 vingerige darm verwijderd.
Daarna heb ik 18 x chemotherapie  (Gemzar ) gehad.
Op dit moment heb ik nog steeds veel last van mijn darmen veel kramp, opgeblazen gevoel, en veel last van winderigheid, wel ben ik 3 maanden geleden begonnen met een lactose vrij dieet en dit helpt wel wat. Ook vermijd ik nog scherpe kruiden en etenswaren.
Heb jij nog tips om de klachten te verminderen

Alvast bedankt 
Anja 

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Beste Anja

Een Wipple-operatie is een gigantische ingreep omdat het hele 'hart' van de spijsvertering wordt verwijderd. Normaal zorgen maag en 12-vingerige darm voor een rustige, keurige doorloop van alle voeding  in samenspel met de alvleesklier en de galblaas die de vertering voor hun rekening nemen zodat het voedsel wat u eet voor het lichaam bruikbaar wordt. Bij deze grote verwijdering valt dat allemaal weg. Het restje maag en de darmen moeten veel overnemen. Zij wennen daar gedeeltelijk aan het eerste jaar na de operatie, maar protesteren ook omdat dat rustig verdelen van de doorloop van voedsel en het verteren hun macht te boven gaat. Helaas blijft een groot deel van de mensen, die deze operatie heeft gehad, behoorlijk veel last houden en daar is vaak niet zo veel aan te doen.

Ik neem aan dat u adviezen heb gehad en ik kan op afstand niet beoordelen wat uw eetpatroon is, uw mogelijkheden en waar u het meest last van heeft. Ik kan wel op een rijtje zetten wat bij een groot aantal mensen zinvol is gebleken. Misschien zit er iets bij waar u iets aan heeft of wat u bij een volgende controle met de arts en diëtist kunt overleggen.

  • het is noodzakelijk om het eten in heel kleine porties, liefst 9, over de hele dag te verdelen omdat de maag en de 12 vingerige darm die natuurlijke verdeling niet meer kunnen maken. U bent dus eigenlijk de hele dag aan het eten, maximaal volume 150-200 ml/gram per keer, dat is de omvang van 1 mok.
  • al het voedsel moet goed kleingesneden of goed gekauwd worden omdat de maag niet goed meer kan verkleinen.
  • geen vast eten (brood, aardappel e.d.) tegelijk met drinken gebruiken, want dan spoelt de voeding te snel naar de darm, die dat niet aan kan. Liever tussendoor drinken.
  • het gebruik van pacreasenzymen is vrijwel altijd nodig omdat de alvleesklier ze niet meer levert en pancreasenzymen absoluut onmisbaar zijn om voedsel te verteren zodat de darm er iets mee kan. Van belang daarbij is dat ruim en voldoende pancreasenzymen worden genomen bij iedere maaltijd, dus ook bij de tussenmaaltijd. Onverteerd voedsel dat in de darm komt geeft altijd krampen, en gasvorming. Het is geen goed idee om zuinig met pancreasenzymen om te springen. Om de pancreasenzymen beter te laten werken kan het nodig zijn de capsule open te breken en de inhoud met een beetje zuur voedsel in te nemen zoals appelmoes, sinaasappelsap of yoghurt.
  • een lactosebeperking werkt meestal goed dat wil zeggen geen gewone melk, vla of pap gebruiken omdat de vertering van lactose veel eisen stelt. Het blijkt dat het meestal wel goed werkt om een kleine portie zure melkproducten te gebruiken zoals yoghurt, karnemelk of kwark, omdat de lactose door de melkzuur- en yoghurtbacteriën daarin al is gesplitst en voor verteerd.
  • zoetigheid, vooral zoete dranken zoals frisdrank, vruchtensap, limonade geeft bijna altijd last.
  • het is geen goed idee om alleen magere producten te eten, want dan wordt het nog lastiger om op gewicht te blijven. Met voldoende pancreasenzymen kan vet (boter, olie, kaas) goed worden verteerd. Het is wel verstandig om vetoplosbare vitamines bij te slikken, omdat die opname is verstoord.


Ik hoop dat het lukt om toch iets meer rust in het spijsverteringskanaal te krijgen.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik hoor verschillende berichten over bittere abrikozenpitten, gevaarlijk of niet ? Ik weet sinds een week dat ik galblaaskanker met uitzaaingen naar lever en twaalfvingerige darm heb en ben me vooral aan het oriënteren op de voeding, heeft iemand ervaring met abrikozenpitten ?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Gonzo


Het bericht van uitgezaaide galblaaskanker is een hele nare boodschap waarmee u wordt geconfronteerd. Dat zet alles in een nieuw perspectief.
Heel goed om u op voeding te oriënteren. Maar abrikozenpitten is geen goed idee: doet niks op de tumor en is ronduit schadelijk. De uitleg daarover kunt u lezen op de website VoedingenkankerInfo: http://www.voedingenkankerinfo.nl/kunnen-abrikozenpitten-helpen-tegen-kanker/

Op deze website met echt betrouwbare informatie kunt u ook lezen wat u kunt doen om in een zo goed mogelijke conditie te blijven en wat u kunt doen bij voedingsklachten als gevolg van de plaats van de tumor of de behandelingen. Want dat is in dit geval wél een aandachtspunt.
Voeding van welke aard of soort ook is niet in staat rechtsreeks invloed op de tumor uit te oefenen, dat moet een mogelijke behandeling doen. Maar de plaats van deze galblaastumor, in de 'kern' van de spijsvertering, kan behoorlijk last geven en er voor zorgen dat u sommige voedingsmiddelen slecht verteert of gaat verteren en dan slecht verdraagt, waardoor uw conditie harder achteruit gaat dan nodig is.
Omdat voeding, wat u verdraagt en wat uw mogelijkheden zijn, heel persoonlijk is bent u gebaat bij een goed persoonlijk advies. In het ziekenhuis, waar u wordt behandeld, kunt u terecht bij de diëtist die met uw arts samenwerkt. Meestal is een consult al een keer ingepland, maar u kunt er ook zelf om vragen. Samen bekijkt u de mogelijkheden en wensen, want het zou jammer zijn om uw kostbare tijd en energie aan zaken te besteden die u niets of alleen extra schade opleveren.
Alle goeds gewenst
jeannev
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Vraag gesteld door An123
17-09-2015

Beste Jeanne,

Eerder heb ik gereageerd over een vraag betreffende voeding bij Maagkanker.
Elke  3 maanden krijg ik een B12 injectie om de  vitamines aan te vullen.
Mijn vraag:

Ik gebruik veel verse groenten en fruit,  heeft dit toch nog enige meerwaarde of effect bij injecties van B12 ??
Is het gebruik van Probiotica zinvol daar ik ook regelmatig last van diaree heb
.
Groetjes, An.




Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste An


Zowel verse groente en fruit gebruiken als vitamine B12 injecties is een mooi voorbeeld van verstandig beleid: het ene doen en het andere niet laten.
Vitamine B12 injecties na de totale verwijdering van de maag zijn noodzakelijk omdat vitamine B12 niet meer uit de voeding kan worden opgenomen. In maagsap zit een stofje dat vitamine B12 klaar maakt om in de darm te worden opgenomen. Als de maag weg is, is dat stofje er ook niet meer en kan het lichaam vitamine B12 niet meer uit de voeding halen. Vandaar dat injecties met vitamine B12 heel verstandig zijn. De lever heeft normaal gesproken een behoorlijke voorraad van deze vitamine maar vroeger of later ontstaat altijd een tekort met vervelende verschijnselen. Vitamine B12 zit in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, melk en eieren.
In groente en fruit zit geen vitamine B 12, maar heel andere vitamines en die kunnen wél zonder maag door de darm worden opgenomen. En omdat voor een goede gezondheid het hele pakket aan vitamines en mineralen nodig is, is het prima om dagelijks groente en fruit te gebruiken. Zonder maag is het wel zaak om groente en fruit goed te kauwen en  klein te snijden, zeker hele grove stukken en vezels zoals partjes sinaasappel, harde nerven en grove rauwkost. De maag is er immers niet meer om alles te verkleinen en als het niet is fijngemaakt, heeft de darm er veel moeite mee om voedingsstoffen uit de voeding te halen.
Diarree is een verschijnsel dat na verwijdering van de maag gemakkelijk en regelmatig optreedt. Het voedsel loopt sneller door het hele maagdarmkanaal heen omdat het rustpunt van de maag er niet meer is. De darm moet dan in een veel hoger tempo het voedsel verwerken, kan dat soms niet aan en reageert met diarree. Er zijn geen aanwijzingen dat probiotica daarbij helpen. Die kunnen wel de darmflora (goede darmbacteriëen) herstellen als die door een darmziekte of infectie zijn aangetast. Maar daar is na een maagverwijdering geen sprake van. 

Vriendelijke  groet
Jeanne Vogel


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Kun je mij voorbeelden van suikervrij dieet sturen i.v.m. hersentumor?Ik ben met name benieuwd naar uw visie op verse groeten en fruit in relatie tot producten uit de glycemische index
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste BioBalanceClinics

Ik kan niet aan uw vraag over een suikervrij dieet bij hersentumoren voldoen omdat de aanname dat suiker van invloed is op tumorgroei niet juist is. Meer daarover kunt u lezen op http://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-suiker-de-groei-van-de-tumor-extra-bevorderen/. Daar kunt u ook lezen over de glycemische index van producten, maar dat is niet relevant bij kanker.
Wellicht bedoelt u het ketogene dieet (minder dan 50 g koolhydraten, ruim vet, weinig eiwit), maar ook daarvan is de waarde bij kanker en met name bij hersentumoren bij mensen niet aangetoond. De uitleg daarover kunt u lezen op http://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-een-ketogeen-dieet-de-groei-van-kwaadaardige-tumoren-vertragen.... Het ketogeen dieet is niet zonder meer veilig omdat er aanwijzingen zijn bij proefdieren en in celkweken, dat tumorcellen, na een periode van gewenning aan dit type dieet, juist harder gaan groeien.
Met vriendelijke groet
jeannev
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Beste Jeanne,

In Het verzwegen verhaal over kanker van Brian Peskin staat een programma bestaande uit 5 kankerwerende stappen

Twee van de stappen gaan over de hoeveelheid koolhydraten zo beperkt mogelijk te houden en iedere dag een kruidenontgifter. Vlees wordt juist gepropagandeerd.

Hoe kijkt u hier tegen aan? Is het echt een aanrader die opvolging verdient?

Het beperken van koolhydraten is denk ik lastig. Immers brood, fruit (fructose), pasta, aardappelen en bonen (ook van belang voor de eiwitten) behoren nu eenmaal bij ons dagelijks eetpatroon.

Het genoemde boek gaat ook in op de essentiële vetzuren, als zijnde zuurstofmagneten. Maar hoe kan ik nu in mijn dagelijks voedingspatroon de globale verhouding omega3 : omega6 = 1 : 2 inbouwen? De verhouding is een ding, maar ook de hoeveelheden tellen. Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen in mijn dagelijks voedingspatroon?

Hoe staat u tegenover voedingssupplementen, zowel vitamines als mineralen? Ik eet behoorlijk gevarieerd en bijna 100% biologisch. Vooral groente vind ik belangrijk biologisch te eten vanwege de mineralen. Maar is aanvulling door middel van supplementen echt nodig? Of zouden de vitamines en mineralen in het lichaam (bloed) eerst moeten worden

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Blijfpositief


Van het boek 'Het verzwegen verhaal over kanker' van Brian Peskin word ik nogal droevig vanwege de hoeveelheid rare opvattingen en eigenaardige stelligheden die er in staan. Meestal kan ik van een aantal uitgaven van boeken en brochures, die zelfbenoemde wetenschappers de wereld in gooien, nog wel zeggen dat een deel waar is, een deel half waar en een deel onwaar. Want dan gaat men in ieder geval nog een beetje uit van betrouwbare informatie en geeft daar een eigen interpretatie aan. Maar dit boek valt echt in de categorie: 'helemaal zelf verzonnen'. Het staat daarom ook niet in de bibliotheek van kanker.nl.

Erg storend is de suggestie dat de medische en de voedingswereld informatie over voeding en kanker niet hebben dan wel tegenhouden. Dat is onzin: want inmiddels is er veel bekend over welk type voeding een effect kan hebben op het ontstaan van kanker en welk type niet. (Voedings)wetenschapper over de hele wereld werken nauw samen, blijven dat doen en hebben op basis van zo'n 10.000 onderzoeken conclusies getrokken en die bekend gemaakt. We weten inmiddels dus heel veel en het is voor iedereen vrij toegankelijk.
Goed informatie vindt u op de site van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds, die de onderzoeken wereldwijd coördineert. Niet alleen de wetenschappelijke standpunten, maar ook de heldere conclusies in gewone lekentaal:http://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker/voeding-en-leefstijl-na-kanker

Ook de site Voedingenkankerinfo.nl geeft die goede informatie in heldere taal: http://www.voedingenkankerinfo.nl/voeding-na-de-behandeling/
Daar vindt u ook veel antwoorden op de vragen die u heeft.
- koolhydraten zijn niet slecht of kankerbevorderend, zoals u zegt: het hoort bij ons dagelijks eetpatroon, maar het is wel verstandig om suiker te beperken.
- omega3 en 6 vetzuren als zuurstof magneten is nogal onzin. Zuurstof bindt zich aan ijzer, niet aan vet. Als u af en toe vis gebruikt, vooral vette vis krijgt u voldoende van dit type vetzuur binnen.
- supplementen zijn alleen nuttig als er een tekort bij u is. Dat kan nogal eens voorkomen tijdens en vlak na een zware kankerbehandeling als eten lastig is. En dan kunnen supplementen het tekort snel aanvullen. Gewone voeding volgens de aanbevolen hoeveelheden levert van alles voldoende. Als u de aanbevolen hoeveelheden volgt, is goed eten niet zo'n moeilijk karwei http://www.voedingenkankerinfo.nl/aanbevelingen/

Iedereen is vrij om iets van eten te vinden en op te schrijven. Maar het is wel jammer om je kostbare energie in het volgen van onzinnige zaken te stoppen.

Vriendelijke groet
jeannev



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Beste Jeanne, ik heb nog een vraag over bak- en braadolie.

Gezien de hoeveelheid tekst die de laatste tijd over dit onderwerp wordt verschijnt is het kennelijk niet eenduidig welke olie het beste geschikt is voor bakken en braden. Bijvoorbeeld voor een ei in een koekenpan, groenten in een wok en vlees in een braadpan. Voor op de boterham gebruik ik halvarine afgewisseld met roomboter.

Ik begrijp dat de temperatuur niet boven het rookpunt mag komen en dat de voorkeur uitgaat naar enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De moeilijkheid daarbij is dat het gissen is wat de temperatuur van de olie in de koekenpan/wok/braadpan wordt. Ik ben door de hoeveelheid informatie erg gaan twijfelen wat nu verantwoord is.

Heeft u suggesties hiervoor, ondanks dat u waarschijnlijk geen productnamen mag noemen?

Met vriendelijke groet,



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Blijfpositief


Dat treft: de Gezondheidsraad heeft kortgeleden de Richtlijnen voor Gezonde Voeding opnieuw uitgebracht nadat een club voedingswetenschappers alle ins en outs tegen het licht hadden gehouden. Wat draagt bij aan een goede gezondheid? U kunt ze lezen op http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/advies_in_kort_rgv2015.pdf. Daar ziet u dat het gebruik van vet een eigen regel heeft: "Vervang boter, harde margarine en harde bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën." Dat advies heeft overigens weinig met kanker te maken: deze vetten leveren onverzadigde vetzuren met een positief resultaat op het verminderen van hart- en vaatziekten.

In de supermarkt is dat bij de inkoop gemakkelijk te checken: zachte margarine (en halvarine) zit in kuipjes, vloeibaar bak- en braadvet zit in flacons en plantaardige olie zoals slaolie, zonnebloem- , maiskiem-, arachide- en olijfolie zit in (plastic)flessen. Die kunt u dus allemaal gebruiken; het merk (speciaal merk/huismerk) maakt niet uit, het een is niet beter dan het ander. U doet het dus al prima als u halvarine op brood smeert, met vloeibaar vet vlees en vis bakt en met olie wokt of frituurt. Roomboter zou u het best alleen bij speciale gelegenheden kunnen gebruiken of alleen bij gerechten waar de botersmaak onontbeerlijk is.

Bij de vraag hoe je weet of iets heet genoeg is, maar niet oververhit, is het antwoord dat alle vloeibaar bak en braadvet en alle soorten olie heet kunnen worden gestookt; er moet een beetje damp vanaf komen anders lukt wokken of frituren niet. En vlees of vis moeten sissen als het in het hete vet wordt gelegd. Met gezond verstand kun je te heet vet vermijden: want dan ontstaat een blauwe damp. die prikkelt en staat de keuken vol rook. Vlees, groente e.d. zijn dan ook binnen de korte keren verbrand. Dat is schadelijk, smaakt verbrand en is dus ook gewoon niet lekker.

Vriendelijke groet
jeannev
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Dag Jeanne, Dank voor je heldere antwoorden. Het brengt me wel rust in mijn speurtocht naar een verantwoord voedingspatroon. Hartelijke groet,

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik wil graag weten of ik de kankercellen in mijn lichaam kan aanvallen/vernietigen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zo ja, welke zijn dat dan? Er zijn zoveel tegenstrijdige berichten. Bij voorbaat dank!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste herma08

De vraag of door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen de kankercellen kunnen worden vernietigd is een logische. Veel wetenschappers hebben er al naar gezocht. Het antwoord is lastig: ja en nee.

Ja, want iedere plant maakt giftige stoffen, die de plant gebruikt als afweer tegen (planten)ziekten. En die stoffen kunnen in geconcentreerde hoge dosis in een laboratorium in reageerbuisjes met kankercellen worden gemengd of worden ingespoten in proefdieren met tumoren. Met als resultaat dat de tumorcellen soms worden vernietigd of niet meer groeien. Dan zou je (enthousiast) zeggen, dat het werkt maar.........

Nee, bij mensen werkt dat niet zo. In gewone voedingsmiddelen zitten die stoffen niet in die hoge dosis. Om dat naar binnen te krijgen zou je dagelijks vele kilo's van een product moeten eten en dat is niet te doen. En dan nóg werkt het niet want ons maag-darmkanaal maakt de meeste giftige en agressieve stoffen onschadelijk en dus onwerkzaam.

En enthousiaste onderzoeker kan soms een voorbarig bericht over onderzoek de wereld in sturen. Maar dat zorgt alleen maar voor verwarring want zolang iets niet bij mensen is aangetoond, klopt het niet.

Alleen medicijnen zijn tot nu toe bruikbaar gebleken om kankercellen te vernietigen en dat is het werk van de dokter. Goede voeding is daarbij wel erg belangrijk, want dat zorgt voor een goede conditie van het lichaam, zodat de dokter de noodzakelijke behandelingen kan geven. Wat u daarvoor nodig heeft kunt u vinden op http://www.voedingenkankerinfo.nl/aanbevelingen/


Vriendelijke groet
jeannev
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Herma en Jeanne,

Omdat ik na mijn diagnose borstkanker(tumor 7cm) na 6 weken gewisseld ben van ziekenhuis, zijn er 2 mri's gemaakt met 6 weken ertussen waarin ik niet regulier behandeld ben. In die tijd heb ik het Gersondieet gedaan en is mijn tumor geslonken met 2 cm.
Gewoon aangetoond op de mri. Ik vind het dus raar dat in beide ziekenhuizen verteld wordt dat voeding niet werkt. Ja, om je conditie goed te houden, maar niet als kankerbestrijding. Kijk ook eens op youtube bij Chris Wark, hij heeft veel mensen geinterviewed die door dieet of combi hebben overleefd.
Herma, veel succes met je zoektocht😊

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Ik gebruik sinds 3 maanden curcuma, ik heb 5 jaar geleden borstkanker gehad en weet sinds 3 jaar dat ik een vervette lever heb. Ik krijg door de curcuma wel jeuk op mijn lichaam, mijn huid is sinds de chemo altijd erg droog maar had geen jeuk.

Mijn vraag is of curcuma goed is voor vervette lever na chemo

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Ina50


Over kurkuma is veel te doen; je kunt gerust spreken van een hype.

Dat is jammer want er is geen enkele goede reden om kurukuma (of curcumine) tijdens de behandeling van kanker of erna te gebruiken. Weliswaar is in reageerbuisjes met tumorcellen in het laboratorium en bij proefdieren, waar de stof direct in kontakt wordt gebracht met de tumor, een reactie op de stof gezien, maar bij mensen is dat nooit aangetoond. Dat komt vooral omdat kurkuma in het maagdarmkanaal bij mensen wordt afgebroken en dus niet in het lichaam wordt opgenomen. Meer daarover kunt u lezen op de betrouwbare site voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-van-kanker/

Zeker als u meent last te hebben van curcuma is er dus alle aanleiding om er mee te stoppen. Want het is jammer als u meer last van uw ziekte heeft dan er al is.
Vriendelijke groet
Jeanne Vogel

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
In december 2016
is uitgezaaide eierstokkanker ontdekt. Na chemo's, operatie en op dit moment weer chemo's (adjuvant Carbo-taxol) ben ik natuurlijk volop bezig om de kanker tegen te gaan.
ook ik hoor dat kurkuma goede resultaten geeft in de strijd tegen kanker.
maar welke kurkuma (reformwinkel of zo) heb ik nodig en hoe neem ik deze het beste in en in welke hoeveelheid en zijn er ervaringen met kurkuma en eileiderkanker.
bedankt alvast.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Vitae

Wat naar dat bij u eierstokkanker in een gevorderd stadium is vastgesteld.

Over kurkuma is veel te doen; je kunt gerust spreken van een hype.
Dat is jammer, want er is vooralsnog geen reden om bij de behandeling van kanker kurkuma (of de stof curcumine) te gebruiken. Weliswaar is in reageerbuisjes met tumorcellen in het laboratorium en bij proefdieren bij wie kanker is opgewekt een reactie waargenomen, maar dat is bij mensen nooit aangetoond. De belangrijkste reden is dat kurkuma (curcumine) in het maagdarmkanaal wordt afgebroken en mensen deze stof dus niet kunnen opnemen in hun bloed. Meer daarover kunt u lezen op de betrouwbare site voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-van-kanker/

Ik kan me goed voorstellen dat u op zoek bent naar alles wat zou kunnen helpen en ieder is vrij om te gebruiken wat hem of haar goed dunkt. Maar het is ook jammer om uw kostbare energie te steken in zaken die niet effectief zijn.
Vriendelijke groet
Jeanne Vogel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Jeanne
Ik heb sinds 4 jaar longkanker en nu sinds november weer uitzaaiingen. Ik mag nu meedoen met de immuuntherapie nivomulab maar moet daarvoor helemaal van de prednisolon af. Dit is voor mij erg moeilijk omdat ik dan constant ontstekingen heb in de longen en dan ook niet behandeld mag worden.
Is er voor de prednisolon ook een natuurlijke vervanger. Ik heb gelezen dat Gember daar geschikt voor is en dat ben ik nu aan het proberen, dit samen met kurkuma, honing en cocosmelk. Maar ik weet helemaal niet zeker of dit waar is. Ik hoop dat je mij hierin advies kunt geven want mijn tijd begint te dringen. Volgens de artsen zou ik minder dan drie maanden hebben.Ik zou heel graag iets van je horen. Ik ben nu al bezig om de prednisolon af te bouwen. Op dit moment gebruik ik nog 15 mg.
Groetjes Rineke
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Rinwie

Wat naar dat er weer uitzaaiingen zijn van de longkanker.

Ik heb nog nooit enige aanwijzing gevonden dat gember een vergelijkbare werking als prednisolon zou hebben. Er zijn wat summiere aanwijzingen in onderzoeken dat gember zou kunnen helpen bij misselijkheid na een operatie, maar er zijn evenzo onderzoeken die dat tegenspreken.
De waarde van kurkuma is ook niet aangetoond. Dat kunt u lezen op de betrouwbare site voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-van-kanker/

Honing en kokosmelk kunt u veilig gebruiken, maar daarvan mag u niet meer verwachten dan een aangename drank, waar redelijk wat eiwitten en calorieën in zitten.

U kunt het beste met uw behandelend arts overleggen of en hoe u prednisolon kunt afbouwen en wellicht is er andere medicatie effectief tegen ontstekingen.
vriendelijke groet
jeanne vogel


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste hart


Over kurkuma is veel te doen; je kunt gerust spreken van een hype.
Dat is jammer want er is vooralsnog geen reden om kurkuma (of curcumine) te gebruiken bij of na kanker. In het laboratorium met kankercellen in reageerbuisjes en bij proefdieren, bij wie kanker is opgewekt, is een reactie van kurkuma in zeer hoge dosis in de tumor gespoten waargenomen, maar bij mensen is geen effectieve reactie van kurkuma gezien. Dat komt vooral omdat kurkuma in het maagdarmkanaal onwerkzaam wordt gemaakt en verder afgebroken. Meer hierover kunt u lezen op de berouwbare site voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-van-kanker/

U kunt kurkuma rustig gebruiken als kruid om (indisch) eten te kleuren en smakelijk te maken, maar meer mag u er vooralsnog niet van verwachten.
vriendelijke groet
jeanne vogel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte mevrouw Vogel,

Mijn man heeft een uitgezaaid neuro endocrien carcinoom vanuit de galwegen. Hij krijgt daarvoor nu het medicijn Everolimus, omdat chemo maar heel beperkt effect heeft. Kan hij in combinatie hiermee ook kurkuma gebruiken, en wat is de beste manier?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Inge

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste IngeM

Wat naar dat uw man een uitgezaaid neuro-endocriene tumor heeft; een vorm van kanker die heel lastig onder controle te krijgen is. Chemo heeft inderdaad meestal een heel beperkt effect en everolimus is vaak wel is staat om de tumorgroei te beperken alsmede de lastige bijwerkingen die een NET met zich mee kan brengen.

Over kurkuma is veel te doen; je kunt gerust spreken van een hype.
Dat is jammer want er is vooralsnog geen reden om kurkuma (of curcumine) te gebruiken bij of na kanker. In het laboratorium met kankercellen in reageerbuisjes en bij proefdieren, bij wie kanker is opgewekt, is een reactie van kurkuma in zeer hoge dosis in de tumor gespoten waargenomen, maar bij mensen is geen effectieve reactie van kurkuma gezien. Dat komt vooral omdat kurkuma in het maagdarmkanaal onwerkzaam wordt gemaakt en verder afgebroken. Meer hierover kunt u lezen op de berouwbare site voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-van-kanker/

Ik verwacht dat kurkuma geen reactie met de everolimus geeft omdat kurkuma wordt afgebroken. Maar dat is niet zeker omdat het bij mensen niet is onderzocht. Als u kurkuma, ondanks het gebrek aan gunstige resultaten bij mensen toch wilt gebruiken, is het raadzaam dat eerst met uw arts te overleggen.
Vriendelijke groet
jeanne vogel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Jeanne,

Ik heb uitgezaaide borstkanker in mijn bekken.
Welk dieet zou ik hiervoor het beste kunnen gebruiken?
Is het dagelijks gebruik van kurkuma ook aan te raden en zo ja, welke soort?

Groeten,
Lucile
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Lucile


Wat naar dat de borstkanker is uitgezaaid.
Ik kan zo op afstand niet zeggen wat het beste voedingsadvies op dit moment zou kunnen zijn. Een speciaal dieet voor deze situatie is er niet.
Meestal is een combinatie van een voeding die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat het beste om de conditie zo goed mogelijk te houden. Een overzicht vindt u op http://www.voedingenkankerinfo.nl/aanbevelingen/. U vindt daar ook suggesties voor vervangingen als bepaalde producten u niet bevallen of als u die niet verdraagt. Als u dat lastig vindt kunt u ook een diëtist vragen om een persoonlijk advies, afgestemd op uw situatie.
Daarnaast is het ook van belang om voldoende te bewegen om een zo goed mogelijke conditie te houden. Het is bij uitzaaiingen in de botten wel belangrijk om dat onder leiding te doen om overbelasting te voorkomen. U kunt daarvoor het beste contact zoeken met een oncologisch fysiotherapeut die kan beoordelen wat in uw situatie effectief is. Uw arts of verpleegkundige kan u in contact brengen met de diëtist en fysiotherapeut die met hen samenwerkt.

Over kurkuma is veel te doen; je kunt gerust spreken van een hype.
Dat is jammer want er is vooralsnog geen reden om kurkuma (of curcumine) te gebruiken bij of na kanker. In het laboratorium met kankercellen in reageerbuisjes en bij proefdieren, bij wie kanker is opgewekt, is een reactie van kurkuma in zeer hoge dosis in de tumor gespoten waargenomen, maar bij mensen is geen effectieve reactie van kurkuma gezien. Dat komt vooral omdat kurkuma in het maagdarmkanaal onwerkzaam wordt gemaakt en verder afgebroken. Meer hierover kunt u lezen op de berouwbare site voedingenkankerinfo.nl http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-van-kanker/

Vriendelijke groet
jeanne vogel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ook magnesium is goed voor het lichaam en vooral na een chemo kuur,omdat de magnesium(500 tot 1000mg per dag) zorgt dat de schadelijke stoffen worden opgeruimd en samen met zink (50 a 100 mg per dag)zorgen deze voor een goede weerstand en dat je minder moe bent.
Dit wilde ik nog even kwijt.

Groetjes

LKroon
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14