Bewegen tijdens toedienen chemotherapie

Dat sporten en bewegen tijdens de behandeling met chemotherapie goed is voor je wordt steeds meer bekend. In o.a. het Gelreziekenhuis staan er op de afdeling hometrainers (met uitzicht over het bos) zodat je kan bewegen terwijl de chemo wordt toegediend. 

Wie heeft hier ervaring mee? En hoe was dat? Merk je verschil met de keren dat je gewoon op bed lag/op een stoel zat?

11 reacties

Ik ben ook heel benieuwd naar ervaringen van inspanning tijdens het infuus. Mij werd activiteit nog ontraden, ook na het infuus (5 jaar geleden), maar zodra ik eind van de middag thuiskwam ging ik steevast een stevige wandeling maken.

Fitness tussen de kuren door is alvast heel erg goed, ik ging steeds een paar keer hardlopen, en dat deed ongelofelijk goed. Maar niemand die me kon vertellen of het verstandig was, de teneur was eerder het omgekeerde. Hier heb ik vaker over geschreven (o.a. Fietsen naar de chemo).

Op LinkedIn staat dit filmpje van een vrouw met borstkanker die tijdens de chemo een pittig fitnesstraject volgt.

Laatst bewerkt: 13/01/2020 - 06:29

Beste AnitaK,

Zelf heb ik ook de ervaring dat sommige hulpverleners in de kankerzorg terughoudend zijn met het aanbevelen van  inspannende activiteiten. 

"Regelmatig actief zijn zou onderdeel moeten zijn van de kankerzorg voor alle patienten". Zo luidde de kop van een persbericht van de Europese Organisatie voor Medische Oncologie (ESMO) eind oktober 2018. 

Dit naar aanleiding van onderzoek in Frankrijk  naar effecten van regelmatig actief zijn tijdens en na chemo- en radiotherapie. Symptomen, kwaliteit van leven en fitheid verbeteren door inspanning tijdens de behandelingen. 

Het grootste voordeel, blijkt uit dit onderzoek, is er als mensen twee tot drie keer per week minstens een uur actief zijn. 

Lemnius

 

Laatst bewerkt: 13/01/2020 - 20:11

Altijd een lastig te begrijpen zin: trainen tijdens chemotherapie. Wordt hiermee bedoeld: tijdens het toedienen of tijdens de weken van kuren? Mijn inziens dat laatste. 

Laatst bewerkt: 18/02/2020 - 10:11

Mijn ervaring met een Folfoxfiri kuur was dat direct na toediening op de hometrainer de neuropathie erger werd. Tussen de kuren door wel veel gewandeld

Laatst bewerkt: 13/03/2021 - 12:00

Beste Ellen01

Zag in je profiel dat je in 2018 begonnen bent met chemotherapie. Ben benieuwd hoe lang de pijn na de Folfoxfiri toediening duurde. Begrijp ik goed dat wandelen na toediening minder pijnlijk was dan de hometrainer? 

 

Laatst bewerkt: 14/03/2021 - 08:55

Beste Lemius,

Tijdens een van mijn eerste kuren ben ik na de enkele uren na de toediening van van irinotecan en oxiplatin op de hometrainer gekropen. Heb toen een paar dagen last, veel erger dan normaal, last van m’n vingers gehad echt prikkelingen. 
 

Na de kuren altijd wat last van neuropathie, maar ging zodra ik weer kon naar buiten om te wandelen. Dan verdween de neuropathie ook langzaam weer. Heb nu nog aan een voet heel licht last als het warm weer is maar verder niets overgehouden.

Wandelen heeft mi sowieso een erg goede bijdrage aan welbevinden en conditie.

Succes, groet, Ellen

Laatst bewerkt: 15/03/2021 - 11:07

Beste Ellen01

Dank voor je uitvoerige antwoord. Mooi dat je een vorm gevonden hebt, wandelen, die bijdraagt aan je welbevinden en conditie. Bovendien is het voordeel van wandelen dat je dat altijd en overal kunt doen. 

Lemnius

 

Laatst bewerkt: 15/03/2021 - 11:48

Beste allemaal,

Ik ben sinds december 2020 onder behandeling voor borstkanker. Ik onderga een behandeling van Taxol en Carboplating (chemo) en Trastuzemab en Pertuzemab (immuuntherapie). De verpleegkundige en een vriendin van mij raadde me aan te bewegen in de vorm van wandelen en fietsen, liefst elke dag. Dat doe ik braaf. Sinds kort volg ik ook een traject bij de fysio, oncologische fysio. 

Ik had nog nooit gehoord van beweging tijdens het infuus. Ik weet ook niet of dat voor mij goed is aangezien ik erg duf en duizelig wordt tijdens het infuus. Ik ga dit zeker wel bespreken met de oncoloog. Heeft er iemand al ervaring met beweging tijdens het infuus van de middelen die ik ook krijg?

Voor mij is de beweging ook van mentaal belang, je wordt er blij van.

Groeten, Judith

Laatst bewerkt: 15/03/2021 - 11:36

Beste Punkertje/Judith,

Ken dat gevoel van blijheid tijdens en na bewegen. Overigens meestal na het sporten als ik het weer heb gehaald. Ik heb geen ervaring met bewegen tijdens chemokuur. Er zullen hier zeker mensen zijn die antwoord kunnen geven op die vraag. 

Lemnius

Laatst bewerkt: 15/03/2021 - 11:53