tips tijdens de chemo of bestralingen of het stoppen met roken

ik kreeg een vraag van een deelneemster die een tip had gekregen van een andere deelnemer

en die was heel erg blij met de tip en kwam bij mij met de vraag

zouden we geen topic kunnen starten met voornamelijk tips

dat kunnen huis middeltjes zijn tegen de misselijkheid tijdens de chemo

of een handige tip voor als je een paniek aanval voelt aankomen

of als je het erg benauwd heb hoe blijf je rustig tot er een arts is

of het stoppen ,met roken misschien heb je zelf iets gedaan waar door het makelijker was

 

deel deze tips dan alsjeblief met de rest van de deelnemers

want samen weten we meer en zo kunnen we de periodes van de chemo of bestralen misschien voor iedereen iets dragelijker maken

of zit je met iets waar je zelf niets op weet tevinden en de arts het ook niet echt wet plaats het hier

ikzet de topic op sticky zo dat hij voor iedereen altijd duidelijk tezien is

 

brigitte

26 reacties

een tip die ik van iemand kreeg en waar ikzelf niet  bij stil heb gestaan

als je op eigen houtje vitamines gebruikt om dan het etiket mee te nemen naar de longarts

dan kan de arts zien welke stoffen erin zitten

want sommige stoffen kunnen invloed hebben op de medicatie


een andere tip die ik ooit van iemand kreeg is

als je erg benauwd ben en weinig energie hebt koop een dunne badstof ochtendjas

en trek die na het douchen gelijk aan 

 ben je gelijk droog dat scheelt echt


 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

ik zelf  heb er 1 voor als je gaat stoppen met roken  om het iets makelijker temaken echt makelijk wordt het nooit natuurlijk maar alle beetjes helpen

drink veel water en thee en probeer de dingen waarmee je een link mee heb naar sigaretten te mijden

ik heb bijv heel lang geen koffie gdronken omdat ik dat altijd deed met een sigarettje

en mindere werkt niet het is echt cold Turkey

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Toen ik stopte met roken heb ik nog een maand lang voortdurend shag en een aansteker bij me gehad. Als je niet echt wilt stoppen lukt het denk ik vaak niet. Een verslaving laat zich niet bedonderen door trucjes ..... daar kom je alleen met wilskracht doorheen. Maar er is natuurlijk niets op tegen om het jezelf wat gemakkelijker te maken dan ik deed :-)

Voor wat paniekaanvallen betreft of ook perioden dat je alleen maar aan je ziekte kunt denken heb ik deze tip. Zorg er alijd voor dat je iets leuks verzint om naar uit te kijken. Op moeilijke momenten of als je niet in slaap kunt komen richt je dan daarop. En bedenk iets om het nog leuker te maken. Het helpt.

groet, Jan
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ach jan ik rook nu 10 jaar niet meer en soms loop ik gewoon me pakje sigaretten te zoeken denk dat je er eigelijk nooit helemaal van af komt ;)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ben ook gestopt met roken en kreeg huidkanker pfff wat had ik zin in een sigaret maar denk dat het hetzelfde is als lijnen ,blijft een verslaving en vechten ertegen .wilskracht en volhouden maar !
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Tip bij vermoeidheid en tijdens de chemo, blijf bewegen, klinkt tegenstrijdig, toch helpt dat juist.
En blijf zoeken naar dingen die je leuk vind, dat geeft afleiding en houd het leven leuk/leefbaar. Probeer eens wat nieuws, dingen die je vroeger leuk vond kunnen misschien niet meer,Door heel iets anders te proberen kom je misschien wel onverwachts op een erg leuke hobby. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wat Marie zegt van die badjas doe ik ook.  Mij afdrogen is een hele inspanning, ik geraak dan helemaal buiten adem.  Ik droog alleen mijn onderbenen en haren af (zittend op een stoeltje) en doe mijn badstof pantoffels en badjas aan.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ik hoor wel eens dat als iemand niet in slaap kan komen
dat ze dan een glaasje wijn nemen
maar alcohol verslapt de spieren dus ook de ademhalingsspieren
met als gevolg benauwdheid in veel gevallen
dat geld ook voor medicatie die spierverslappend werkt
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
klopt marie  dus het is niet voor iedereen echt verstandig om dat toe te passen  wat ook wel wil helpen om inslaap tekomen  een glas warme meld met anijs 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Brigitte
 maar ik heb gelezen dat melk slijm opwekt,dus dan krijg je het weer benauwd omdat je steeds moet hoesten
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
mijn man heeft longkanker en ons ervaring is om bezig te blijven, mijn man voelt hem veel beter dan. Dus proberen met een hobby, werk of sport je tijd te vullen, dan denk je niet teveel na, op tijd rusten moet je ook natuurlijk, je ritme zelf zoeken en naar je lichaam luisteren. Mijn man zijn oncoloog van het UZ gent zei dat je fysiek mocht bezig zijn en zuchten kan geen kwaad maar als de longkanker uitgezaaid is naar de hersenen zoals bij mijn man, dan is het niet goed psygisch bezig te zijn, dus niet veel denken of je hersenen gebruiken dan.
Toen mijn man een jaar geopereerd was, zijn linker long is verwijdert, hebben we samen boven op al onze kamers nog laminaat gelegd, op zijn ritme. En nu bijna vier jaar later krijgt hij maandelijks chemo, één week is hij daar niet goed van maar daarna is hij terug met van alles bezig, we zijn nu zelfs buizen aan het leggen omdat we een douche gaan plaatsen i.p.v. een zitbad. Terug op zijn ritme maar hij blijft bezig. Als hij niets meer te doen heeft ligt hij veel te slapen en dat is héél slecht voor kankerpatiënten, dus bezig blijven, niet veel nadenken en positief in het leven blijven staan helpt enorm veel.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik gebruik cbd olie overdag en wietolie voor de nacht . Ik blijf er rustig van. Geeft een relaxed gevoel en ik kan goed slapen. 

Laatst bewerkt: 27/12/2018 - 09:15
na de operaties aan beide longen, 5jr. geleden nog af en toe een sigaretje gerookt. kwam ik in nieuwe gein buiten bij de rokers-zone dan ging ik zowat over m'n nek van de lucht daar. ik las eens dat je hooguit 1 a 2 min. aan een sigaret denkt, een....dat klopt als een bus. dit "trucje" heb ik aan gegrepen met succes. in het begin had ik wel een pakje verstopt in huis, toen dat op was een enkele keer een shaggie gedraaid.met een stok achter de deur van mijn vrouw, ze zou van me af gaan !!?? heel af en toe een moment van ooo 1tje maar. met mij gaat het heel goed misschien heeft iemand hier wat aan.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo ik wil toch even deze tip doorgeven door de chemo krijg je zere plekken in je mond en tong en keel. Je kunt dan bij een reformzaak zwarte bessensap kopen en daar mee spoelen dat geeft heel veel verlichting.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Meer dan waarschijnlijke bijwerking van (long) bestraling: geïrriteerd weefsel om de bestralingsplek, gevolg: een longvlies ontsteking (pleuritis). Kuurtje doxycycline krijgen van de huisarts, en vooral uitzieken (even snipperdagen nemen bij de werkgever/s).

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste allemaal,

De longarts vertelde vandaag dat het goed is om te stoppen met voedingssupplementen als Omega-3 (en) Visolie voor de chemobehandelingen. Ze werken zo ontzettend goed in de zin van antioxideren dat ze de chemo in de weg zitten. Die moet namelijk juist oxideren.

Verder raad ik iedereen aan om een masseur gespecialiseerd in massage bij kanker te vinden. Het is wetenschappelijk bewezen dat gerichte massages de neveneffecten van chemotherapie kunnen beperken. In de VS is het in veel ziekenhuizen al standaard om massages aan te bieden. Hier kun je een gecertifieerde masseur gespecialiseerd in massage bij kanker vinden: http://www.massagebijkanker.nl/index.php?cID=180

Veel sterkte en liefs,

Santino
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik rook al 4 mnd niet meer en heb er ook geen behoefte aan,en dat door het gebruik van CHAMPIX dit middel gebruik ik in samenwerking met mijn long-specialisten.
Ik rookte het laatste jaar(2015) een pakje Zware vNelle per dag ,DUS!!!!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Ik ben gestopt door nicotine pleisters te plakken dit heeft bij mij super geholpen ben al weer 6 jaar rook vrij

Laatst bewerkt: 28/01/2019 - 21:12

Dat herken ik wel (na ruim 3 jaar rookvrij). Ik prent mezelf dan in dat het me niets, maar dan ook niets oplevert en na eventje is het over.

Laatst bewerkt: 18/01/2019 - 07:41
Ik wil ook graag vermelden na 50 jaar gerookt te hebben eindelijk kunnen stoppen met roken en ik kan iedereen die wil stoppen aanraden om champix te gebruiken alleen op recept verkrijgbaar ik heb alles geprobeerd lacer accupuntuur kouwgom enz. enz. Niets hielp maar champix wel als je doet wat de arts zegt volgens bijsluiter
allemaal veel succes gewenst die nog roken om te stoppen
Laatst bewerkt: 23/07/2018 - 22:22

Ik ben aan het proberen te stoppen met roken, op het moment lukt dat nog niet echt vanwege veel stress helaas. Maar het gaat me echt nog wel lukken, ben een doorzetter en zie meestal alles positief in alleen sommige dingen kan je niet vermijden helaas

Laatst bewerkt: 18/02/2019 - 10:35