Symptomen keelkanker

Openbaar gesprek
18 december 2016 om 21.35,
gewijzigd 16 februari 2017 om 21.38
87403 x gelezen
Een halfjaar geleden kreeg ik last van mijn keel en dacht dat dit een voorteken van griep of verkoudheid was. Dit is bij mij gebruikelijk maar na weken had ik nog last van een scherp of rauw gevoel in de keel, veel slikken en voorzichtig scrapen. Ben bij mijn huisarts geweest maar die zag niets en hinte op logopedie. Tijdens vakantie ben ik naar andere arts geweest, ik moest maagzuurremmers gebruiken omdat 's nachts er maagzuur omhoog komt die mijn klachten veroorzaakten.
De klachten bleven en inmiddels had ik doof gevoel in rechter oor en soms pijn achter het oor maar het was niet echt een opgezette bobbel, verder was ik 's morgens wat hees. Uiteindelijk ben ik doorgestuurd naar Kno arts in Groningen Ziekenhuis. Hij keek met slangetje in de keel en oor en ik kreeg gehoor onderzoek maar niets te zien, en voor mijn leeftijd 60 was het normaal. De arts wilde mij onverhoopt wegsturen maar daar had ik moeite mee en mag voor controle binnen 3 maanden terugkomen. Mijn klachten nemen toe, ik heb naast doof gevoel ook last van klier bij mijn oor en nu ook soms uitstralende pijn naar spier in rechter schouder en arm.
Mijn vraag is: moet ik 3 weken na bezoek Kno artsv weer terug gaan omdat mijn klachten toenemen (en komen mijn klachten overeen met voorstadium van erger)of moet ik afwachten die 3 maanden afwachten en ben ik dan niet te laat? Ik twijfel omdat niet elke dag hetzelfde is. De ene dag meer en de andere minder last...

33 reacties

Ik zou zeker terug gaan naar de KNO arts en om verder onderzoek vragen. Als de klachten toenemen is 3 maanden afwachten erg lang. Zelf ben ik onder behandeling in het AVL ziekenhuis. Mijn arts zegt altijd dat als ik het niet vertrouw ik direct moet bellen of langskomen en niet moet wachten tot de volgende afspraak. Dit is meermalen gebeurd en mijn gevoel had altijd gelijk.

Het is jouw lijf Lennon en daar moet je zuinig op zijn. Schrijf al je vragen en klachten op en neem dit briefje mee naar de KNO arts. Vraag desnoods een second opinion aan in een ander ziekenhuis. Een second opinion wordt altijd vergoedt door de verzekering.

Veel sterkte en laat tzt weten hoe het met je gaat. Ook goed nieuws horen we hier heel graag.

Lieve groet Marga.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Lennon,

Niet aarzelen, meteen teruggaan!
Of door een andere arts laten onderzoeken. Bespreek dat van te voren met je zorgverzekeraar.
Liever drie keer voor niets gegaan dan te laat.
Het gaat om jouw lijf en vergeet niet: jij bent hun inkomen hè. Dus voel je geen zeur.

Het lijkt me heel erg als je zo in onzekerheid zit.
Sterkte x

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Lennon, Ik ben zelf door mijn huisarts 4 weken aan het lijntje gehouden met dezelfde klachten voordat ik een verwijzing voor kno kreeg. Ook deze kno-arts stuurde mij weg met de mededeling dat ik na 3 maanden maar eens moest terugkomen. Na 4 weken was ik het beu en ben teruggegaan. Na een kijkoperatie, waarop ik aangedrongen heb, bleek ik keelkanker te hebben, stadium 2. In juni en juli ben ik 34 keer bestraald en de tumor is tot nu toe weg. De radiotherapeut heeft echter wel gezegd dat dit type tumor de neiging heeft binnen 2 jaar terug te komen. Dus nu moet ik elke 2 maanden op controle. Heel angstig.
Dus ga naar een kno arts, sta op een kijkoperatie!!
Heel veel sterkte, hopelijk is er met jou niets aan de hand.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Olijfje3,Goed dat je aan bent blijven dringen! Maar heel angstig dat ze zeggen dat dat soort tumor terug kan komen..
Vreselijk.. ik moet er niet aan denken! Ik moet ook om de maand voor controle.
(ene keer bij de Radiotherapeut, andere keer bij de KNO-arts)

Ik hoop toch ook zo dat er met Lennon niets aan de hand is.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Willy 54,

Dank je voor je reactie. Ook ik moet de ene keer bij de kno-arts zijn en daarna bij de radiotherpeut. Waarvoor moet jij daar zijn? Ik hoop ook van harte dat jij steeds een goede uitslag gaat krijgen.
Ik ben inmiddels onder behandeling van een psychotherapeute op holistische basis, om met mijn, inmiddels oncontroleerbare, angst, om te gaan.
Groeten
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Heel erg allemaal voor jou, ik zou ook erg angstig worden als ik dit moet meemaken. En wat kan ik zeggen nu we in binnen een paar dagen aan 2017 beginnen zonder in chliche's te vervallen...
Blijf vechten tegen de ziekte en angsten.. hoop dat het ondanks alles een prettige oudejaarsavond wordt...

Heel veel sterkte...
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Olijfje3,

Sorry dat ik nu je vraag pas beantwoord.
Bijna elke keer controleren ze mijn keel van binnen via een camera door mijn neus, zowel de KNO-arts als de Radiotherapeutisch arts. Mijn mond wordt goed onderzocht: tong, achter mijn tong, tandvlees, achter de kiezen, gehemelte. Klieren (of verwijderde klieren) worden betast en beknepen in mijn hals.
En ik ga vaak naar de tandarts en mondhygieniste want door de bestraling heeft mijn gebit een opdonder gehad. Mijn laatste bestraling was trouwens april 2015. Ik heb 1x bloedonderzoek gehad eind 2015.

Wat erg voor je dat zo angstig bent. Ben je bang dat de kanker terug komt of dat je je ziek(er) gaat voelen?
Helpt die behandeling trouwens een beetje? Zijn er ook anderen met wie je over je angsten kunt praten.. familie, vrienden? Je mag met mij mailen als je wil.

Ik wens je heel veel sterkte lieve meid.
Groetjes, Willy




Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Willy,

Fijn dat je reageerde en dank voor de info. De onderzoeken zijn bij mij bijna hetzelfde, alleen wat minder gericht op de mond doordat de tumor bij mij onder de stemband (R) zat.
Mijn angst is vooral dat de tumor terugkomt en ik nu al weet dat dan de enige therapie is: verwijdering van strottenhoofd en stembanden.

Mijn stem is sinds de laatste bestralingen alleen maar slechter geworden en daarvoor ga ik naar een logopediste. Omdat we geen resultaat boekten, heeft ze foto's van mijn stembanden opgevraagd bij KNO en daaruit bleek dat mijn rechterstemband door atrofie de helft dunner is geworden waardoor de stembanden niet meer helemaal sluiten. Dit moest ik van haar horen want ondanks de geuite klachten over mijn stem heeft geen enkele specialist van het Radboud dit verteld.

Ook is onlangs een kies getrokken omdat die los stond doordat het kaakbot gedeeltelijk was verdwenen.

Mijn angsten zijn dus ook: wat voor akelige bijwerkingen ga ik nog krijgen.

Mijn psychotherapeute heeft mij al echt kunnen helpen door mij alvast een paar handvatten te geven om mijn paniekaanvallen te lijf te gaan. Morgen moet ik weer op controle dus nu ben ik wel gespannen. Hopelijk kan ik morgen iets positiefs melden.

Heel veel groeten, Olijfje

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Sorry, ik kon niet zien dat je gereageerd hebt, beetje lastig hier.
Wat een ontzettend heftig verhaal vertel je, goed dat je bij een therapeut komt om het er over te hebben..

nogmaals veel sterkte...
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Lennon,
Het positieve is dat de psychotherapeute waarbij ik inmiddels consulten heb, mij al wat rustiger heeft gemaakt en mij al wat handvatten heeft gegeven om paniekaanvallen te lijf te gaan. Zij werkt op holistische basis en gaat dus ook in op mijn totale leven.
Je mail komt eigenlijk net een dag te vroeg. Morgen moet ik voor controle naar Nijmegen dus nu ben ik behoorlijk gespannen.
Hopelijk kan ik vanaf morgen weer wat positiefs melden.
Hoe gaat het nu met jou? Hoe kom je de tijd door tot 18 jan.? Hopelijk heb je genoeg afleiding en mensen om je heen. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte!
Groeten
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Olijfje,
hoe was het in Nijmegen?
Opvallend dat de specialisten van Rad minder vertelden dan jouw psychotherapeut. Dat gebeurt wel vaker. Dan krijg je via anderen te horen wat er eigenlijk mis is, en wat je er mee moet of kan doen.
Gelukkig kan zij veel voor jou betekenen. Ik hoop dat de uitslagen goed waren en dat dan je angsten minder worden.
Sterkte, ook voor alle andere (ex)patiënten hier op de site,
en groeten, Willy

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Willy,
Fijn dat je zoveel belangstelling toont, dankjewel.
Op 12-01 heb ik weer te horen gekregen dat de tumor nog steeds weg is. Dus dat is een grote opluchting. Alleen ga ik volgende week weer terug naar kno want mijn mond (links) hangt scheef en dat kom door een verlamde aangezichtsspier. Mjn huisarts verwees me naar het Radboud want zij wist er geen raad mee. Nieuwe spanning dus, niemand heeft dit effect van de bestraling genoemd dus ik heb geen idee wat er aan de hand is.
Hoe gaat het eigenlijk met jou? Ik hoop dat geen nieuws goed nieuws betekent.
Ik kijk uit naar je bericht.
Groetjes
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Olijfje,


Ben je geopereerd aan je lymfenklieren? Want dan snijden ze enkele zenuwen door: of je schouder gaat dan hangen en kan je je arm niet opwaarts bewegen omdat de spier daar dan niet meer aangestuurd wordt,... óf je mond gaat scheef hangen. Er zijn 'dode' plekken omdat er geen zenuwen meer zijn. Alhoewel aangezichtszenuwen wel weer aangroeien. Die prikkelen dan altijd.
Dat had de arts mij van te voren verteld.
Bij mij hing mijn schouder. Door heel consequent te oefenen (nog steeds) kan ik nu mijn arm weer bijna normaal gebruiken.

Met mij gaat het trouwens goed.
Natuurlijk ben ik ook best bang dat het weer terugkomt... iedereen is dat, maar ik laat het niet mijn leven beheersen. Komt het, dan komt het, maar zolang alle uitslagen goed zijn, probeer ik elke dag bewust te genieten.

Ik hoop dat ze iets aan je mond kunnen doen, want je kunt je heel onzeker of verdrietig voelen daardoor. En wie weet is die verlamming tijdelijk? Doe je gezichtsoefeningen om te stimuleren? Of misschien is een 'liftje'.. een optie?

Gewoon door blijven vragen aan die artsen.
Daar zijn ze voor, of anders aan de consultverpleegkundigen.
(Dankzij ons hebben ze werk en inkomen, denk ik altijd maar.)

Sterkte en hou je taai
xx Willy



Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Gewoon terug gaan ik heb hetzelfde meegemaakt
vraag om een echo of scan .als dit niets opleverd .
ben je in iedergeval geruster dan nu.
bij mij ging het jammer genoeg de verkeerde kant op
en dat is een zwaar traject .
Dus schaam je niet om voor niets te komen
sterkte
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Veel dank voor alle reacties die eenduidig zijn.. ik heb dus gebeld en kan nu de 18 - 1 terugkomen. Ik neem iemand mee en ga aandringen op een Mri of Ct scan, is dit anders dan een 'kijk onderzoek' eigenlijk?
Mijn klachten nemen in die zin toe dat als ik iets van alcohol drink ik snel last krijg van irritatie of slijm in de keel.. en mijn oor voelt redelijk doof of er water in zit zoals na het douchen of zwemmen.
Bij een onbevredigend antwoord van de specialist (die trouwens geen negatieve beoordeling krijgt op het web, vraag ik een second opinion... Waar kun je dan het beste naar toe. Ik ben bereid te reizen zelfs naar buitenland. Wie heeft een goede tip over waar goede specialisten zijn?

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Lennon,Vraag het aan je zorgverzekeraar. Zij kunnen goed vergelijken.
Laat merken dat je echt bang bent.Succes.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Lennon,

Fijn dat je eindelijk terechtkunt voor een diagnose. In mijn geval was een kijkonderzoek een slangetje met aan het uiteinde een cameraatje dat via de neus in de keel wordt gebracht. Alleen was volgens de eerste kno-arts na dit onderzoek geen sprake van kanker. Dit was zijn INSCHATTING.

Na enige weken heb ik aangedrongen op een kijkOPERATIE waarbij een biopt (stukje weefsel) wordt weggehaald en voor onderzoek naar de patholoog gaat. Die kan dan vaststellen of er sprake is van kanker en in welk stadium. Bij mij was dat helaas zo. Maar als ik had gedaan wat de kno-arts zei: ''Kom over 3 maanden maar terug.'' , had ik nog langer met een tumor rondgelopen.

Het is ook heel goed dat je iemand meeneemt want je bent te zeer emotioneel betrokken om alle info tot je te nemen. Ik raad jou aan om alle vragen die je hebt, op te schrijven, vindt niemand raar en de persoon die meegaat, vragen te notuleren of het gesprek op te nemen.

Ik moet op 12-01 weer voor controle naar het Radboud en ik hoop dat ik een goed bericht kan posten en dat ik na 18-01 een goed bericht van jou kan zien.

Fijne jaarwisseling en sterkte!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo,

Bij mij is ook met zo'n slangetje gekeken in keel en neus, hier was niets zoals bij jou.

Hebben ze bij jou een primaire tumor ontdekt door die biopt die niet met dat slangetje is

gezien?

Echt enorm veel sterkte, met groet Jaap
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Lennon, Sorry voor de late reactie. Ja, bij mij hebben ze door het biopt, genomen tijdens de kijkoperatie, een tumor type 2 ontdekt. De schaal loopt van 1 tot 4. De reden dat die tumor tijdens het onderzoek niet zichtbaar was, is '' De tumor ligt in een soort kommetje, plooi onderaan in de keel,''
Ik kan je helaas niet geruststellen hoe graag ik dat ook zou willen. Ik kan je alleen aanraden om zoveel mogelijk steun te zoeken bij de mensen in je omgeving (of op dit forum) en als je echt panisch wordt exazepam aan je huisarts te vragen want als je op de toppen van je zenuwen moet leven, kun je daar weer last van krijgen. Ik heb dat ook gedaan en ben er nu weer van af. Alleen weet ik wel dat ik de 12e als ik weer op controle ga, weer een pil inneem.
Ik hoop dat we elkaar het goede nieuws kunnen melden.
Heel veel sterkte!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Is er bij jou nog een goede ontwikkeling te melden..
bij mij worden de klachten erger, eerst mij oor die wat doof is, later pijn in schouder en soms in mijn arm. Zwemmen geeft wat pijn..
kijken wat er op de 18e wordt gezegd

met vr groet
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Wat fijn dat je de 18e langs kunt komen. Al die onzekerheid is vreselijk dus als je het kunt voorkomen moet je dat altijd doen. Ik moet ook elke 3 maanden op controle, de ene keer bij de bestralingsarts en de andere keer bij de KNO. Op diezelfde dag heb/had ik ook nog vaak andere afspraken zoals logopedie, tandarts of mondhygiëniste.

Met regelmaat kijkt de KNO arts ook met een slangetje door mijn neus in mijn keel. Het is geen pijnlijk onderzoek maar je krijgt wat last van braakneigingen, dat is heel normaal. Ik vraag altijd om een verdovingsspray in mijn neus en als "vaste klant" krijg ik dat dan ook. Wat ook helpt is je hoofd voorover houden en proberen rustig door te ademen.

Voor een goede second opinion hoef je echt niet naar het buitenland hoor. Ik zou wel een academisch ziekenhuis benaderen als ik jou was. Zelf loop ik hoog met het AVL maar er zijn natuurlijk veel meer goeie, alleen heb ik daar geen ervaring mee. Misschien heb je iets aan onderstaande link:
https://www.wegwijs.nl/besteziekenhuis/academische-ziekenhuizen

Groetjes en veel succes.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Lennon .maak je niet gek
dat slangetje door je neus valt reuze mee .ikzel heb er helemaal geen last van . En ik heb er al wat gehad hoor.
als je rustig door je neus blijft ademen gaat het helemaal goed.
de angst en paniek die je opwekt voordat je onderzoek plaatsvind is veel erger . Dus rustig aan.
als ze wel iets vinden .vraag dan om behandelingen bij de beste k.n.o.arts of ziekenhuis.
ikzelf ben van het ene z huis doorgegaan naar L.U.M.C. Leiden
daar ben ik super geholpen .bv alle onderzoeken op 1 dag was super
en met laser kan heel veel tegenwoordig.
rustig aan .en Google er niet te veel over , je haalt van alles in je hoofd
ik was niet anders hoor , en nog ben ik soms bang
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Misschien was ik niet duidelijk maar onderzoek met het slangetje heb ik al gehad en stelde idd niets voor..
Niet googelen heb ik lang kunnen uitstellen en is goed advies maar dankzij dat heb ik deze site gevonden...

prettige oudejaarsavond
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ik ben weer naar de kno arts geweest, omdat ik mij bezorgd maak krijg ik een scan, weet niet meer wat voor een... eigenlijk moet je de gesprekken opnemen zoals de minister adviseerde...
heb ook een bobbel om in mijn bovenarms ontdekt, links waar ook mijn oor verstopt is en ben wel direct doorgestuurd voor een foto, ik wacht op de uitslag...

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Zie je wel, goed dat je eerder aan de bel getrokken hebt. Het is wel vervelend en spannend allemaal maar na de scan en uitslag van de foto is er waarschijnlijk wel meer duidelijkheid. Al die onzekerheid geeft alleen maar spanningen en dat is niet goed. Jammer dat je niet meer weet wat voor scan je krijgt. Gesprek opnemen is helemaal zo gek nog niet hoor.

Als je nieuwe termen of onderzoeken hoort kun je het gewoon in het bijzijn van de arts opschrijven hoor. Dat vindt hij echt niet raar ofzo, en als je het niet begrijpt gewoon nog een keer vragen. Zelf ga ik nooit alleen naar een controle toe. Het is namelijk bewezen dat er als ik het goed heb maar 30% van een gesprek blijft hangen. Zeker als het gesprek langer duurt of als je nog in de beginfase zit. Hier een leuk stukje in begrijpelijk Nederlands over dit onderwerp http://nieuws.zilverenkruis.nl/patienten-blokkeren-tijdens-gesprek-arts

Ik hoop oprecht dat je snel terecht kunt voor de scan en dat de uitslag goed is. Veel sterkte maar weer.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Klopt, je neemt de helft van de info van zo'n arts niet in je op. Ik denk dat ik de info die ik van hem krijg na de mri ga opnemen via de iPhone.
Ik heb sinds een paar dagen een nieuwe klacht erbij: mondbranden... eerst de tong maar nu ook de hele mond en keel... weet natuurlijk niet wat het ene met het andere te maken heeft ..
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste mensen,

Ben mij er zeer van bewust dat er mensen op mij gereageerd hebben die heel wat mee hebben gemaakt mbt keel kanker en voel erg met jullie mee. Ik probeer er op deze site achter te komen wat ik het beste kan doen en lering te trekken uit de ervaring van de patiënten hier vandaar dat ik mijn dingen hier deel.
ik heb nu slik simulatie en een ct scan gehad en hierover zijn geen bijzonderheden te melden volgens de arts, ik heb geen virus en er is niet aangetast. Mijn klachten zijn echter niet hetzelfde. Zingen gaat niet meer en als ik mix drankjes met alcohol neem voelt mijn keel nadien rauw aan en de wordt schor en de stem is laag wat enkele dagen duurt... weet niet wat ik nu nog kan don en wil ook niet overdrijven...
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Wat vervelend dat de artsen je geen duidelijk beeld kunnen geven van wat er nu precies aan de hand is.
Misschien kun je een second opinion aanvragen bij een KNO arts in een ander ziekenhuis?
En anders zou ik zeggen dat je heel erg alert moet blijven en telkens terug moet blijven gaan totdat er meer duidelijkheid is.
In ieder geval wens ik je veel sterkte.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Thx voor je reactie en ben je blog aann het lezen... slijmvliezen; daar heb ik bij ook als aan gedacht, ik kreeg 3 weken geleden opeens naast de keel en oorklachten last van tongbranden. Had dagen erg veel last net of ik een brandendende fakkel in mijn mond had. Stomatitis zei mijn huisarts, had niets met de keel te maken en na 14 dgn is het over. De ergste pijn is idd weg maar alles voelt schraal.. en mijn tong blijft rood, de smaak is niet helemaal terug en soms voel ik het weer branden aan de zijkant van de tong. Het scherpe gevoel in de keel verschilt van dag tot dag maar na veel praten of alcoholisch mix drankje (nu mee gestopt) wordt het sowieso erger.
Waar is die biopt bij jou genomen, er was geen tumor toch en hoelang heb je ermee rondgelopen tot de diagnose kwam?

met groet
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Er zijn door de jaren heen heel veel biopten genomen voornamelijk op de tong. Daar zat ook de tumor en die is in 2007 weggehaald. In mijn geval bleef het echter terug komen omdat het slijmvlies zelf ziek is/was. Het is dan wachten tot het moment komt dat de cellen zich weer verkeerd gaan delen.

Stoppen met alcohol is sowieso een goed plan. Kanker ontstaat echt niet in een paar weken en als de KNO arts het goed in de gaten houdt moet je daar ook een beetje vertrouwen in hebben. Heb je dat niet vraag dan een second opinion aan. Dat wordt volgens mij altijd vergoedt door de verzekering.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28