dexamethason,....wie heeft dat gebruikt

Openbaar gesprek
13 maart 2014 om 15.20,
gewijzigd 15 november 2015 om 06.22
ik heb een meningeoom,...bestraald met de gamma knife,...nu is er oedeem(vocht) ontstaan rondom de goedaardige tumor,en heb ik dexamethason voor geschreven gekregen,....nu heb ik alle bijwerkingen,...en alle afkick verschijnselen,....weet iemand hoelang die aanhouden,....

21 reacties

Ik heb ook dexamethason gehad tijdens mijn behandeling voor een hersentumor. Alle bijverschijnselen gaan op den duur wel weer over. Welke klachten heb jij door de dexamethason?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Volgens mij krijgt bijna iedereen die een hersentumor heeft en daaraan een behandeling aan ondergaat Dexametason. Ze geven het volgens mij ook vooraf aan een operatie, door het afdrijven van vocht wordt eea wat toegankelijker, als ik het tenminste goed heb begrepen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Dexametason heeft inderdaad vooral de functie om vocht te drijven zodat de druk in het hoofd door de tumor verminderd

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
sorry voor mijn late reactie,...kon niet meer op de site komen,...

nee ik heb  in okt een gamma knife bestraling gehad,en niks gekregen,...zelfs niet gezegd dat ik er vocht bij kon krijgen,...ik heb echt alles zelf moeten uitzoeken,en een internist in geschakeld,....ik heb alle symptonen van het syndroom v cushing,moe,spierzwakte,niet kunnen slapen,vreetbuien,dikke buik,
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
22 januari 2015 om 00.12
Dit medicijn is niet zo prettig maar is helaas wel een moet Bijwerkingen gaan inderdaad vlug weg.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoj Joo,

Zeld heb ik een glioblastoom graad 4 en heb maanden dexamethason moeten gebruiken tijdens bestralingen en chemo  ook om het vocht af te drijven.In het begin vooral euforisch gevoel door dit middel. Erg vreemd aangezien ik toen net te horen had gekregen dat ik ongeneeslijk ziek was met zeer slechte prognose.Ik heb dit middel langzaam gedurende weken afgebouwd en toen namen de bijwerkingen ook af. Zal ook per persoon verschillen maar als je op het punt bent dat je de dexamethason mag afbouwen zullen je klachten ook mee snel afnemen denk ik en hoop ik voor je.

Rotmiddel maar goed het werkt wel, weinig keus dan toch. Wat heeft je arts erover gezegd?


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo,

Ik gebruik ook Dexametason  en heb geprobeerd om het af te bouwen.
Daar kreeg ik toch weer hoofdpijn van en ook weer misselijk worden.
Ben dus weer begonnen met uiteindelijk 3 mg. Kan er dus helaas niet mee stoppen.

groetjes Henrica.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

hallo,

Ik reageer vanuit een andere positie, ik ben de dochter van iemand met een glioblastoom graad 4. Ook mijn vader kan niet stoppen met de dexamethason en aangezien hij het al voor langere tijd gebruikt is hem geadviseerd om middelen voor de bot opbouw te gaan gebruiken. Dit had veel bijwerkingen voor hem, dus is besloten voor kwaliteit te gaan, voor de tijd die er nog rest. verder zie ik dat mijn vader hard in gewicht toe genomen is, ondanks dat hij nog veel beweging heeft genomen het afgelopen jaar.

verder van de dexamethason wat wankel op de benen, onzeker vooral in het begin van het gebruik van dit middel.

heel veel sterkte voor allemaal.

groetjes tinus

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Tinus,

Wat fijn dat ik een reactie krijg van je. Ook ik ben 15 kilo aangekomen in een half jaar, vreselijk vervelend allemaal, je moet het maar mee sjouwen. En wat  dacht je van al die nieuwe kleding die je weer aan moet schaffen? Het kost me toch een aardige cent. Ik heb ook een botversterker; APD. Of liever gezegt,ik had een botversterker. Ik ben nu ook gestopt met chemokuren en voor kwaliteit van leven gegaan. Gebruik nog steeds Dexametason, 4 mg inmiddels weer.  Val  wel heel erg vaak zomaar in slaap, dan ben ik voor een minuutje of zo even weg. Verder heb ik pillen voor de misselijkheid, nl Domperidon.  Dat werkt op zich wel goed.
Ik wil  je vader heel veel sterkte toewensen.

Groetjes Henrica.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
hoi sorry dat ik zo laat reageer,...kon niet meer op de site komen,...

ik ben inokt bestraald met de gamma knife,dit jaar jan een epileptische aanval gehad,en iets willen vertellen en dan weer vergeten wat je wilde zeggen,...ik ben dus door de dexamethason in 3 maanden 25 kilo aange'koen,en echt alle bijwerkingen,ben nu met afbouwen bezig,eindelijk nna 5 maanden,mijn dosis was niet eens zo hoog ,de eerste mnd 1.5 mg en de 4 mnden erna 1mg

en vandaag ben ik nu ong een 2 weken met afbouwen bezzig,pfff das ook niet misselijk,hoofdpijn,nog zwakker in mijn benen heel erg koud,wazig zien,veel slapen(eindelijk want ben mnden nachten wakker geweest of net 3 uurtjes slapen),....dus nu maar hopen dat ik er niet meer aan hoef,rondom mijn tumor zit nog steeds vocht,...dus afwachten maar dat ik daar weer geen last van krijg....



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Joo, ook ik ben onlangs bestraald met de gamma knife, ook voor een meningenoom. Gelijk na de behandeling kreeg ik voor 10 dagen dexamethason.Dat is standaard zo. Na 8 weken kreeg ik een tweede epileptische aanval, maar een nieuwe mri scan liet geen extra oedeem zien, dus hoef ik ook niet opnieuw aan de dexamethason.Ben benieuwd hoe jou herstel verloopt.  







Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
hoi elly

ook in tilburg denk ik,mag ik vragen welke arts jij daar hebt,...en nee ik heb niks gehad na mijn bestraling,waneer ben jij bestraald,....ik in okt,....ben nu bezig met afbouwen,terwijl er nog veel vocht zit,maar na aanraden van mijn internist die vond dat ik moest stoppen omdat ik veel bijwerkingen heb,t afkicken pffff heb ik ook veel last van maarja .....zaterdag is mijn laatste dag ben best bang dat het vocht weer ergens tegen aan gaat zitten,...dus ben benieuwd,...
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
23 december 2014 om 15.55

Hallo ,

Ik heb Dexa gehad voor dat ik werd opgenomen, mijn bijwerking was dat ik verschrikkelijk ging eten en kwam ruim 2 kilo in de week aan. onverzadigbaar kon blijven eten. Na de operatie  heb ik het niet meer gehad . ik kreeg het voor de operatie om de zwelling in mijn hoofd te verkleinen zodat de druk minder werd .bij mij is het Hersen vocht afgevoerd via een drain in mijn hals slagader


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik ben ook erg gegroeid door de Dexamethason. Ook had ik die enorme eetbuien, zelfs 's nachts werd ik wakker van de honger en at ik boterhammen met worst. Gelukkig waren die vreetbuien over toen ik stopte met dit medicijn. Helaas is wel veel huid op mijn lijf gescheurd door die snelle gewichtsgroei. Daarna volgde de chemo en ben ik 33 kilo afgevallen en was ik veel te mager. Maar achteraf ben ik weer teruggekeerd naar een redelijk normaal gewicht.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
14 januari 2015 om 17.03
ik ben na de operatie ook weer heel veel afgevallen gelukkig .  opzich was de buffer wel handig toch ?  hopelijk ben je nu weer een beetje op een gewicht waar je tevreden mee ben .
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb het ook voor en na de bestraling uitzaaiingen hersenen, 2 stuks geslikt. Heb 4 oktober het laatste pilletje geslikt, voel me nog steeds niet lekker.
moe nog een beetje dikke voeten en opgezet gezicht. Hoe lang duurt het wanneer je je zelf weer normaal voelt
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ook ik gebruik na gamma knife dexametason ivm vocht.31-8-2017 behandeling gehad, daarna 8 mg dexa. Afgebouwd maar helaas zit ik nu weer op 6 mg omdat na de laatste mri het vocht niet echt weg lijkt te willen. 

Heb helaas ook de bijwerkingen.

Omdat ze op de normale mri niet goed konden zien hoe het met de tumor is (kleiner/groter, het is niet duidelijk. Daarom de laatste keer een perfusie mri gehad (kleuren mri). Die krijg ik nu de 6e juni weer een en hoop dat er dan wat duidelijkheid is. 

Is het allemaal bestralingsreactie of is de tumor gegroeid? 

Laatst bewerkt: 26/05/2019 - 16:37

Zijn er nog mensen die ervaringen willen delen na de gamma knife behandeling ? Meestal kom je op deze site tijdens problemen. Maar bij mij is er steeds goed nieuws. Menigeoom is inmiddels al voor 1/3 gekrompen. De dokter wil me pas over 3 jaar terug zien. Nog wel af en toe insulten, maar dat loopt via een andere arts. Krimpen van de tumor is ook activiteit. 

Laatst bewerkt: 25/11/2019 - 09:05