zere plekjes in de mond

Openbaar gesprek
3 mei 2015 om 11.41,
gewijzigd 18 juni 2015 om 10.27
Ik heb nu 2 chemokuren gehad a.s vrijdag krijg ik de volgende, maar ik heb sinds donderdag zere plekjes in mij mond en op de tong. Nu is het eten en drinken zeer pijnlijk geworden. Heeft iemand tips wat ik daar aan kan doen. Alvast bedankt . Wilma.

13 reacties

Hallo Wilma,
volgens mijn oncologisch verpleegkundigen : spoelen, spoelen, spoelen.... met zout water. Een schepje in een glas. Is goed te doen. Regelmatig suikervrije snoepjes sabbelen. Wat ik ook gedaan heb is spoelen een maal daags met Meridol mondwater (bij de drogist te koop). Dit hielp bij mij erg goed. Je moet wel even laten controleren of het geen schimmelinfectie is. Dat gebeurt ook regelmatig en daarvoor moet je iets anders gebruiken.
Succes ermee, Jeannette
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb dat toevallig pas ook gehad, na 4 kuren. Pijnlijke tong aan de zijkanten, maar ik had daarbij ook last van uitgescheurde mondhoeken. Dat laatste volgens mij door vitaminegebrek. Ik heb me toen extra gestort op de vitaminebommetjes: rauwe wortel, ananas en appel. Met een dag of 2-3 was de pijnlijke tong ook over.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hi Wilma,

Spoelen met zout water heeft bij mij inderdaad zeer goed geholpen. Het is even wennen maar toen ik merkte dat het hielp heb ik me over de vieze smaak heen gezet en ben ik dagelijks regelmatig gaan spoelen ;-)

Daarnaast dronk ik heel veel Kamille thee (de biologische variant) wat de boel beetje verzacht.

Sterkte!!Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Halo Wilma,
Ik ben net klaar met de 3e kuur en ben erg gebaat bij kamillosan druppels. Een paar druppels in een glas koud water , even in je mond laten  het is voor te spoelen . Het verzacht heel goed. ik heb het gehaald bij de apotheker fabrikant is MEDA.
succes Corrie
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ja spoelen met kokosolie twintig minuten wel de biologische extra vierge heeft mij bespaard dat ik geen chemische schimmeldrankjes hoefde te gebruiken. Spoelen twintig minuten in je mond en vooral niks afslikken zit boordevol bacteriën en schimmels. Door de chemo verminderd je weerstand. En verder voor het verzachten thee maken van kamille en dit minsten tien minuten laten trekken en dan afkoelen en je mond ermee spoelen. En o ja met puur bosbessensap je mond spoelen en dan dorslikken maar wel de ongezoete je krijgt het bij ons bij de boerderijwinkel of bij een bosbessenkweeker. Alles met suiker toegevoegd is vergif en zorgt voor nog meer schimmels/gisten  in je mond Ik had zelfs op een gegeven moment aften en die deden erg zeer daarvoor kreeg ik een aanstip tinctuur met pijnstillende  lidocaine . Dit duurde meestal een twee drie dagen en dan at ik veel pudding spaghetti en asperges Alles wat makkelijk te slikken was ;-( o ja en ik heb me bluem gel besteld http://www.allemondengezond.nl/aften-en-mondwondjes/bluem-professional-implant-care-gel.html die deed ik op de aften en de tandpasta gebruikt niet goedkoop maar hoeft maar heel weinig van gebruikt te worden. en ook spoelen met zoutwater wel biologische en keltisch groetjes En s nachts deed ik dentaid xeros gel achter in mijn huig dit verzachte enorm het is een hydraterende gel

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ook ik had last van vreselijk zere plekjes in mijn mond. Kon er gewoon niet van slapen. Op advies van een kennis heb ik bluem mondspoeling gekocht. Even verderop zie ik dat nice ook de bluem gel heeft gebruikt en daar tevreden over is.
ik vond het een aanrader. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
hoi lovelytruitje ja klopt bluem is echt een fijn middel voor aften die vaak de pijn veroorzaken. ik heb ook de  mondspoeling gebruikt en de gel deed ik op de aften maar dentaid is ook heel fijn voor s'nachts 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Wilma, ik herken het probleem en mij is tijdens het kuren aangeraden om dan een waterijsje te eten (raket)
. Klinkt gek maar, hielp mij wel. tevens met zout spoelen en zendium gebruiken voor poetsen ook goed. Je kunt het allicht proberen. Succes
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Wilma,

Bij mij helpen waterijsjes tegen de pijn. AH heeft hele kleintjes, precies goed! En verder helpt extra koud water (uit de ijskast), spoelen met zout water en alles war met mondverzorging te maken heeft ...

Sterkte! 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik had precies hetzelfde probleem helaas. Ik kreeg te TAC kuur. Na de bekende symptomen als smaakverlies en blaartjes kreeg ik ook een pijnlijke tong, na de 3e kuur kwam daar mondschimmel bij ondanks ik na elke maal de tanden poetste (met een zachte tandenborstel en tandpasta zonder fluoride en andere bijzonderheden) en spoelde met Kamillosan-oplossing ( erg verzachtend voor de mond dus ook een tip). Daar kreeg ik Nystatine voor wat 1 heel smerig was en 2 de tong nog pijnlijker maakte., Ik kreeg na die 3e kuur de tip van een onco verpleegkundige om tijdens het inlopen van de 1e zak (de rode) een ijsje te nuttigen, deze zak loopt snel in dus je komt een heel eind met 1 raketijsje. Het ijs zorgt dat de bloedvaatjes in de tong vernauwen en zo minder beschadigen door die vloeistof, denk aan de ijskap-methode of de handschoenen die je aan krijgt. Ik moet zeggen het hielp wel. Helaas heb ik nu 8 maanden na de chemo nog steeds problemen met het tongetje, blijft pijnlijk, zout proeft heel zout, zoet heel zoet en die mond heel droog. Weet niet of er mee mensen dit probleem hebben zo ja dan hoor ik ook graag daar wat tip voor.

Wens je veel sterkte voor de nog te komen  chemo's en verdere traject!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste NetjeV,

Erg naar voor je dat je zo'n pijn aan jouw tong en problemen blijft houden met zout en zoet eten.
Voor een droge mond kan ik je Biotène oralbalance aanbevelen.
Het is een zachte,milde gel die snel verlichting geeft bij een droge mond.

Heel veel sterkte en hartelijke groeten,
Poem.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

hallo, ik krijg in het ziekenhuis ijs  of water met ijsklontjes tijdens de chemo.

gr.

Laatst bewerkt: 11/03/2020 - 14:11

Hallo Wilma. Fijn dat je al allerlei tips gekregen hebt op jouw vraag. Wat mij heel goed heeft geholpen is, om steeds mijn mond te spoelen met een zoutoplossing als ik wat gegeten had. Hier begon ik al gelijk mee op de dag dat ik de chemo kreeg tot ongeveer 2 weken daarna. De laatste week bouwt je weerstand weer op en dan was het niet nodig bij mij. Succes. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 18/03/2020 - 22:33