het plaatsen van wel of geen clips in de borst bij operatie

Openbaar gesprek
2 november 2017 om 10.58,
gewijzigd 19 november 2017 om 11.34
Wordt bij iedereen clips geplaatst in de borst bij de operatie? Wat zijn de nadelen wanneer ik dat niet wil.

17 reacties

ben ook geopereerd ,borstbesparend ,maar zou niet weten wat ze precies doen ,tumor is weg ,dus ben er niet zo bekend mee gr marjo
Laatst bewerkt: 02/11/2017 - 18:21
Hoi Heelal, Ik weet niet of dit bij iedereen gedaan wordt. Maar in het operatiegebied (de plaats 4 waar de tumor heeft gezeten) worden kleine stalen clips achtergelaten als markering voor de radioloog en radiotherapeut. Warme groet, Dasje.
Laatst bewerkt: 02/11/2017 - 21:51
Hallo Heelal, het ziekenhuis waar ik behandeld ben plaatst geen clips dus of er nadelen aanzitten heb ik geen idee van. Wel worden er voor het bestralen scans gemaakt waar ze volgens mij het geopereerde gedeelte wel zien? Misschien zou je het bij de borstkliniek kunnen vragen? Je krijgt daar neem ik aan ook een gesprek voor de operatie. Sterkte de komende periode. Groetjes Kim

Laatst bewerkt: 03/11/2017 - 08:15
Wat fijn dat je deze vraag stelt. Mij is nooit mede gedeeld over de clips. Na een jaar controle keek ik toevallig mee met de rontgenolog en vroeg wat dit was. Clips dus. Ik weer laaiend heet naar huis, want weer hebben ze automatisch dingen gedaan en mij daar niet over verteld. Uit woede naar een ander kliniek gegaan en daar een ander antwoord op de clips gekregen. Hoe dan ook, er zijn diverse reden waarom de clips worden geplaats. De reden moet je bij je chirurg halen. Ik heb eerst mijn hele medisch dossier opgehaald en de rontgen bekenen.
Ben zelf fysio en probeer altijd in te schatten waar klachten vandaan komen. Ik heb een jaar onder de indruk gezeten dat klachten van de opertie kwamen en blijvend ware, aldus accepetatie en wie weet onnodig accpetatie. Ook is vaak gezegd dat klachten 5-8 jaar duren voor ze weg zijn. Dat accepteer ik niet als half info aan mij is gegeven en differentiaal diagnoses mogelijk zijn.
Tot ik te horen kreeg en deze week inmiddles 6 clips op de rontgen zie. Ik vermoed dat er 8-10 zijn. Vanuit mijn vak fysio kan ik een hoop klachten verklaren. Ze liggen allemaal in het gebied van de clips. De clips geven wat mij betreft uitraling naar ander gebieden en meridianen. 4 clips liggen ver weg van waar de tunor lag, dus ik denk dat het ook werd gebruikt voor sluit van de wond.
Mijn vraag bij de chirurg ,afspraak die ik opnieuw moet maken, is dus: wat is de rede dat er geen oplosbare hechtingen worden toegepast? Waarom ik niet geinfomeerd ben?
Clips zijn een contracindicatie voor andere behandelingen. De ander behandelingen heb ik gehad, maar mocht achteraf dus niet.
Ik sta op de lijst voor lipofilling, maar ik wil de clips eruit. Dan weet ik pas of ik minder last heb van het e.a.
Misschien kan dit met de lipofillling of een losse operatie.
Ik weet ook bij andere patienten dat sommige mensen zoveel last van metaal in hun lijf hebben, dat als het eruit wordt gehaald de klachten verdwijnen. Zelf ben ik ook allergisch voor metaal.
Probleem bij mij is, en de vraagstelling....is het wijs om ze weg te halen, ivm het bestraalde gebied waar inmiddels dood bindweefsel heeft gevormd en de mogelijkheid tot wondherstel erna.
Als ik de keuze had, en ik was id vooronderstelling dat er oplosbare hechtig zouden worden gebruikt, ik deze zou nemen. De keuze van de clips is denk ik per instelling afhanklijk. Vraag de voors en tegen aan je chirurg.succes.
Laatst bewerkt: 19/11/2017 - 11:40

Wat fijn dat ik dat lees over die clips. Bij mij zijn ook clips geplaatst in de goede borst, de andere met borstkanker is geamputeerd in 2017. De clips werden geplaatst omdat ze iets zagen van kalkafzetting, wat kan duiden op beginnende kanker. Na een biopt bleek dat het onschadelijk te zijn maar er zijn wel een aantal clips geplaatst om het gebied te markeren, zodat het in het vervolg op scans zichtbaar zou zijn.

Ik heb het gevoel dat die clips de boosdoener zijn van diverse klachten. Pijn rond de geplaatste clips, spierzwakte, doodmoe en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Ik wil de clips laten verwijderen, samen met de cyste's die zich rond de clips hebben gevormd. Weet iemand of dat zomaar kan? Is er iemand die ze heeft laten verwijderen met als resultaat een reductie van de klachten?

Ik hoor graag ervaringen....

Laatst bewerkt: 15/06/2019 - 10:45

Hallo beste Jill. Ik hoop dat jouw vraag opvalt en dat je reacties gaat krijgen. Als je over een paar dagen geen reactie hebt, zou jezelf misschien dit nogmaals in een nieuwe vraag kunnen stellen. Warme groet Dasje.

Laatst bewerkt: 16/06/2019 - 20:56

Al een oudere reactie dus geen idee of iemand hier nog naar kijkt - Monique, ik loop tegen precies hetzelfde aan en kan nauwelijks informatie vinden over de nadelen van clips in mijn borst. Ben jij ooit van de clips verlost geraakt? Heeft het geholpen tegen je klachten? Bij mij is er ook nooit toestemming gevraagd, en ik vraag me af hoe zinvol het is om uit te zoeken of ik de clips nog kan laten verwijderen. Mijn fysio kwam vandaag tot dezelfde conclusie als jij: er ontstaan 'vage' klachten die geweten worden aan operatie of bestraling, maar die wel degelijk herleid kunnen worden tot de geplaatste clips, als je snel reageert op dat soort zaken. Ik hoop dat je dit nog leest en een antwoord hebt....

Laatst bewerkt: 01/10/2019 - 18:45

Beste mensen,ik ben ook op zoek waarom die clips nou noodzakelijk zijn, ik heb veel pijn vanaf vandaag en trekt alle kanten op en ik ben ook al weken moe. in 2019 op 9 december heb ik een borstbesparende operatie gehad waarbij het kokertje op tijd eruit ging met jodium want die begon ook te vervelen. ik wist wel dat er clips erin zouden gaan, maar ik was en mijn man zoals we het begrepen hadden in de veronderstelling dat in het gebied tussen de clips bestraald zou worden. maar nu blijkt via het Verbeeten centrum dat de gehele borst wordt bestraald. Ik heb vanaf dag 1 verteld dat mijn lichaam niet eigen voorwerpen eruit gaat werken. zelfs oplosbare hechtingen en nog wat meer voorbeelden. Nu wil ik voordat ik donderdag de bestraling krijg mijn eerste van de 15 weten waarom ze erin moeten blijven want het gebied is afgetekend in Tilburg. ik heb zo'n pijn dat ook oxinorm niet helpt en had ook nog een allergische reactie op de rode viltstift waar de arts mee afgetekend heeft, heb nu Tavegyl en die doet ook niks. En ik wil ze er uit die clips, want niet eigen voorwerpen in mijn lichaam gaan bij mij ontsteken en het lichaam wilt ze eruit, en dat heeft me ook al een topje van mijn ringvinger gekost. Dus eruit maar dan wordt er al nee gezegd en verder is het weer vechten om dit voor mekaar te krijgen. Wie kan er antwoord op geven. groetjes Hellen 

Laatst bewerkt: 21/01/2020 - 21:06

hallo heb ook 4 clipjes  rechts in de borst ,geen last van ,alleen met vliegen ,piep piep ,sterkte ,maar weet het ook sinds vorig jaar september ...........het heeft met bestralingen te maken ,maar als je er zo last v hebben zou ik overleggen ,succes groetjes marjo

Laatst bewerkt: 22/01/2020 - 21:48
ECHT waar Marjo? Last bij vliegen?? Dus de poortjes gaan piepen en dan? Zijn de clipjes te zien op een scherm dan op Schiphol? Ik schrik daar best van...
Laatst bewerkt: 11/05/2020 - 14:15
ja het schijnt dat ze dwars door je heen kijken ,vlieg elk jaar ,(dit jaar niet ) corna he ,maar idd ,door het poortje word ik altijd apart genomen ,niet schrikken ,als je zegt v ik heb met......clipjes in de borst dan houden ze er rekening mee ,denk ik ,want dit jaar vlieg ik niet ,maar elk jaar het is hun recht om controle uit te voeren ,je went eraan ,en ze zijn aardig mvg
Laatst bewerkt: 12/05/2020 - 19:00

Bij mij ook titanium clip achtergelaten. Begreep van chirurg dat het is bedoeld ter markering g waar de tumor zat. 

Bij mij ging het poortje bij de rechtbank af🤣 chirurg wil terugkoppeling als het ook op het vliegveld gebeurd. Maar daar ben ik nu nog niet geweest.

Ze gebruiken titanium in ETZ om allergische reacties te voorkomen.

Laatst bewerkt: 05/08/2020 - 15:13
ja het schijnt dat ze dwars door je heen kijken ,vlieg elk jaar ,(dit jaar niet ) corna he ,maar idd ,door het poortje word ik altijd apart genomen ,niet schrikken ,als je zegt v ik heb met......clipjes in de borst dan houden ze er rekening mee ,denk ik ,want dit jaar vlieg ik niet ,maar elk jaar het is hun recht om controle uit te voeren ,je went eraan ,en ze zijn aardig mvg
Laatst bewerkt: 12/05/2020 - 19:01

Beste allemaal, ik ben blij te lezen over de "clips". Na borstsparende operatie kwam ik er bij toeval achter (bevolkingsonderzoek) dat er 3 clips waren geplaatst...dat wist ik ook niet. Na de borstsparende operatie heb ik tot op heden pijn gehouden in de borst: behandelend arts vertelde dat sommige vrouwen inderdaad na de ingreep pijn blijven houden. Maar nu ik gelezen heb over de clips vraag ik mij af of deze ook pijn en vermoeidheid kunnen veroorzaken. M.n. na stofzuigen/dweilen of met mijn honden aan de riem lopen is dit erger. Heb onlangs vakantie gehad en ineens bedacht ik dat ik toen geen pijn heb gehad.... Misschien is er iemand die iets soortgelijks ervaart of een oplossing/verklaring heeft. Alvast hartelijk dank, Jacky

Laatst bewerkt: 11/02/2020 - 15:22

Tjee, dit is nogal wat.

Het gekke is: ook ik zag de clips pas toen ik meekeek rondom de bestralingssessies in het AVL, en nog steeds kan ik me er heel kwaad om maken dat de dexchifurg van olvg west mij nooit geinformeerd heeft over plaatsing van deze objecten na borstbesparende operatie. Zoiets hoor je toch te melden? Men vertelde mij dat ze geplaatst waren zodat er goed gericht  bestraald kon gaan worden. Maar daartoe kri jg je toch ook tattoo's?  Soms kan ik nog steeds erg schrikken van wat er over je heen gekomen is aan routine klussen. Niet de morite van het melden waatd, zo komt het na 4 jaar op mij over, depatient  zou er maar ingewikkelde gesprekken over kunnen beginnen...

Groetes,  yasmyn

Laatst bewerkt: 20/04/2020 - 16:44

Ik heb al twee jaar pijn in mijn linkerborst en pijnbehandelingen werken. Ik heb al heel lang aangegeven dat ik pijn heb door de operatieclips. De chirurg wil ze niet eruit halen maar ook het AvL niet. Ik wist ook niet dat de clips werden geplaatst anders had ik er iets over zeggen. Ik heb een rode plek onder de borst en de dermatoloog wil nu contactallergie doen op metalen.

Laatst bewerkt: 10/05/2020 - 09:49