Alternatieve behandelingen en voeding

Openbaar gesprek
11 februari 2015 om 17.31,
gewijzigd 1 juni 2015 om 16.29
963 x gelezen
Ik ben nu zover dat ik me ook aan het verdiepen ben in andere mogelijkheden dan alleen chemotherapie.
Zo ben ik pas begonnen met acupunctuur en probeer ook op mijn voeding te letten.
Vooral dat laatste vind ik lastig, er is zoveel informatie over wat wel en niet goed is.
Graag hoor ik ervaringen, goede websites en mogelijke tips. 

9 reacties

Ik heb mijn voedingspatroon ook compleet omgegooid. Ik had al een tijd dat ik vlees niet meer lekker vond, dat heb ik nu helemaal geschrapt, ik eet nog wel vis, maar dan wel goed vis, geen kweekvis.
Ik ben bij een homeopaat en hij stelde dat als je iets niet lekker vind, dat dan ook niet goed voor je is. Dat is voor mij altijd een handig meganisme om anders te eten. 
Ik heb veel gehad aan het boek Antikanker, van David Servan-Schreiber.
In zijn boek adviseert hij een boek waar nog meer info over voeding in staat, Eten tegen kanker, ook daar heb ik veel aan. De titel is niet zo handig, het zou kunnen suggereren dat je van kanker kunt genezen door je voeding aan te passen. Helaas is dat niet zo, het boek is meer preventief, en geeft je inzicht in wat er allemaal in voeding zit. Want in voeding zitten veel stoffen die een gunstig effect hebben op je gezondheid in het algemeen.

Verder eet ik zo veel mogelijk biologisch, heb ik alle kantenklaar maaltijden, sausjes, paketten e.d. verbannen. Eet zo weinig mogelijk suiker, koop veel kruidenierswaren ook in de biologische winkel. Want in veel zit toch ook nog suiker, bijvoorbeeld mayonaise en pindakaas. In de biologische variant zit dat niet. 
Ik voel me er heel goed mee, elke dag een gezonde, verantwoorde maaltijd. Het is heel moeilijk te meten, maar ik weet zeker dat het bijdraagt aan hoe ik me nu voel.
Succes, 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik probeer ook erg te letten op mijn eten, maar valt inderdaad niet altijd mee. Veel wat je erover leest of hoort is tegenstrijdig. Ik probeer nu zo gevarieerd mogelijk te eten, geen kant en klaar eten en zo min mogelijk suiker. Deze week voor de eerste keer naar acupunctuur gegaan, omdati k erg slecht slaap. Ik ben benieuwd wat het gaat brengen!

Op welke manier let jij op je voeding?

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
22 februari 2015 om 15.38
Wat je zegt over de voeding, de tegenstrijdigheden daar loop ook ik tegenaan.
Inderdaad laat ik suikers ook zoveel mogelijk achterwege. Ook zouden bepaalde soorten groenten en fruit goed zijn, dus die eet ik wel. Zoals broccoli, groene groenten, blauwe bessen en ik drink groene thee.
Helaas kom ik hiermee zelf ook niet veel verder.

Wat betreft de acupunctuur, ik lijk daar echt baad bij te hebben. Ik ben veel rustiger en ook is mijn bloeddruk vaak normaal. Ik hoor steeds meer positieve dingen over acupunctuur. Ik hoop dat het jou ook helpt, slaap is (zeker nu) zo belangrijk. Ben benieuwd naar jouw bevindingen.  
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi smp, 
ik kan je aan bevelen om dr lodi op te zoeken en oasis of healing. 
Heel veel interessante en nuttige informatie.
succes!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Voeding, daar heb ik ook eens poging mee gedaan. En heb besloten, zoveel mogelijk pure producten, weet wat je eet en hoeveel, zeg ik altijd. Maar laat je ook niet bedonderen, wat men doet ook alles voor geld en wat zijn wij daar gevoelig voor. Zoals helaas de biologische groentes, veel producten betalen we het dubbele voor, terwijl ik mij afvraag, waarvoor zouden ze die moeten spuiten bevoorbeeld of bemesten, dat is zo makkelijk te kweken, we hebben zelf een moestuin en gebruiken geen bestrijdings middelen en de mest die we gebruiken, dat hebben eerlijk gezegd nooit laten testen, dus mag niet beweren dat we zzuiver kweken. Ik weet ook in de handel wordt de boel makkelijk bedonderd en buitenland heeft niet zo'n strengen regels als hier. Het is toch vaak het geweten wat jij denkt goed te doen. Garantie krijg je nergens mee. 
Ik zou ook niet richten tot een bepaalde richtlijn, omdat iemand denkt dat het gezond is. Gegarandeerd,  dat straks weer allerlei resultaten en onderzoeken komen, zoals de trend met smoothies. Ook soya, begint men te twijfelen. Niet dat het verkeerd is, maar mensen doen dan alleen dat omdat men denkt dat het goed is, waardoor je te eenzijdig gezond eet, waardoor het weer niet gezond is. En vis, daar heb ik ook veel over nagedacht, geen kweekvis, waar komt die vis dan vandaan? Uit de zeeën  en de schone rivieren en dan weer terugkomende op de arme landen en al het exotische eten, wil ik echt niet weten. (Eet geen vette vis tijdend de chemo, wordt afgeraden, omdat het invloed heeft op de chemo)
Het is niet mijn bedoeling om te zeggen wat goed of fout is, ik wil mensen aan het denken zetten, omdat toch iedereeen geld wil verdienen. Ik weet dat een boerderij winkel de groente en fruit bij dezelfde handelaar koopt als een supermarkt. Ik weet dat mensen mij vaak benaderen omdat we moestuin hebben, omdat ze denken dat het biologisch, zonder te vragen, nu gebruiken we inderdaad geen bestrijdings middelen. Men vraagt het niet na, men denkt, het is een moestuin, dus goed, terwijl daar ook mensen zijn die graag spuiten, met een sigaret in hun bek. Iig zijn die al ouder dan ik ooit zal worden.  
Dus, nogmaals mijn tip, weet wat je eet, gevarieerd  en met mate, dan kom je al een heel eind, o, ja, en vergeet niet te bewegen ;)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Zelf ben ik al jaren bezig met gezondere voeding, nu door de longkanker ga ik me in de macrobiotirek verdiepen en heb a.s. dinsdag een eerste afspraak hierover. Heb er zin in. Iedere keer weer opnieuw vindt ik het fijn als ik zelf wat kan doen met mijn ziekte in plaats van de onderzoeken en het afwachten wat er uit gaat komen van de reguliere kant. Beide werelden zijn ontzettend belangrijk voor mij en zo probeer ik een nieuw evenwicht te vinden.  Heeft iemand ervaring met macrobiotisch eten?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Caroline, ook ik ervaar dat ik zelf ook mee wil werken aan een betere gezondheid. Inderdaad niet alleen afhankelijk zijn van medicijnen en artsen.
Succes met het dieet!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Smp,

vanwege al die tegenstrijdigheden over voeding op internet heb ik besloten om een opleiding te volgen tot leefstijlcoach :-) Ik mag me sinds een paar weken ook echt zo noemen. Wat ik vooral heb geleerd is dat het totaal niet zo zwart/wit is als sommige mensen beweren. Dat je van suiker kanker krijgt of dat kanker door het eten van suiker sneller groeit, is bijvoorbeeld nog nooit bewezen. Misschien zijn er wel wetenschappelijke onderzoeken die die richting op wijzen, er zijn er ook genoeg die dat niet doen. En met die onderzoeken samen kun je dan geen duidelijke conclusie meer trekken. Wat mij er niet van weerhoudt om ook zo min mogelijk suiker te eten, want er zit hoe dan ook niks positiefs aan suiker. Afgezien van onderstaande andere reacties waar ik me voor het grootste deel achter schaar, ben ik ook een groot voorstander van veel groente en fruit. Voor mijn gevoel is dat de basis om je lichaam zo gezond mogelijk te houden. En vergis je niet, minimaal 200 gram (bereide) groente en minimaal 2 stuks fruit (ook ongeveer 200 gram) is best veel, heel veel mensen halen dat niet! En bewegen, zoals al genoemd, is minstens net zo belangrijk. Minstens 30 minuten per dag matig intensief bewegen is de norm (ietwat buiten adem raken maar nog wel een gesprek kunnen voeren) en daarnaast zo weinig mogelijk op je gat zitten. Waar ik daarnaast veel aan heb gehad is het wereld kanker onderzoek fonds. Die zijn naar mijn idee het meest wetenschappelijk verantwoord bezig met het formuleren van aanbevelingen rondom leefstijl en kanker. In al die onzekerheid en tegenstrijdigheid die je op internet vindt, heb ik de keus gemaakt om me vast te houden aan wat al dan niet wetenschappelijk bewezen is. En dat geeft veel rust!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51