Medicijn tegen diarree na whipple operatie

Openbaar gesprek
30 november 2015 om 19.57,
gewijzigd 23 januari 2016 om 13.36
Aanhoudende diarree na whipple operatie (jan. 2015). Kop van de alvleesklier verwijderd. Ondanks gebruik van creon tabletten (300 mg.) aantal op advies verhoogd naar 8 ex. voor elke maaltijd en 4 voor elke tussendoortje.
Wie heeft ervaring met beter werkende medicijnen die ook nog betaalbaar zijn?

20 reacties

Uit ervaring kan ik spreken dat na een jaar na operatie er verbetering in komt. Het lichaam, de spijsvertering heeft die tijd nodig om zich aan te passen vandaar dat het eerste jaar die klachten dagelijks of toch heel veel voorkomen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ook ik slik de Creon 300 mg 3x daags tijdens de maaltijd en nu na een half jaar gaat het beetje bij beetje beter,
maar het duurt lang...wat Natvisje1 ook al zegt: het lichaam heeft tijd nodig...ik houd wel rekening met wat ik eet...vettigheid is uit de boze daar helpt geen Creon tegen...succes
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Mee eens! Pas 7 maanden na de Whipple en sinds enkele weken gebruik van iets meer vezels is de diarree verholpen. Wel nog steeds heel licht gekleurde ontlasting en vet is inderdaad lastig. Wordt volgens mij gewoon niet verwerkt door het lichaam want ook zijn huid is erg droog en schilferig.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Klopt Ranco, door de veranderingen gaat je lichaam met vette dingen heel anders om...gelukkig zijn er heel veel alternatieven...Kip is zeker niet vet als je het bakt in het eigen vet...Ook gebruik ik nog altijd een flesje Nutridrink
Door de snelheid waarmee het eten door mijn lichaam word verwerkt is het moeilijk om aan te komen.
Dit werd natuurlijk van vroeger geregeld door de Alvlees en wordt nu gewoon overgeslagen
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Goedemiddag Rene, Mijn vader 76 jaar heeft alvleeskliekanker en enorme last van diarree is dit medicijn hier ook een oplossing voor?
Laatst bewerkt: 26/02/2020 - 16:48
hoi Loek,
Er is ook Creon forte en extra forte. Ik ben ook pas na twee-en-half jaar enigszins op het goede spoor qua medicatie. Maar het blijft een wankel evenwicht, met soms weer buikpijn en diarree, en niet altijd met duidelijke aanleidingen. Overigens is mijn ervaring dat de mdl-arts (meer dan de chirurg) de tijd neemt om hierover mee te denken, dus misschien is een (terug)verwijzing ook een optie. Sterkte!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

hallo charlie hier nogmaals joop ik gebruik ook al bijna drie jaar drie maal daags bij de maaltijden twee capsules creon panzytrat 25.000 eenheden succes verder groetjes n joop

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Hallo 

Mijn man had ook de Whipple operatie in 2015.

Hij heeft de medicijnen Panzitrat 25.000. Wij hebben na lange tijd ondervonden, dat je het beste meerdere keer peer dag kleine porties kan eten, ook moet je vett eten mijden. Zoals buikspeck, rookworst etc. Als je did wel een keer wilt eten, moet je meer pillen neemen. En je kunt dan fettpoe krijgen.maar dan weet je waarom dat is. Ook hebben wij uitgevonden, dat hij opeens allergisch is voor melk. Als hij de lactose vrije melk neemt is het goed. Bij icecreme neemt hij een pilletje van Keru Tabs. Dan is het GEEN probleem.  Chocolade en zoetigheid kunnen fettpoe blijven veroorzaken. Mag af en toe wel. Hoopen jullie hiermee geholpen te hebben.

Laatst bewerkt: 07/09/2019 - 16:41

Na en operatie in de staart van de AVK heb ik 2 jaar antibiotica geslikt omdat mijn milt ook verwijderd is. Na het stoppen mat de antibiotica al 6 maanden diarree. Ook ben ik 5 kilo afgevallen. Ik ben creon forte gaan slikken maar dat helpt niet. Ook 1 maand pro-biotica geprobeerd. 4 november heb ik een afspraak in Erasmus Rotterdam bij de MDL specialist.

 

Laatst bewerkt: 13/05/2020 - 23:19

Hallo allemaal, 

Ik heb afgelopen 3 september een Whipple operatie ondergaan en mocht na 2 weken pas naar huis omdat ik een naadlekkage kreeg. Inmiddels ben ik al 13 kg afgevallen omdat ik de hele tijd met een opgeblazen gevoel zit en ook misselijk ben, waardoor ik bijna niks kan eten. Ik heb zowel de Creon als de Creon forte. 

 

 

Laatst bewerkt: 08/10/2019 - 10:37

Hoi Annelies,

Wat vervelend voor je. Terugkomen van een Whipple operatie is ook niet niks. De symptomen die je beschrijft hebben rechtstreeks impact op je kwaliteit van leven.

Heb je al wat gedaan om van dat opgeblazen gevoel af te komen?

Wat ik aan tips kan geven is het volgende:

  • ga regelmatig even een stukje wandelen. Door het bewegen worden ook je ingewanden een beetje gemasseerd en dat lost wellicht het opgeblazen gevoel op.
  • Je kan ook zelf met je handen je buik masseren. Wist je overigens dat er  speciale olie tegen littekenvorming bestaat? Zo kan je twee dingen combineren.
  • Er bestaat een speciaal programma voor kankerpatiënten dat heet Herstel en Balans. Je kan daar je klachten bespreken en wellicht kunnen ze daar wat voor je betekenen. Veel verzekeringsmij'en vergoeden de kosten.
    Kijk eens of dat ook bij jou in de buurt wordt aangeboden en of het wat voor je is.
  • Iberogast (https://www.iberogast.nl/) is een kruidenmiddel waarbij je baat zou kunnen hebben. Het is bij de drogist te verkrijgen.
  • Zorg dat wat je eet van goede kwaliteit is.

Laat even weten wat je aan deze tips hebt en heel veel succes met je herstel.

Groet

Rob

Laatst bewerkt: 08/10/2019 - 13:55

Hi Rob, 

Heel erg bedankt voor je tips. Ik ga er zeker iets mee doen. Bewegen is voor mij ook nog een ding...Ik heb namelijk zwaar reuma en de ene dag gaat het beter dan de andere dag. Inmiddels zit ik aan de drinkvoeding, want het afvallen blijft maar doorgaan. Ze hebben het al over eventueel sondevoeding.. daar zie ik erg tegenop.

In ieder geval nogmaals bedankt voor je tips.

Hartelijke groet, 

Annelies

Laatst bewerkt: 16/10/2019 - 14:29

hay rob zeker goede tips wat ik zag bij reacties,,mede door ik ben gaan revalideren en fysio en geestelijke ondersteuning,,, dietiste voor diabetsch geworden na whipple operatie,,en de eetpatroon verandert heb en bewegen bij opgeblazen gevoel helpt enorm ik mag van geluk spreken dat ik nog de whipple operatie kon onder gaan,en nu 7mnd later had ik dat na de operatie niet durven geloven dat ik nu schoon ben verklaard groetjes carin

 

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 12:08

hay annelies ik heb ook de whipple operatie in februarie 2019 ondergaan in leiden en had aantal weken lekkage van de drain moest op vetvrij dieet ,,nu 7mnd geleden gaat alles met de crea enzymen heel goed mijn ontlasting is nu vaster en minder kleierig ,,merk direct als ik te weinig crea tot me neem,,gewicht blijft stabiel en door sporten op te bouwen gaat het steeds beter,,wat ik me wel afvraag of het normaal is dat je winderig gasvormige winden daardoor komt,,waar je soms geen grip op heb of dat je voeding moet veranderen,het herstel duurt echt wel 6mnd dus denk dat jij dat later ook zal ervaren leer je wat wel en niet goed is te eten,,in begin blijft alles opgeblazen,,heb jij ook zo groot liteken verticaal?en is bij jou ook je lymphklieren gal en 12vingere darm weg gehaald?hop dat bij jou ook beter gaat worden blijf in je zelf geloven ,ik voel me sinds 2mnd weer op goed niveau van me energie sterkte annelies

 

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 12:00
Ik had al een tijd niet meer op de site gekeken. Wat fijn dat dat er jonge mensen hun ervaringen delen. Ik heb een PPPD gehad dec 2014. Ik ben na 1 maand met Creon gestopt. Kreeg enorm veel diarree. Heb niks meer gebruikt en dat ging prima. Ik wind als de beste en t lucht op. Kan er niks aan doen :-)
Laatst bewerkt: 20/04/2020 - 21:42

Hallo, ook ik zit in dat schuitje. 
Na de whipple operatie ben ik genoodzaakt om altijd thuis te blijven wegen frequente diarree. 
Een goed hulpmiddel bestaat er volgens mij niet. Ik heb al alles geprobeerd. Enkel Imodium en opiumtinctuur kan de frequentie enigszins beïnvloeden. (Ik vraag mij af wat die medicatie op lange termijn nog zal betekenen. 
De arts beweert dat het geen kwaad kan???? )
Daardoor blijft mijn gewicht ondermaats. 40kg (162 cm)Daardoor durft men geen chemo meer te geven... al is dat wel nodig volgens de standaard procedure  

Zo ben ik al 3 maanden bezig , na de whipple. Niet simpel om er de moed niet bij te verliezen. Bovendien moet mijn partner voor vele uithuizige taken opdraaien. Dus op dat vlak mag ik mij gelukkig prijzen er niet alleen voor te staan. 
groetjes ,” Creona”’

Laatst bewerkt: 15/02/2020 - 14:10

Ik heb in februari 2016 whipple operatie gehad. 2 Jaar erg ziek geweest, met veel darmpijn en diarree.  Ik mocht alles eten en natUurlijk heb ik ook Creon gebruikt. Hert erge was de darmpijn, misselijkheid en overgeven van de pijn.  Toen ben ik uit mezelf minder creon gaan gebruiken en wonderlijk genoeg, kreeg ik steeds minder darmpijn. Ook de misselijkheid nam af. Toen gebeld met de verpleegkundige van AMC, gevraagd hoe erg het is als ik niet meer Creon zou gebruiken. Het antwoord was: dat weten we niet, dat is nog nooit onderzocht.  
Toen ben ik met Creon gestopt, en de pijn was over..  100 % verbetering. Wat ook vreemd was, was dat de diarree Met of zonder Creon, altijd hetzelfde was. Soms een dag met gewone ontlasting en soms weer diarree. 
Waar ik goed om moet denken is, dat ik s’morgens niet weg kan, voordat de ontlasting is geweest. Daar moet ik rekening mee houden, eerst eten, ontlasting meestal binnen een uur. Ook niet meer eten, zelfs geen koekje, dat irriteert de darm en moet geheid weer naar het toilet. 
ik denk, geen whipple is hetzelfde, ik heb het allemaal zelf moeten uitvinden wat voor mij het beste is. 
Geertje Kramer  

 

Laatst bewerkt: 30/07/2020 - 09:09

herkenning ik heb in februarie 2019 in leiden whipple operatie ondergaan,nu jaar verder met creon tabletten en diabetich geworden ivm alvleesklier kop verwijdering is het een gepuzzel geweest wat ik wel en beter niet kan eten ben ook minder creon gaan gebruiken,had idee dat je  veel winderigheid veroorzaakt ,ontlasting is gelukkig vaste vorm,en beter om kleine beetjes verspreid te eten,mijn gewicht blijft wel aan de lage kant  en nu en dan opgeblazen gevoel,het is een intensieve ingreep  van weer herstellen maar  kan nu zeggen dat ik me steeds beter voel en schoon ben had geen uitzaaingen dus kan er nu mee leven ,en dat ik geluk heb gehad en er vroeg bij was om dokter te gaan,fijn om ook ervaringen te lezen van lotgenoten  groetjes carin,en het litteken is groot maar zie het als overwinning

Laatst bewerkt: 03/08/2020 - 12:14