Controle en keuzes

Gisteren had ik twee afspraken in het ziekenhuis. De eerste was bij de verpleegkundig specialist. Hier werden de knoopjes van de hechting onder mijn oksel weggehaald. Er werd ook doorgegeven wat er met het LUMC besproken was. Mijn oksel gaat door de micrometastase die er gevonden is meebestraald worden. Hormoontherapie is een optie. Het geeft na 5 jaar 1% meer kans om te overleven en na 10 en 15 jaar 2%. Dat is niet heel veel toegevoegde waarde, maar.......ik wil er alles aan gedaan hebben. Mijn gevoel roept daarom ja ik wil. Ik kreeg een brief mee met daarin de uitleg van de therapie. Een van de bijwerkingen is een verhoogde kans op baarmoederkanker. Dat vind ik dan weer eng. Hoe groot is die kans? Allemaal denkwerk. Wat moet ik doen? Het voelt weer als een Russisch roulette. Ik heb nog een paar dagen voordat ik het gesprek heb met de oncoloog. Daarna moet er toch een beslissing genomen worden. 

Ik moet ook gaan oefenen met mijn arm. Deze gaat nog steeds niet helemaal omhoog. Ik mag nu door de pijngrens heen. Wanneer het volgende week nog niet goed is, moet ik naar de fysio. Mijn borst is op een aantal plekken nog hard, maar zag er verder goed uit.

Volgende afspraak was bij de bestralingsarts. Ook zij keek mijn borst na. Ze zei dat het best nog een keer spontaan open zou kunnen gaan omdat er nog het een en ander aan vocht uit moet. En anders hoopt ze dat mijn lichaam het zelf verder opruimt. Dat hoop ik ook. Mijn borst staat de bestraling niet in de weg. Wanneer mijn borst nog niet helemaal genezen is,zal mijn borst na de bestraling alleen minder mooi worden. Er zal meer littekenweefsel zijn en mijn borst zal wat stugger zijn. Op 28 januari heb ik het voorbereidende gesprek voor de bestraling en de ct scan. Ook moet ik gaan oefenen met het inhouden van mijn adem om mijn hart te sparen tijdens de bestraling. 

Er werd ook gevraagd hoe het mentaal ging. Ik moet zeggen dat dat best tegenvalt. Ik maak me over van alles wat te maken heeft met mijn lijf druk. Ik ben 3 maanden geleden gestopt met de pil en nu blijf ik last houden van tussentijdsbruin verlies. Ik weet dat dit kan, maar stel je voor dat er meer aan de hand is. Je kan het er maar druk mee hebben.