Ik moet een behandeling kiezen. Wat nu?

Als je hoort dat je kanker hebt moet je vaak in een korte tijd beslissingen nemen die van invloed zijn op je leven. Een vraag die vaak aan ons wordt gesteld is:
'Ik heb net gehoord dat ik kanker heb en nu heb ik de keuze uit verschillende behandelingen. Maar wat moet ik kiezen? De arts wil volgende week van mij horen wat ik wil.'

Het is best lastig om een keuze te maken als je net gehoord hebt dat je kanker hebt. Soms krijg je in het gesprek met je arts direct te horen dat er meerdere behandelingen mogelijk zijn die allemaal goed zijn en hetzelfde doel hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen tussen een operatie, bestraling of (nog) geen behandeling. Wat moet je kiezen?
Meestal heb of kan je nog niet nadenken over wat je zou willen of weet je ook nog niet welke vragen je wilt stellen. Als je thuis bent komen er vaak allerlei vragen bij je zoals: zijn de verschillende behandelingen echt allemaal even goed? Welke vragen kan ik stellen? Kan ik een foute keuze maken? Wie kan mij ondersteunen?

Wat kun je zelf doen om samen met je zorgverleners te komen tot een besluit?
Om een beslissing te nemen heb je informatie nodig over de verschillende behandelingen. Deze informatie horen je zorgverleners je te geven.
Tips die wij vaak geven zijn:

  • vraag wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende behandelingen
  • vraag wat de bijwerkingen en gevolgen zijn van de behandelingen
  • bedenk wat je zelf wilt en wat je belangrijk vindt en vraag wat de gevolgen van de verschillende behandelingen op je dagelijks leven kunnen zijn
  • vraag of er ook nog andere mogelijkheden zijn
  • misschien wil je ook weten wat andere patiënten aan bijwerkingen en gevolgen ervaren

Het kan zijn dat je meer tijd nodig hebt om tot een beslissing te komen. Wat wij als tips meegeven is om de arts te vragen of het echt nodig is om snel een beslissing te nemen. Of dat er nog even tijd is om er over na te denken en er met anderen over te praten. Verder kun je altijd vragen om nog een 2e gesprek met je arts.

Wie kan je ondersteunen?
Het kan fijn zijn om met anderen te praten over de keuze die je moet maken. Bijvoorbeeld met mensen uit je directe omgeving, je partner of een vriend(in). Sommige patiënten vinden het prettig om contact te zoeken met mensen die voor eenzelfde keuze hebben gestaan. Dit kan bijvoorbeeld in de gespreksgroepen op onze site of bij de kankerpatiëntenorganisaties. Anderen overleggen met de huisarts of zoeken contact met ons. Ook je eigen arts of oncologieverpleegkundige (of verpleegkundig specialist) kan je ondersteunen. Verder zijn er patiënten die meer informatie zoeken op internet om tot een besluit te komen of een second opinion (tweede mening) vragen in een ander ziekenhuis.

Misschien vind je het moeilijk om een besluit te nemen. En laat je het besluit liever over aan de arts. Dat kan ook, bespreek dit met je arts.

Wat je ook besluit het is altijd goed.

Heb jij deze keuze al moeten maken? Dan horen we graag hoe jij dat hebt gedaan.

Vriendelijke groet,
Josje, Mariska en Suzanne
Voorlichters, kanker.nl

p.s. Wil je naar aanleiding van dit blog jouw situatie bespreken? Je kunt ons bellen via de gratis Kanker.nl Infolijn 0800 0226622, ma - vrij van 12.00 - 17.00 uur. Je kunt ook met ons mailen en chatten.