SLECHT NIEUWS/ OPNIEUW GEVALLEN

Hi aardige, beste,  lieve lotgenoten, 

ik heb recent slecht nieuws gekregen.  De kanker is weer actief in mijn lichaam. Die had ik niet zien aankomen. De afgelopen weken ben ik druk geweest met onderzoeken, gesprekken met artsen etc. Morgen start mijn 1e chemokuur.  In  6 cycli van 3 weken krijg ik telkens op dag 1 en dag 8 een chemo.  En op dag 22 start dan de volgende keer. Net als 3 jaar geleden zie ik er tegenop en ook naar uit. want zo  kan het ook niet langer.  Dus ik ga opnieuw zo moedig als mogelijk het traject in en hoop dat het misschien meevalt.

Een tijdje geleden was ik begonnen aan een blogreeksje over Vallen en Opstaan. De laatste (zie onder)  heb ik gisteren afgerond. Door mijn recidief heeft die opeens een heel andere wending gekregen dan ik oorspronkelijk had bedacht.  Maar ja alles staat nu in een heel ander daglicht. Dit is het resultaat. Ik vind het fijn dat jullie het nu ook weten. 

Groetjes van Christa 

OPNIEUW GEVALLEN
Hoe vaak kan een mens vallen en opstaan? Hoe blijf je hoopvol ook in moeilijke tijden? Hoe trek je jezelf elke keer opnieuw met je haren van de vloer wanneer je opnieuw bent gevallen? Hoe verhef je jezelf opnieuw na de zoveelste tegenslag? Ook wanneer je moe, ziek, zwak en verdrietig bent? Niet om jezelf of anderen te bewijzen dat je een veerkrachtig mens bent, maar omdat je beseft dat aangeslagen in de put blijven liggen niet de bedoeling van je leven is en omdat je jezelf een beter leven gunt. Daarover gaat deze 3e (laatste) blog in de reeks over vallen en opstaan.

Opnieuw gevallen

Precies in deze situatie bevind ik me nu. De tijdbom in mijn lichaam is opnieuw ontploft. De kanker is terug in mijn lichaam. Na bijna 3 jaar kankervrij ben ik  opnieuw gevallen. En opnieuw is het beangstigend want mijn fysieke klachten nemen in rap tempo toe, dus ook mijn beperkingen en ik voel me niet goed. Oei, wat gaat dat snel. Eind juli maakte ik nog een fijne fietstocht in Nederland en een maand later blijk ik opnieuw kanker met uitzaaiingen in mijn buik te hebben. Deze had ik niet zien aankomen. Pff.

 

Mijn behandelplan

Na diverse onderzoeken is de diagnose nu duidelijk en het behandelplan ook. Deze week start mijn eerste chemo van een flinke reeks. Het wordt een palliatief behandeltraject want volledige genezing zit er bij een recidief niet meer in.

Ik zie er naar uit en er tegenop. De komende maanden gaan de cytostatica, evenals 3 jaar geleden, hard aan het werk om de kanker in mijn lichaam te verkleinen en te bedaren. Daarbij vergezeld van een groot aantal pillen om de negatieve bijwerkingen van de chemoā€™s en ongemakken van de ziekte te verkleinen. Mijn oncoloog is - op basis van eerdere resultaten - positief dat deze kuur zal aanslaan, dus daar klamp ik me maar aan vast. Hoe e.e.a. in de praktijk gaat uitpakken en wat de ā€˜winstā€™ van het behandeltraject zal zijn, kan niemand voorspellen. Dus laten we er met elkaar maar het beste van hopen.

Net als 3 jaar geleden zal ik opnieuw eerst zwakker en beroerder van de behandelingen worden, mijn haar zal waarschijnlijk opnieuw uitvallen en ik word de komende periode weer behoorlijk hulpbehoevend. Dat proces is eigenlijk nu al begonnen. Dus vandaar dat ik enige haast zet achter het schrijven van deze blogpost, want straks heb ik daarvoor waarschijnlijk geen puf meer. Verdrietig allemaal.

 

Brandende vragen

Oei wat zie ik tegen het aanstaande behandeltraject op. Drie jaar geleden ook, maar toen had ik nog geen benul van wat me te wachten zou staan. Nu wel, want ik heb het al een keer eerder meegemaakt. En ik heb er pijnlijke herinneringen aan overgehouden. Ik vraag me, net als toen, af: Zullen ze erin slagen de kanker in bedwang te krijgen? Ben ik sterk genoeg om dit te dragen, zowel fysiek als mentaal en emotioneel? En zullen er ook dit keer voldoende lieve mensen zijn om mij door deze zware periode heen te dragen? En de allerbelangrijkste vraag, die ik bijna niet durf uit te spreken: ā€˜Ben ik er over 3 of 5 jaar of langer nog?ā€™ Allemaal grote, brandende vragen waar helaas niemand het antwoord op weet.

 

Stiekeme hoop

Naast al die onzekerheid en angst is er ook stiekeme hoop. Hoop dat ik  mentaal minder diep zal vallen dan de vorige keer, dat ik minder beroerd zal worden van de behandelingen dan de vorige keer Ć©n dat de uitkomst positiever zal zijn dan dat ik in mijn somberste momenten vrees. Het fysieke deel heb ik eigenlijk amper in de hand, het mentale en emotionele hopelijk iets meer.

Ik heb immers de afgelopen jaren zoveel geleerd over veerkracht en zoveel geoefend. Dus hopelijk gaat dat helpen om deze ronde mentaal veerkrachtiger te blijven dan de vorige keer. Al zou het elke dag maar een klein beetje zijn. Dus ik neem me voor om elke keer, wanneer de angst me om het hart slaat, opnieuw te kiezen voor de hoop.

 

Geloof

Behalve hoop is er natuurlijk ook geloof. Net als 3 jaar geleden bid ik voor mezelf, mijn dochters en  andere dierbaren, dat we de komende periode alleen Ć©n samen zo goed mogelijk zullen doorstaan. Ik bid voor een zo goed mogelijk herstel en een zo lang en goed mogelijke kwaliteit van leven want ik wil nog graag heel lang genieten van mijn prachtige grote dochters, mijn goede vriendschappen en het leven! Dus met alle veerkracht die in mij is, ga ik opnieuw voor de comeback, zo waarlijk helpe mij God almachtig.

 

Liefde

En dan is er ook nog de liefde. Mijn liefde voor het leven, voor mijn dierbaren en voor mezelf. En de liefde van mijn dierbaren voor mij. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste wat er bestaat. Of is dat toch de hoop?  

Ook besef ik net als de vorige keer goed dat ik het niet alleen kan. En ook dat het niet erg is om mijn kwetsbaarbaarheid aan de wereld te tonen en om hulp te vragen ook al voel ik me soms bezwaard om dat voor de zoveelste keer te doen. Want misschien denken ze wel ā€˜Daar heb je Christa weer met haar hulpvragenā€™. Maar ik blijf het de komende periode wel doen, want ik kan het niet alleen. En terwijl ik voor de zoveelste keer hulp vraag, probeer ik erop te vertrouwen dat het met die liefde van anderen naar mij ook wel goed zit. Dat die liefde niet afhangt van hoe gezond of ziek ik ben maar dat het gaat over de band die we met elkaar hebben. Misschien wordt de liefde door alle tegenslag en alles wat we eerder samen hebben meemaken nu nog groter?

 

Vertrouwen en overgave

En dan is er nog het besef ā€˜We hebben niet alles in de handā€™. Vallen en opstaan gaat dus niet alleen over veerkracht, geloof, hoop en liefde maar ook over vertrouwen en overgave. Vertrouwen dat wonderen mogelijk zijn. En overgave aan alle positieve krachten die in en om me/ons heen aan het werk zijn, ook al kunnen we die fysiek niet waarnemen. Noem het ā€˜Godā€™, noem het ā€˜het goddelijke in jezelfā€™, noem het ā€˜kosmosā€™, noem het ā€˜energieā€™. Ik besef beter dan ooit dat ā€˜hard mā€™n best doen om weer veerkrachtig op te staanā€™ niet de weg is. De opgave is eerder ā€˜loslaten in vertrouwenā€™ dat alle krachten om mij heen, in menselijke en onstoffelijke gedaante, alles in het werk zullen stellen om mij zo goed als mogelijk weer op de been te krijgen, of- mocht dat op termijn onverhoopt niet blijken te lukken- op een beter leven na dit leven. Dat alles onder ogen zien is ook een vorm van veerkracht. Ik oefen er dagelijks in. Vertrouwen en mezelf overgeven aan het grotere geheel. Ongeacht de uitkomst ervan vrede hebben met mezelf en mijn leven. Ongeacht hoe kort of hoelang dat nog duurt. Oefenen in overgave en vertrouwen, elke keer opnieuw.

 

Mijn Big-5

Geloof, hoop en liefde, overgave en vertrouwen. Nu veel van de ā€˜aardseā€™ dingen die ik de afgelopen periode na mijn vorige ziekteronde met veel plezier heb ondernomen (mensen met werk-gerelateerde vragen coachen, artikelen en blogs schrijven, wandelen, fietsen, leuke uitjes en weekendjes weg met vriendinnen en vrienden, daten) tijdelijk lijken weg te vallen, zijn deze 5 de komende periode mijn leidraad. Eigenlijk waren ze dat al, maar nu besef ik dat des te meer. Ik hoop, bid, heb lief, ik probeer te vertrouwen op mijn behandelaars, mezelf, mijn liefsten, het leven en mijn verbintenis met het grotere geheel. Want dat is voor mij de enige, ware weg.

 

En jij?

Wat is jouw manier om elke keer wanneer je een diepe val maakt weer op te staan? Ongeacht of het nu kanker-recidief betreft of een andere ingrijpende levensgebeurtenis? Kan ik/ kunnen we misschien ook iets van jou leren?  

groetjes van Christa 

 

GEDICHT DE KLEINE HOOP

Het geloof waar ik het meest van hou, zegt God, is de hoop.
Geloof, dat verwondert me niet.
Ik ben overal zo zichtbaar aanwezig,
in de zon en de maan en de sterren aan de hemel
en in ā€™t gewemel  van de vissen in rivieren,
en in alle dieren,
en in het hart van de mens, zegt God,
dat het diepste is
en het meest in het kind
dat het liefste is
dat ik ooit heb geschapen.
In alles wat boven en onder is
ben ik zo luisterrijk aanwezig,
dat geloven, zegt God, in mijn ogen
geen wonder is.

Ook liefde verwondert me niet, zegt God.
Er is onder de mensen zoveel verdriet,
soms niet te stelpen,
dat je toch vanzelf ziet
hoe ze elkaar moeten helpen.
Ze zouden wel harten van steen
moeten hebben als ze voor een
die tekort heeft het brood
niet uit hun mond zouden sparen.
Nee, liefde, zegt God, dat verwondert me niet.

Maar wat me verwondert, zegt God, is de hoop.
Daar ben ik van ondersteboven.
Ze zien toch wat er in de wereld allemaal omgaat
en ze geloven
dat het morgen allemaal omslaat.
Wat een wonder is er niet voor nodig
dat zij dat kleine hoopje hoop
nooit als overbodig ervaren
maar met voorzichtige gebaren
in hun hand en in hun hart bewaren,
een vlammetje dat keer op keer weer
wankelt en dreigt neer te slaan
maar altijd weer weet op te staan,
en nooit wil doven. Soms kan ik mijn eigen ogen niet geloven.

Geloof en liefde zijn als vrouwen.
Hoop is een heel klein meisje van niks.
Zij stapt op tussen de twee vrouwen
en iedereen denkt: die vrouwen houden
haar bij de hand,
die wijzen de weg.
Maar daarvan heb ik meer verstand,
zegt God, ik zeg:
het is dat kleine meisje hoop
dat al wat tussen mensen leeft
en al hun heen en weer geloop
licht en richting geeft.
Want het is dat kleine meisje hoop
- je ziet het zwak zijn, bang zijn, beven,
je denkt soms dat het zo onooglijk is -
het is dat kleine meisje hoop
dat de mensen zien laat, zien soms even,
wat in het leven mogelijk is.

Het geloof, zegt God, waar ik het meest van hou,
de liefde waar ik het meest van hou, is de hoop.
Geloof, dat verwondert me niet.
Liefde, dat is geen wonder.
Maar de hoop, dat is bijna niet te geloven.
Ikzelf zegt God, ik ben ervan ondersteboven.


Charles PĆ©guy  (1873-1914)

 

 

 

 

 

24 reacties

Lieve Chrissie,

Wat een slecht nieuws dat ook bij jou de kanker weer is teruggekomen. Het ging zo goed bij jou. Ik hoop dat je, met alle lieve mensen om je heen, de tijd zo goed mogelijk doorkomt en weer lange tijd verder kan. 

Ik ben nu voor de 3e keer bezig met weer chemokuren en ik merk dat het nu wel veel moeilijker wordt om uit dat gat te komen. De vermoeidheid is daarbij een groot probleem, maar vooral ook omdat hierna er weinig tot niets meer is. Ik vind het dus erg moeilijk om uit die diepe val weer op te staan. Gelukkig heb ik wel de kinderen en vriendinnen die er regelmatig voor me zijn. Daarnaast ben ik weer begonnen met een beeldende gespreksgroep in een inloophuis. Ik hoop dat ik daar weer wat meer positief leer kijken naar de toekomst.

Liefs, Karin šŸ˜˜

Laatst bewerkt: 27/09/2022 - 18:12

Wat kun jij mooi schrijven Christa. Maar wat ontzettend verdrietig dat de kanker weer terug is. Ik hoop dat de behandelingen mee gaan vallen en die nare monsters weer worden aangepakt. 

Put kracht uit de lieve mensen om je heen die je wat graag zullen helpen. Woon je maar alleen? Heftig ook weer voor je dochters. Ik vind dat soms nog het verdrietigste van alles. Iedereen die je lief heeft en waar je van houdt het verdriet aan te doen. Ze staan vaak machteloos en kunnen niet meer doen dan je steunen en helpen en mee hopen op goede berichten na de zware kuren. Ik wens je veel kracht toe. Houd moed en probeer zeker weer op te krabbelen, hoe zwaar dat soms ook is!

Groetjes en succes en sterkte met alles

Carla xxx

Laatst bewerkt: 27/09/2022 - 23:00

Ha Carla nu lees ik je 1e berichtje ook  dankjewel voor je opbeurende woorden! Het is nu dag 3 van kuur 2. De 2e chemo zit er dus weer in. Ben nu weer ah opkrabbelen. Hoop, moed, liefde, vertrouwen, geloof, alles komt idd weer langs. En soms ook ff niet.

Groetjes , Christa

 

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 11:16

Hoi Christa,

Gelukkig zit deze kuur er weer in en kan hij zijn werk gaan doen. Chemo is zwaar voor je lichaam,  maar als het die nare tumoren weer stil kan leggen of vernietigen is het voor een heel goed doel. Succes met opkrabbelen en geniet van de liefde waardoor je meer moed krijgt. Hoop en geloof is zeker ook heel belangrijk. Positief proberen te blijven en luisteren naar je lichaam!  Heel veel kracht toegewenst. 

Grtjs Carla xxx

Laatst bewerkt: 20/10/2022 - 19:19

Dag Chrissie,

Ik ben diep geraakt door jouw blog. Dat je het slechte nieuws, zoals jij dat te horen hebt gekregen, in zulke prachtige woorden weet te vangen en weer te geven... om stil van te worden. Ik wens je alle kracht en nog meer liefde van de mensen om je heen toe; ik hoop dat je je door hen gedragen voelt en blĆ­jft voelen. En houd de hoop stevig vast, laat niet los...! 

Lieve groet,

Carolina X 

Laatst bewerkt: 27/09/2022 - 19:03

Hoi Carolina fijn om te lezen dat mijn blog jou en anderen raakt. Ik denk altijd maar zo: ik ben vast niet de enige die dit meemaakt. Dus als er maar 1 persoon is die  iets aan mijn blogs ben ik blij.  Dankjewel voor je lieve wensen ook. Het gedicht over het kleine meisje hoop ontroert me elke keer. Dat helpt het te herinneren als ik het zelf even niet meer weet. Nogmaals dankjewel en 

Groetjes vanaf de bank,

Christa 

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 11:12

Hoe de kanker onverwacht jou overvalt en hoe je ermee omgaat treft mij enorm. Jouw houvast - geloof, hoop, liefde, vertrouwen en overgave - zal je nu en later helpen overeind te blijven, daarvan ben ik overtuigd. Omdat het vanuit jezelf komt. Veel liefs, Carolien 

Laatst bewerkt: 27/09/2022 - 21:54

Lieve Christa,

Wat een kutnieuws! Ik kan er niks anders van maken.

Mijn ervaring met terugslagen (gelukkig hier nog steeds voor zover we weten kankervrij maar longcovid is wel een gemene wat betreft lichamelijke en mentale terugvallen) is dat je toch eerst weer eventjes gevloerd op de grond ligt. Ik denk ook wel eens dat dat nodig is. Juist vanuit die positie onderaan de put vind je op een gegeven moment weer lichtjes en dan kun je je daar weer aan optrekken. Ik weet wel dat forceren niet werkt. Ik heb er weken bij dat ik me afvraag of het ooit nog goed komt. Hoe harder ik vecht, hoe lastiger ik het mezelf maak. Een houding zoeken om even comfortabel te kunnen blijven liggen (goede zelfzorg, voldoende steun, afleiding, lief zijn voor mezelf) zorgt er wel voor dat ik steeds weer de weg terug naar boven vindt. Sommige situaties willen  u eenmaal eerst ten volle gevoeld worden, voordat ze kunnen keren, is mijn ervaring. Dus wees niet te streng voor jezelf als je even niet meer weet hoe op te staan. Blijf het zo goed mogelijk voor jezelf maken tot je ergens weer een lichtpuntje of een anker vindt om je aan op te trekken.

Je vroeg onlangs nog naar de titel van een werkboek. Weet niet of je er nu iets aan hebt, maar dat is het boek 'Veerkracht ontwikkelen' van Bea Engelmann. Het is een boek van Boom psychologie. Op slechte dagen haal ik veel uit de fb-pagina 'de kunst van het ziek zijn'. Daar staan vaak van die hulpzame lijstjes. En verder is het denk ik toch vooral een kwestie van ondergaan. Simpelweg omdat je niet anders kunt.

Ik wens je heel veel sterkte, kracht, hoop, lieve mensen om je heen, lichtpuntjes, alles wat je maar kunt gebruiken om de komende zware periode door te komen. 

Liefs, Bianca

Laatst bewerkt: 28/09/2022 - 08:34

Dankjewel Bianca voor je uitgebreide opbeurende reactie en tips! Jaah die lichtpuntjes, daar ben ik ook erg van! Maar als ik me heel beroerd voel vergeet ik af en toe dat die er ook altijd zijn. 

En je hebt helemaal gelijk hard werken/ streng zijn voor jezelf werkt meestal niet. Liefs,

Christa

 

Ps dat boek laat ik nu ff zitten. Tsjonge wat wordt je wereld opeens weer zo snel zo klein

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 10:59

Nou hĆØ, dan draait alles ineens weer om. Is niks meer belangrijk, behalve hoe je hier in godsnaam weer uit komt. DĆ© nachtmerrie der nachtmerries, volgens mij. 

Mijn  ervaring met lichtpuntjes is dat ze je altijd verrassen. De mooiste zijn die, die je niet aan zag komen. Omdat je zo diep zit, waar het zo donker is, dat ze een behoorlijke weg af moeten leggen. Maar als er dan eentje komt, dan is ie vaak verschrikkelijk mooi.

Liefs, Bianca

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 16:30

Beste lieve lotgenoten. Het vallen gaat helaas nog even door.  Woe 28/9 had ik mn 1e kuur, vrijdag (2 dgn daarna naar de spoedeisend hulp vanwege hoge koorts en algehele opgenomen in het Diak. Ze hebben van alles onderzocht maar niks specifieks gevonden . Conclusie: Tumorkoorts. Langzaam krabbel ik nu  weer iets op. Morgen zou de 2e chemo zijn die slaan we nu maar over. En waarschijnlijk binnenkort naar een zorghotel hier in de  regio. Wat en pech! Ik  probeer moe te  houden maar dat valt niet altijd mee. EĆ©n pech! Ook typen kost veel moeite.  Ik lees jullie reactie graag later.  Heb te  weinig puf.  Sorry.  Groetjes van christa

Laatst bewerkt: 04/10/2022 - 07:36

Heel verdrietig. Een zorghotel is dan voor even wel de beste oplossing helaas. Sterkte met alles. Hopelijk krabbel je weer op en kun je de volgende kuur snel aan. Liefs Carla

Laatst bewerkt: 05/10/2022 - 09:22

Hoihoi de zorghotels bleken vol te zitten dus met hulp van m'n oudste dochter ( 28jr, wat een topper!) En lieve vriendinnen en vrienden de zorghotels overgeslagen en weer lekker naar mn eigen huis. Home sheet home. Maar spannend was het allemaal wel. Ik was zo uitgeput. Nu weer fit genoeg voor de volgende chemo. Die zit er si ds eergisteren in. Het blijft spannend en topsport. De meeste  'gezonde' mensen hebben geen benul.

 

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 10:51

Wat een geweldige dochter en vriendinnen heb je dus om je heen. Thuis is altijd het fijnste, je eigen omgeving, je bedje , buren, je luie stoeltje of bank enz.  

Ik heb gisteren een punctie gehad in het Erasmus , hele middag op zo'n dagbehandeling vind ik al vreselijk. Gelukkig waren we gisteravond weer thuis. Hele dag op bed gelegen met enorme hoofdpijn en na de punctie had ik een bloeding. Die gelukkig wel snel door speciaal spul gestopt is, maar elke beweging voelt alsof er een mes in mijn lever wordt gestoken. Paar dagen rustig aan doen dus weer. Woensdag heb ik weer immunotherapie direct in de lever. Dus dan moet die weer hersteld zijn. Het is zeker topsport. Maar je leert wel incasseren he. Als ik dit verhaal vertel tegen vriendinnen denken ze al jeetje wat erg. Terwijl ik denk even gas terug en weer door naar de volgende immunotherapie. Ik heb ook nog hoop,moed en door de vele liefde vertrouwen innde toekomst. 7 november een scan of de immunotherapie wat doet. Zo spannend dus weer. We gaan er weer voor he. Opgeven is geen optie zolang er behandelingen zijn vind in. Dikke knuffels en laat je goed vertroetelen. Liefs Carla

Laatst bewerkt: 20/10/2022 - 19:32

Dankjewel Carla.  Zo te lezen  ben jij ook een dappere doorzetter. Alles voor het goede doel!

 Jij ook veel sterkte he!!

 

Groetjes, christa

Laatst bewerkt: 21/10/2022 - 20:12

Dankje

 Zeker weten.  Ik heb nog zoveel moois om voor leven . Dankje. We blijven knokken zolang het te doen is. Genietse van de lieve mensen om je heen, put daar kracht en hoop uit. Liefs Carla

Laatst bewerkt: 22/10/2022 - 10:38

šŸ˜± ik weet niet of ik eerder op jouw berichtje reageerde maar of ik mijn eigen verhaal lees (alleen door jou beter verwoord). 

Dit is sinds 2019 de 2e keer dat ik ( terug) val en merk dat die steeds harder aankomt. 

Sterkte gewenst en vooral veel kracht om overeind te komen/ blijven ondanks alle tegenslagen šŸ€

 

Quote: 

Kortom, ik heb genoten van ons fraaie Nederland! Met gemiddeld elke dag 54 km op de teller een enorme opsteker en prestatie! Zeker gezien het feit dat ik door mijn ziekteperiode ā€“ nu bijna drie jaar geleden- beslist minder energie heb dan vroeger. Na die blije, uitbundige week ben ik - hoe kan het ook anders- helemaal uitgeteld. Want mijn energiebalans goed bewaken is nog steeds niet mijn sterkste punt. Na de euforie over mijn fietstocht kom ik nu opnieuw ten val. Niet zo dramatisch als drie jaar geleden toen ik kanker bleek te hebben, maar deze tijdelijke terugval is in zijn kleinheid ook confronterend. Hij herinnert me aan al die lange maanden dat ik destijds ziek en zwak op de bank lag. Dit keer duurt het herstel langer dan van andere uitjes. Confronterend! Dus ik doe nu weer even rustig aan en zeg tegen mezelf: ā€˜Gun jezelf de tijd om weer op krachten te komen en blijf optimistisch. Dat je nu weer moe bent en buikpijn hebt, betekent niet dat de kanker weer actief is, maar je hebt weer eens teveel van jezelf gevergdā€™ (Gelukkig was ik een paar dagen later weer grotendeels opgeknapt).

Laatst bewerkt: 05/10/2022 - 12:05

Hoihoi sorry voor m'n late reactie. Was vanwege m'n chemo en onverwachtse ziekenhuisopname even uit de roulatie. Nu weer 2 weken thuis en ja, ik krabbel weer op. Genoeg om klaar te zijn voor de volgende chemo.  Bizar om te lezen dat je je zo in mijn verhaal herkent.  Wat worden we toch beproefd. Pff.

Eergisteren weer een nieuwe portie chemo gehad. Blijft welke keer spannend hoe dat uitpakt. Jij ook veel sterkte he! 

 

Groetjes vanaf de bank.

Christa

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 10:47

Ja dat is het juiste woord, een beproeving. 

Zit nu op de bank wetende dat het wĆ©Ć©r actief is voor de 3e keer. Op de plek die ik precies aan kon geven. Tumormarker stijgt " gestaag" ( wat bij mij persoonlijk al genoeg zei en zegt) maar op de scan zien ze een " architectuurvervorming" dus wat er hoort te zitten is niet als dusdanig herkenbaar..die kende ik nog niet...jullie? 

Ik slik nog steeds Olaparib in de hoop dat het nog een  beetje "remt" maar om 3 maanden af te wachten zoals het team voorstelt, nee mensen dat gaat m niet worden. Voorlopig worden "alleen" mijn darmen en blaas belaagd op dit moment en eerlijk gezegd wil ik die aanval zo snel mogelijk weerhouden, maar ja wat dan? Wat ligt er dan nog op de plank voor mij? Wekelijks onderhouds infuus, want de tumorremmer werkt dan niet meer zegt men šŸ˜ ik denk daar anders over maar hĆ© wat weet ik als patient daar nou van šŸ„“ nou ik weet dat het mij deze keer langer chemovrij heeft gehouden dan de vorige keer dus ik slik nog even trouw door laat over een paar weken tumormarker extra controleren ( in overleg met huisarts)  en dan zien we wel wat IK wil. Gelukkig heb ik een geweldige oncologe ( en huisarts)  die alle medewerking verleent helaas zat zij deze keer niet bij het MDO dus hebben zij de " papieren" Corina beoordeeld en niet de echte die al 3 jaar " strijd" tegen het geijkte beleid van afwachten  en zoveel mogelijk " leeft alsof het de laatste dag is" šŸŽ¶šŸŽ¶šŸŽ¶

Wil ik aan de chemo? Nou liever nog niet, maar als er geen andere optie is ga ik er ook weer voor, had wenkbrauwen al laten vastleggen en pruik een opfrisbeurt laten geven dus was er klaar voor, tot men aan de tekentafel iets anders bedacht. 

Heel veel sterkte met het heroppakken iedere keer en hou vol šŸ’Ŗ

Corina

Laatst bewerkt: 21/10/2022 - 11:32

Aiai Karin, ik heb ook met jou te doen! Heel veel sterkte. Ik denk ook aan jou!

Groetjes,

Christa

Laatst bewerkt: 19/10/2022 - 11:19

Hallo Christa,

Ik lees nu pas je bericht, wat een schok dat de ziekte na zo'n poos weer terug is gekomen. Ik hoop dat  je redelijk door de chemokuren heen komt, sinds sept/okt heb je er weer aardig wat gehad.

Ik heb helaas ook weer slecht nieuws gekregen, maar het kan nu bij mij nog lokaal behandeld worden. "Hoop en vertrouwen" dat het hier voorlopig weer bij blijft is ook mijn grote drijfveer. Wat kan ik anders.

Veel sterkte voor jou, veel licht in deze donkere periode en ik hoop dat het samenzijn met je familie en vrienden je weer voldoende energie kan geven voor je herstel. Om een hulpverlener te citeren: 'Volgens mij vervult hoop zich in verbondenheid. Dat is zowel verbondenheid met jezelf, als die met anderen, met het hier en nu, de werkelijkheid ervan. De waarheid ervan!"

Ninette

Laatst bewerkt: 18/12/2022 - 18:39