Dapper?!

Hi dappere  lotgenoten! 

Is dealen met kanker dapper of moedig?  Wat vind jij?  De levensles die ik van kanker hierover heb geleerd deel ik graag via mijn nieuwste blog  met jullie. Ben benieuwd of jullie je herkennen in dit verhaal!

‘Wat ben jij dapper!’ Hoe vaak heb ik die zin vorig jaar wel niet gehoord?  Heel vaak. Vrienden, bekenden en medisch personeel zeiden keer op keer dat ze het dapper vonden hoe ik met mijn ziekte en allerlei andere tegenslag omging. En dat ze het dapper vonden hoe ik me na elke ingrijpende behandeling herpakte en steeds opnieuw weer doorging. Hoezo is dat dapper? Ik vond dat eigenlijk maar een raar woord. Want dappere mensen doen dingen die andere mensen niet durven en kennen geen angst. Zo dapper vond ik mezelf niet want ik was weldegelijk bang. En niet zo’n beetje ook. Maar het klopt dat ik mezelf elke keer heb herpakt, want ik wilde graag beter worden en weer ‘normaal’ leven. Is dat dapper? Ik noem dat levenslust!

 

Dapper of moedig? 

Anselm Grün, mijn favoriete Benedictijnse Abt en schrijver van spirituele  boeken, heeft in ’ Vijftig engelen voor je ziel’  een mooie overweging over dapperheid geschreven.  Hij omschrijft dapperheid als ‘onverschrokkenheid tegenover gevaren, doorzettingsvermogen en vooral ook de moed om wat je als juist hebt erkend ook consequent vol te houden’. Ook maakt hij daarbij onderscheid tussen dapperheid en moed. Moed heb je, dapperheid verover je. Moed is iets actiefs, dapperheid blijkt vooral in de passiviteit. Dapperheid gaat over accepteren wat er op je pad komt en dat zo goed mogelijk proberen te doorstaan. Het tegenovergesteld van dapperheid is lafheid, en het tegenovergestelde van moed is moedeloosheid.  In die betekenis van het woord ben ik inderdaad dapper geweest. En moedig. over moed kreeg ik trouwens via een kennis een fraai gedicht (zie foto)

Mooi vind ik ook dat dapperheid en lef .....

Wil je meer lezen: 

https://christablogt.blogspot.com/2020/11/blog-9-dapper.html

Ik ben benieuwd of  jij jezelf ook een 'dappere dodo' vindt en waarom. Of juist niet, omdat... 

Levendige groet van Christa

 

4 reacties

Een mooi en boeiend onderwerp, Christa. Ik denk dat velen van ons dit te horen krijgen. Ik ook; ook andere woorden als 'sterk' en 'knap'. Vooral als ik voor de zoveelste keer uit een dal kruip na een slechte uitslag of een moeilijke periode,  en weer doorga met het beste ervan maken.

Zelf ervaar ik het niet altijd zo, omdat het eigenlijk vanzelf gaat.  Ik zeg vaak: de veerkracht doet zijn eigen werk. Wel sta ik er verbaasd over en heb ik zeker onvermoede krachten in mezelf ontdekt.

Toen ik net had gehoord dat ik ongeneeslijk ziek was, zei ik tegen de verpleegkundige: "ik kan dit helemaal niet aan". Toen zei ze heel rustig: "jawel, u kunt dit aan." Ik kon me daar toen niets bij voorstellen, maar ze had gelijk.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 08/11/2020 - 09:14

Hi Hanneke, herkenbaar wat je schrijft. Wanneer we beproefd worden kunnen we inderdaad  meer dan we zelf denken. Mijn ervaring  is echter niet dat dat vanzelf gaat.  
naast het zelfherstellende vermogen van je lichaam is er ook wilskracht en inzet En steun van anderen nodig om je elke keer opnieuw te verheffen en door te gaan. Zo te lezen kunnen jij en ik en allerlei lotgenoten dat goed. Daar mogen we onszelf best een groot compliment voor geven! En ik zou dat net als jij denk ik eerder veerkracht noemen dan dapper.  
 

dag veerkrachtige Hanneke!
 

Laatst bewerkt: 09/11/2020 - 09:08

Dapperheid of moed komen voort uit een soort realiteitszin die men heeft of niet, de termen moed of dapperheid  komen veelal van mensen die zich de situatie waarin je verkeerd niet kunnen voorstellen ( terecht) . Dat daarin emotionele stabiliteit een hoofdrol speelt die je na tegenslag weer rechtop zet maakt dat mensen je dapper sterk of moedig vinden.

Mooi geschreven Sterkte

Laatst bewerkt: 08/11/2020 - 15:49

Mooie verklaring  Rono. DankjeWel. En met  mijn emiotionele stabiliteit. Was het idd lange tijd ver te zoeken, mede dankzij alle bijwerkingen van medicijnen ;(. 
Die stabiliteit opnieuw veroveren was best wel een klus.dus wie zet nou wie rechtop hihi.

 

groetjes,

Christa

Laatst bewerkt: 09/11/2020 - 08:59