Over mij

Ik ben in januari 2016 geopereerd. Na een PSA waarde van 5,3 bleek er na een bioptie in 1 van de 8 biopten kanker aanwezig te zijn. De gleasonscore was net 7 zodat er werd geadviseerd te opereren. Andere opties van uit- of inwendig bestralen werden niet besproken.
Ik heb voor de operatie nogmaals een PSA meting gedaan en die bleek opgelopen te zijn naar 6.
Ik had een e mail gestuurd naar de prostaat kliniek in Nijmegen en werd goed geinformeerd door de uroloog dhr. H.Roelink. Het gaf mij de nodige steun en een beter idee wat er nog meer mogelijk was zoals MRI scan.
Er werd geen scan gedaan voor de operatie omdat de eigen uroloog aangaf dat het zo klein was dat er niets te zien zou zijn...
Januari dus geopereerd met de robot in de VU in Amsterdam. De operatie ging goed, schone snijvlakken werd er gezegd bij de nacontrole en verwijdering van de catheter [na 10 dagen].
Na bijna een jaar in december werd er nog een PSA gemeten van 0,19.
Na gesprek met de uroloog werd er niet ingegaan op mijn vraag om een 3 Tesla MRI scan. Het team gaf wel toestemming tot deze scan na mijn verzoek dit te doen in Nijmegen. Ik ben goed geholpen door de mensen in het Canisius in Nijmegen. Er werden geen uitzaaiingen gevonden.
Daarna weer via de eigen uroloog door verwezen naar het AVL voor bestralingen. Het protocol daar is eerst een PSMA scan....Er werd niets in mijn lichaam gevonden als uitzaaiing. Het enige is dat men een operatie wilde aan de lymfen in de liezen. Voordat de bestraling misschien ooit nodig zou zijn wilde men hier lymfen weghalen. Het zijn een soort poortwachtersklieren.
Ik werd geopereerd in het AVL in Amsterdam. Er werden aan elke kant 16 klieren weggehaald. Er bleek geen spoor van kanker te zijn! Omdat mijn PSA waarde weer hoger was na een aantal maanden werd er eind 2017 bestraald.Ook deze actie leverde voor mij niets op want er was een PSA-waarde van 0,34 gebleven. Na 4 maanden bleek deze waarde nog op 0,34 te zijn. Hopelijk heeft mijn uroloog een goed bericht in maart 2019. Na 6 maanden wordt er weer gekeken... Ik heb  van de uroloog gehoord dat bij  een PSA waarde van 1,0 pas kans is dat er op een scan te zien zal zijn waar eventuele uitzaaiingen zitten. Nu blijk ik opgezette onderbenen te hebben [vorm van oedeem] door vocht wat normaal door de lymfen afgevoerd wordt. Ik heb er geen last van.

Groet Hugo.