Gieren

Sinds een paar maanden doe ik twee maal per week aan onco-fysio bij een kleine praktijk in een andere wijk van Gouda. Het bevalt mij prima, maar alleen "de ontvangst" voor de deur van de praktijk kan beter. Want wat gebeurde er de afgelopen maand al zeker vier maal?!

Telkens wanneer ik op de fiets de straat in rij waar de fysio zit komen mij 1 of 2 grijs/zwarte grote stationwagons tegemoet: lijkwagens dus. Nu zit de praktijk weliswaar aan de ontsluitingsweg van de wijk, maar heel druk is deze weg nooit.

Het is waar dat zwangere vrouwen de neiging hebben om opeens overal andere zwangere vrouwen te zien, maar ik vind het iets te extreem aan het worden. Ik zou bijna gaan denken dat er een webcam of drone van een uitvaartondernemer als een soort gier voortdurend boven een belangrijk kruispunt op mijn vaste route hangt. Zo van..... kijk, daar rijdt een van onze "prospects" weer ! Over twee minuten is ie bij de Boelekade, zullen we gelijk de wagen starten?

Waar de auto's vandaan komen: geen idee. Natuurlijk niet vanaf de fysio want los van het goed opgeleide personeel hangt er ook een defibrillator in de fitnesszaal. Maar ik heb vanavond zitten googlen of er een grote uitvaartondernemer in de buurt zit of een groot verzorgingstehuis, maar niet dus.

Vanmorgen was ik extra op mijn hoede en warempel alles was veilig. Tot dat ik anderhalf uur later de praktijk verliet en de straat de andere kant uitreed op weg naar mijn volkstuin. Ja hoor... uitgerekend op de laatste kruising draait er weer zo'n grauwe bak de straat in, mij tegemoet. Ik begin het behoorlijk zat te worden die wagens en doe verwoede pogingen om te verhinderen dat mijn stoffelijk overschot er 40 jaar te vroeg in vervoerd wordt.

Een van de pogingen is dat ik serieus overweeg om als (tussen of extra) behandeling extracten van zomeralsem (Artemisia Annua) te gebruiken. Een paar stofjes uit deze plant (Artesunate, Artemether, Artemisinins) zijn zestig jaar geleden herontdekt als middel tegen malaria, door een Chinese arts die in oude geschriften zat te neuzen. De werking tegen malaria heeft te maken met het feit dat de stoffen erg agressief reageren met ijzermoleculen en laten die nu rijkelijk aanwezig zijn in de schuilplaats van de malariaparasiet in het menselijk lichaam. Vanwege het succes van dit middel heeft deze vrouw (inmiddels dik in de tachtig) vorig jaar de helft van de Nobelprijs voor Medicijnen gekregen.

Volgens de huisregels van deze website mag ik er niet al te veel reclame voor maken (DUS IK BEVEEL NIEMAND WAT AAN) , maar er is vorig jaar een interessant onderzoek (naar uitsluitend Artesunate) verschenen dat uitgevoerd is aan de St George University te Londen.

De mogelijke werking tegen kanker verloopt ook via ijzer. De receptoren van veel (kanker)cellen zijn rijk aan ijzer, wat voor de betreffende cel een bijzonder onplezierige reactie oplevert wanneer er zomeralsem langs komt. Ik constateer dat Zomeralsem veelbelovende resultaten laat zien in laboratorium schaaltjes en dieren en recent ook in een hele kleine studie onder darmkankerpatiƫnten (te klein van omvang om als "bewijs" te dienen, gelukkig is men nu bezig met een vervolgonderzoek met veel meer patienten).

Met deze informatie ben ik naar mijn oncoloog gegaan :
- het middel is al zestig jaar in gebruik tegen malaria (vaak in combi met een tweede middel bleek later) en kent weinig bijwerkingen
- het is spotgoedkoop en ik betaal desnoods alles zelf
- er zijn een paar een interessante studies verschenen

Kan ik dit voor een paar weken proberen nu ik toch in de periode zit tussen de laatste chemokuur en de uitslag van de CT scan?

Na lang wachten (druk druk druk) bedankt de oncoloog (wel op chique wijze want ze wil mijn vraag eventueel doorspelen naar een Academisch ziekenhuis) uiteindelijk voor de eer en mijn huisarts ook. Ten eerste bleek Artesunate (als losse stof) niet voor te komen in een database met daarin de meeste medicatie die in Nederland voorgeschreven wordt, zodat de oncoloog een informatie tekort had. Dat was dus onhandig (en niet voorzien door mij), ook al is het middel wel los verkrijgbaar in het buitenland en is het als zodanig in meerdere Westerse landen beschikbaar. Kwestie van een beetje met een zoekmachine rondstruinen op internet. Ten tweede kwam ze met het voorspelbare argument (zie ook de redenatie op voedingenkankerinfo.nl) dat een en ander niet wetenschappelijk bewezen is.

Ben ik verbaasd door de afwijzing? Niet echt, zeker vanwege het tweede argument dat ik al van mijlenver zag aankomen en wat strikt genomen klopt. Toch had ik wat hoop het middel wel te kunnen krijgen omdat het nu niet bepaald een erg vergezocht iets is. De stof wordt immers al 60 jaar gebruikt en je zou mogen verwachten dat alle risico's en maximale doses (bij malaria) wel bekend zouden zijn. Plus dat er een aannemelijke verklaring is hoe/waarom het zou kunnen werken (dat ijzerverhaal).

Gelukkig ben ik in dit geval niet voor een gat te vangen omdat het middel ook in het buitenland zonder recept te bestellen is. Voor de Amerikaanse wet wordt het namelijk als een natuurlijk voedingssupplement gezien. Maar mocht ik in de toekomst een veel meer speculatief idee hebben (dat zeker niet "bewezen" is), dan weet ik dat ik daarmee niet hoef aan te kloppen bij mijn huidige behandelaar. Want mocht de situatie achteruit gaan dan ga ik zeker niet stilzitten. Ik kijk breder en dieper om mij heen, ver voorbij de behandelprotocollen die in mijn ogen teveel heilig verklaard worden in Nederland.

De gieren boven dat kruispunt kunnen de pot op!














7 reacties

Goed zo Vincent! Wat ben jij strijdvaardig! Wat goed dat je dit alles uitzoekt en je je niet laat gijzelen door (vastgeroeste?) protocollen die ook niet altijd bewezen zijn... Warme groet Maria
ps: ik hoop dat je een sluiproute vindt mbt die hardnekkige lijkwagens....šŸ˜‰
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Vincent,
Ben het helemaal met Maria eens, wat ben jij strijdvaardig ! Goed van je om alles zo uit te pluizen!
En die lijkwagens? Die mogen jou pas over een jaar of veertig meenemen! Jij kunt nog lang niet gemist worden!
dikke kus
Gerdine
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dag Vincent

Op de Boelekade zit rouwvervoerder Straver Mobility. Het is niet tegen jou gericht dus. Het leven gaat door, ook die van een rouwvervoerder.

Gr
Fantomas
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel Fantomas!

Het was mij al opgevallen dat er nooit volgauto's achter zitten, dus ik vermoedde al dat er een uitvalsbasis in de wijk zou moeten zitten maar ik kwam er met Google niet uit door te zoeken op uitvaartondernemers Gouda, maar ik denk nu dat ik beter in de telefoongids had kunnen zoeken.

Tja de een zijn brood... is de ander zijn dood ,niet waar?

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Misschien goed voor jou om te weten: ze gaan binnenkort verhuizen :)
Ik denk ik meld het je even anders gaart het spoken in je hoofd terwijl die lui gewoon hun werk doen
Nogmaals heel veel sterkte, kracht en het beste gewenst!!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank Fantomas! Natuurlijk stond ik gisterenmiddag met een mede fysio en kankerklant even na te praten op de stoep toen er weer zo'n bak langs kwam. Ditmaal in het wit.... maar ik heb de showroom van Straver nu ook gezien en men heeft nog wel wat andere modellen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ha ha, zo zie je maar weer. Niet alles draait om jou Vincent!! Gelukkig maar in dit geval....
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14