Gelukkig Nieuwjaar

strand

Het is 2023. Zo gek altijd in begin januari, dat wennen aan een nieuw getal. Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen. De beste wensen voor het nieuwe jaar. Je hoort het om je heen, mooie wensen over en weer. Maar wat zeg je tegen iemand die (ongeneeslijk) ziek is? Of tegen iemand die net zijn maatje verloren is? Iemand die in een behandeling zit en/of bang is? Ik vind het altijd lastig om dan zo luchtigjes een mooie wens te roepen. En toch doe ik het wel. Automatisch, maar niet minder gemeend.

Het is bijna een half jaar dat ik mijn siliconen kwijt ben. Mijn appelflapjes beginnen te wennen. Nog steeds geen passende bh gevonden, maar wel een afdoende topje. Strakke hemdjes helpen ook. Wel strak, want de tijd heeft de appelflapjes nog wat leger gemaakt. Ze flubbelen een beetje, vooral de linker is erg leeg. De rechter heeft in 2009 een spier uit mijn rug erbij gekregen (zogenaamde diepflap), dus daarom iets voller nu. Maar met een strak topje gaat t aardig. Ook sporten lukt weer. Fijn gymmen en yoga, wandelen ook. Ik heb zelfs mijn camera weer in de hand genomen. Het gaat dus goed met me.

Maar op 1e kerstdag kreeg ik toch wel de schrik om me hart. We zouden naar mijn schoonmoeder gaan en s avonds lekker een biefstukje eten bij Loetje. Maar dat liep anders. Een enorme darmverstopping. De hele dag met buikpijn en krampen op bed gelegen, of op de wc gezeten. Gedronken als een dolle, maar ook mijn urineweg werd afgesloten. Uiteindelijk aan het eind van de dag kwam de boel los, als een kanonskogel eindelijk er uit. Mijn broer is overleden aan darmkanker. Mijn schoonmoeder heeft darmkanker overleeft. Ik heb dus wel gedacht... nu begint het bij mij... Twee weken later had ik het weer, op 6 januari. Iets minder erg, maar toch. Mijn patroon is veranderd.

Ik word elke 5 jaar gescand op darmkanker. Dat is in 2024 weer aan de beurt, maar met dit verhaal zal het zeker naar voren gehaald moeten worden. Ik heb de moed nog niet gehad om te bellen. 

Morgen... morgen bel ik. Uiterlijk vrijdag. Beloofd.

Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

 

2 reacties