Redelijk wel

De mensen vragen wel eens hoe het met mij gaat, net zo goed als ik dat wel eens aan andere mensen vraag. Meestal zeggen we dan goed of goed hoor, afhankelijk van de tijd die we nodig hebben om elkaar te passeren. Soms zeg ik ook wel eens naar omstandigheden redelijk wel, zoals mijn vader vroeger nog wel eens zei, maar dat klinkt toch steeds oubolliger en gedateerder, wat helemaal niet vreemd is, want mijn vader is al bijna veertig jaar dood.

Maar soms, als je dan net even wat meer tijd hebt, kijken mensen je in de ogen aan en dan zeggen ze, ja, maar hoe gaat het nu echt met je en dan vertel ik ze dat ik nu toch wel langzaam maar zeker achteruit aan het kachelen ben. Dat ik last heb van vermoeidheid en dat ik de dag dat ik niet moe ben prijs als een aardappel tussen de steenkolen. Dat ik het idee heb dat het sinds de laatste twee behandelingen met Lutetium psma wel weer wat beter gaat, maar dat het soms ook moeilijk te zeggen is hoe het precies gaat, terwijl de vraag toch vrij nauwkeurig is. Ik denk dat velen die een of andere ziekte hebben die ervaring met mij delen en dat mensen die dan toevallig net even niet ziek zijn het ook een moeilijke vraag vinden. Maar dat geeft niks. Moeilijke vragen zijn het examen van het leven, ze zijn de toets des tijds.

Ik kan nog wel zeggen dat het heel goed gaat met mijn aangezichtspijn. Sinds ik op de pijnpoli van het AVL ben geweest, waar ik een heel plezierig gesprek had en Carbamazepine als medicatie kreeg, is de pijn nagenoeg verdwenen. Soms is de pijn zo weg dat ik me niet meer kan voorstellen hoe erg de pijn was, of erger nog, hoe het zal zijn wanneer hij terugkomt. Dat gaat dus goed. Verder ben ik nu zo’n dikke elf jaar onderweg met mijn prostaatkanker en staat de psa op ruim 1100 en kan ik nog steeds met een gerust hart zeggen dat de laatste twintig jaar tot de gelukkigste van mijn leven behoren, al ben ik ook wel eens chagrijnig. Kanker zegt wel iets, maar toch ook weer niet alles.

 

Ate Vegter, 27 november 2023

 

1 reactie

Hoi Ate,

Fijn te lezen dat het goed met je gaat. Ik krijg een boost van het feit dat je al 11 jaar prostaatkanker hebt en er nog steeds bent! PSA op ruim 1100!!!! Tsjezus......

Zelf weet ik dat ik het nu drie jaar heb, sta op het punt om met 2e lijns medicatie te gaan beginnen, dat verneem ik aanstaande woensdag van de oncologe. Vorige week donderdag heb ik weer een PSMA PET CT scan gehad en de dag ervoor een zeer uitgebreide bloed- en urine controle. Mijn PSA is inmiddels opgelopen van 0,49 naar 0,86 naar 2,18 op 20 september j.l. en op 22 november was die 2,94. Ooit 576 in september 2020. Ik ben zeker niet negatief gestemd hoe lang ik nog heb, het is allemaal te doen behalve dat beroerde slapen waar ik wel erg mee zit. En de laatste weken heb ik een constante lage rugpijn, mogelijk een gevolg van de uitzaaiingen in mijn botten. Misschien is dat op de scan te zien?

Hou je taai vriend!
Groet, Jilles

Laatst bewerkt: 27/11/2023 - 15:43