Chemo

Kankerpatiënten van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend krijgen hun medicijnen tegenwoordig mee in een zogenaamde Baxterrol. Dat is een doosje wat eruit ziet als een nummertjesautomaat in winkel of apotheek, waar je dan een zakje uittrekt met de medicijnen voor dat moment. Op het zakje staan datum en tijd en in het zakje zitten precies de juiste medicijnen.

Je hoeft helemaal nergens meer over na te denken wanneer je chemotherapie krijgt, want met name voor die groep patiënten is deze nieuwe manier van medicijnenverstrekking bedoeld. Belangrijk, omdat je je voorafgaand aan een chemotherapiekuur medicijnen inneemt om de kans op misselijkheid te verkleinen. Een prijzenswaardig initiatief, waar veel patiënten profijt van zullen hebben 

Ik vind het wel een interessant bericht en ook zo mooi op tijd, want ik ga zelf in november beginnen met chemotherapie. Ik heb al prostaatkanker sinds 2012, toen ik geopereerd ben en de prostaat verwijderd is, maar het is later toch weer teruggekomen, niet de prostaat, maar wel de kanker. Nu zijn al die jaren min of meer gemoedelijk voorbijgegaan, met soms wat praktische lastigheden en met een variëteit aan medicijnen, die ik via verschillende kanalen als ziekenhuis, apotheek en per speciale koerier toegespeeld krijg, maar over het algemeen kan ik toch nog wel aardig meekomen, al zeg ik het zelf.

Nu lijkt er plotseling toch iets veranderd en dat heeft gevoelsmatig te maken met de start van de chemotherapie. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het hele begrip chemo hangt in al zijn dreigende onschuld al jarenlang als een grimmige, grijze wolk aan de hemel der behandelingen, maar uitstel is tot op heden steeds een afdoend wapen geweest. 

Op 7 november ga ik er mee beginnen en daarmee lijkt mijn leven in serieus vaarwater terechtgekomen te zijn. De bijwerkingen lijken tegenwoordig wel mee te vallen, maar misschien is dat ook alleen maar een hoopgevende gedachte. Bovendien zal ik in het AVL de Baxter-methode van het Dijklander moeten missen, maar ik prijs mij gelukkig dat ik ook daar in goede oncologische handen ben.

Ate Vegter, 22 oktober 2022

lees meer op:

www.atevegter.wordpress.com

.

 

5 reacties

Beste Ate, net een jaar geleden startte ik aan 10 x docetaxel. Ik had enkel telkens de 4e dag een offday, niet misselijk of zo, gewoon moe. Een bijwerking was wel haarverlies, voor mij weinig verlies, maar ik zag jouw YouTube filmpje, voor jou iets groter probleem? Omdat die chemo voor mij enkel een remmend effect had en psa al vlug weer steeg, ben ik al vlug begonnen met 2e chemo, nl. Cabazitaxel. Ik heb er nu 2 gehad en helemaal geen bijwerkingen. Ook pijn in de rug direct ok. Volgende week nr. 3 en weer hopen dat PSA terug zakt. Ik hoop dat de bijwerkingen voor jou ook zo meevallen. Groetjes Freddy 

 

Laatst bewerkt: 22/10/2022 - 12:26

De man met de hamer komt bij mijn partner ook de vierde dag. Komt van de dexamethason bij hem, die dan niet meer geslikt hoeft te worden.

Laatst bewerkt: 22/10/2022 - 14:12

Hoi Ate,

Ik ben voordat ik aan mijn 6 chemokuren moest beginnen op 14 oktober 2020, direct begonnen met het innemen van wietolie op aanraden van de MediWiet stichting in Tiel en heb nergens last van gehad. Sterker nog, na de eerste chemokuur heb ik dezelfde dag nog een flink stuk op mijn racefiets gezeten....

Misselijk ben ik ook nooit geweest, de eerste twee keer heb ik die dexamethason wel ingenomen om misselijkheid te voorkomen. Vanaf kuur 3 tot en met 6 niet ingenomen en nergens last van.

Het is maar een idee hè ;-)

Adië,
Jilles

Laatst bewerkt: 22/10/2022 - 14:06

Chemo is weer een volgende stap in het proces. Je hebt vertrouwen in goede, oncologische handen.
Hopelijk worden je gedachten waarheid.

Laatst bewerkt: 22/10/2022 - 14:15