hoop en vrees

 

Na meerdere chemokuren en 1 bestraling van de rug komt de pijn in de botten toch nog regelmatig terug, ondanks de zware pijnstillers. We zijn inmiddels met de tweede "ronde" chemokuren begonnen. Er is nu bij ons de angst ontstaan over de verdere verzwakking van de botten die mogelijk botbreuken kan veroorzaken. Zijn er hier wellicht mensen die hier op welke wijze dan ook "ervaring" mee hebben? 

7 reacties

Beste Liesbeth,

Krijgt jouw partner botversterker? Misschien zou hij daar eens naar kunnen vragen. 

Ik weet niet of het altijd toepasbaar is  (ik heb een andere soort kanker met heel veel botuitzaaiingen), maar vragen staat vrij.

Veel sterkte!

Hanneke

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 17:12

Lieve Hanneke, 

Ik heb de behandelend arts inderdaad gevraagd over botversterkers. Maar ik kreeg niet echt een bevredigend antwoord. Er kwam iets in de trant van : "nee, dat heeft in dit geval geen zin want dit  is geen bot-ontkalking."... (alsof botversterkers alléén bij bot-ontkalking gegeven worden). Ik heb  zijn antwoord op dat moment maar ter harte genomen, er vanuit gaand dat hij verstand van zaken heeft. Later ben ik toch gaan twijfelen.. Ik las ergens dat er trouwens verschillende botversterkers bestaan. Sommige gaan per infuus, sommige als injectie, maar er bestaan volgens mij ook tabletten die botversterkend werken. (ik bedoel nu géén vitamine D-pilletjes)  Mijn vraag is nu welke botversterkers jij hebt gehad en of dat per infuus, injectie of tabletten ging.

Alvast bedankt voor je reactie. 

Groet en liefs van Liesbeth 

Laatst bewerkt: 19/09/2021 - 19:44

Lieve Liesbeth,

Ik krijg één keer per maand zoledroninezuur per infuus. Dat wordt aan huis gegeven. Aan het begin heb ik ook een tijdje pillen gehad, Ostac heetten die, maar die waren eigenlijk minder geschikt volgens mijn oncoloog. Ik had daar echter zelf om gevraagd, omdat ik i.v.m. corona geen mensen over de vloer wilde. Maar daar kreeg ik maagklachten van dus toen ben ik toch overgestapt op zoledroninezuur.

Ik weet niet of dat ook gebruikt wordt bij andere soorten kanker, ik ken het alleen van andere borstkankerpatiënten. 

Ik stuur je ook nog even een persoonlijk bericht.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 19/09/2021 - 20:04

Lief  Viooltje,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik ga morgen vragen over die botversterkers, dan moeten we namelijk weer naar het ziekenhuis (Reinier de Graaf) om te bespreken of hij de volgende chemo aankan.We zullen zien. 

Ik wens jou ook veel sterkte toe, hoewel ik me heel goed realiseer dat dit ook maar "woorden" zijn op een beeldscherm.. maar toch... 

Liesbeth 

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 17:32

Dank je wel, Liesbeth. Woorden kunnen veel goed doen! 

Jullie zijn bij hetzelfde ziekenhuis als ik. Dus dezelfde gangen, dezelfde bloedprikkers, dezelfde wachtkamers. Krijgt hij de chemo per infuus? Dan dus ook diezelfde afdeling, de stoelen onder de rode gerbera's. Ik zal aan jullie denken morgen en hoop op het best mogelijke voor jullie.

Bijzondere naam heb je gekozen, Diogenes. Heel toevallig had ik het gisteren met vriendinnen die ik ken via deze site over de figuur Diogenes. Ik ben benieuwd of je een speciale reden hebt om deze naam te kiezen.

Nogmaals sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 18:01

Ja, de stoelen onder de rode gerbera's, die piepende alarmpjes van die infuuspalen en soms, als die klapdeuren naar de gang openstaan hoor je in de verte: "naar boven" (die stem in de lift). En ach, die naam Diogenes: afgezien van het cynisme dat deze filosoof kennelijk toegedicht wordt, kan ik me ook wel vinden in de anekdote dat hij op klaarlichte dag met een lantaarntje op een marktplein op zoek was naar een "oprecht mens"... zo voel ik me ook wel eens,vandaar. 

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 19:57

Hoi Liesbeth.

Ik heb al 7 jaar borstkanker met uitzaaiingen in de ruggenwervels. 

Ik krijg ook een bot versterker. 

Genaamd xgeva dat krijg ik iedere 4 weken via een injectie toegediend en helpt tot nu toe erg goed.

Stel het eens voor op het ziekenhuis inderdaad wie weet.

Groetjes Angela 

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 22:29