IVA

Sneller dan verwacht heeft Theo te horen gekregen dat de aanvraag voor de vervroegde WIA, de IVA, is goedgekeurd. Hij is blij, maar het voelt ook heel dubbel. Definitief afscheid nemen van het werkzame leven terwijl hij daar gevoelsmatig eigenlijk nog niet aan toe was. Zijn lichaam en brein maken hem wel duidelijk dat het tijd is voor pensioen, leven op een lager pitje. 
Dat vasthouden aan het lagere pitje kost hem regelmatig de nodige moeite en zorgt dan voor extra vermoeidheid. Zo hebben  we gisteren met zijn broer, zus, zwager en schoonzus een bezoek gebracht aan museum Beeld en Geluid, met een rondleiding door het depot. Erg leuk en gezellig, maar met de autoritten naar en van Hilversum (in de file) toch nog een hele middag. Vandaag rustig aan doen dan maar. Ik ga naar mijn werk, de laatste vrijdag voor mijn afscheid, en Theo zal vanavond boodschappen doen en koken. Terwijl ik achter de computer zit zie ik hem in gedachten lekker op de bank zitten. Na een gezellig dagje met de collega’s vind ik Theo inderdaad rustig op de bank met een Sudoku op  zijn tablet. Ik voel dat hij niet helemaal lekker in zijn vel zit, maar hij springt op de fiets om het avondeten te kopen. Als ik later bij hem in de keuken ga kijken, zie ik dat hij tegen het aanrecht aanhangt bij het schoonmaken van de boontjes. Hij is doodop. Ik stuur hem terug naar de bank en ga zelf aan de slag. Tijdens het eten, waar Theo zich naartoe sleept, wordt duidelijk waarom hij zo moe is. Niks rustige dag vandaag. Een wandeling met de hond van 5 kwartier, nog een wandeling met de hond van een half uur, een dwalende demente man terug gebracht naar het verpleeghuis, gespeeld met de hond in de tuin, bladeren geveegd, vaatwasser uitgeruimd, telefoontjes gepleegd en nog een beetje de auto schoongemaakt. Geen wonder dat hij zo’n beetje omvalt. Wat er helemaal heeft ingehakt, is een webinar van Hematon die hij vanmiddag heeft gevolgd. Daardoor is hij nog eens met zijn neus op de feiten gedrukt dat PTCL-nos een rotziekte is. De lymfomen kunnen zich overal verstoppen (milt, hersenen, huid) zonder afwijkende bloedwaarden te geven. Dus als die goed zijn bij de volgende controle hoeft dat niet te zeggen dat er geen lymfomen nestelen in donkere hoeken. Het maakt hem onzeker: zijn de pijntjes die ik voel normaal of zijn de t-cellen weer actief aan het worden. Door er samen over te praten komt er weer wat rust in zijn hoofd en voelt hij zich in de loop van de avond toch wat beter. Maar morgen moet hij echt rustig aan doen, ik sleep hem aan zijn oren terug naar de bank.

11 reacties

Hallo Anja,

Jeetje, wat lijkt me dat moeilijk, afscheid nemen van je werk, wat toch een groot deel van je leven heeft gevuld, en je toch nuttig willen voelen, en die ziekte die onberekenbaar is, en de onzekerheid.
Geef hem een dikke knuffel, en ik denk namens ons, niet alleen mij.
En ook voor jou een hele dikke knuffel, ook voor jou is het heftig.

Peter

Laatst bewerkt: 16/02/2024 - 21:20

De kwellende onzekerheid is eigenlijk het allerergste.
Elk pijntje dat je voelt doet die mallemolen in je hoofd weer op volle sterkte draaien. 
Maar heel fijn dat je samen kan praten. Brengt rust voor jullie beiden.
❤️ , Willy

Laatst bewerkt: 16/02/2024 - 22:34

Die kwellende onzekerheid klopt Willy. Theo had nooit ergens last fijn voordat hij ziek werd, geen enkel pijntje. En hij had volop vertrouwen in zijn gezonde lichaam. Dat vertrouwen is hij volledig kwijt en de pijntjes heeft hij nu volop, dus dat is dubbel wennen voor hem. Ik wens jou in ieder geval een stilstaande mallemolen toe, ga ik hem hier te lijf.

Knuffel, Anja😘

Laatst bewerkt: 17/02/2024 - 09:10

Hoe herkenbaar dat ongewenste einde van een werkzaam leven. Naar je pensioen toe werken voelt volgens mij heel anders. Dan heb je iets volbracht. Het is klaar, je hebt het verdiend. Ik kom nog af en toe op mijn werk, tenminste, zo voelt dat, nee, zo wil ik dat voelen. Maar ik heb daar geen werk meer. Er is geen bureau, geen computer, geen werkplek. Mijn kantoor is overgenomen door collegas. Mijn koffiebeker staat er ook niet meer. Collegas die voor mij met pensioen zijn gegaan heb ik tijdens mijn werk niet meer gezien. Die waren echt met pensioen. Zal ik ooit in staat zijn om mijn IVA als pensioen te beschouwen? Ik denk dat het definitief is als ik de sleutel inlever. Ooit, nu nog niet, ik ben er nog niet aan toe.

Ik hoop dat Theo zich de komende dagen een beetje ontziet. En jij, voorzichtig met zijn oren!

 

Laatst bewerkt: 16/02/2024 - 23:42

Het is zoals je zegt Zweef, het is toch een surrogaat pensioen, het voelt onaf. Ik kan me heel goed voorstellen dat die sleutel je nog dierbaar is. Ik kan natuurlijk niet hetzelfde voelen als Theo of jou omdat er bij mij - voor zover ik weet - geen tijdbommetje tikt en mijn keuze om te stoppen ‘vrijwillig’  is, maar ik heb toch het gevoel dat ik in een soort gat stap, een tussenstation op weg naar…

Maak je geen zorgen, ik behandel Theo met fluwelen handschoenen, dus ook zijn oren zitten er vanavond nog wel aan 😊

Laatst bewerkt: 17/02/2024 - 09:04

Ik denk dat kanker, je leven verandert, in de zin van, de verandering, maar weten hoe het is kan ik niet.
Iedereen weet dat ie doodgaat, maar niet wanneer en hoe, en je blijft je leven leven, het kabbelt soms voort, je geniet er van.
En dan ineens dient het zich aan, op een moment, dat je er helemaal nog niet mee bezig zou moeten zijn, en nog steeds is er de vraag, van wanneer en hoe, en kabbelt het leven niet meer voort, raak je een dam, en weet niet wat erachter zit.
Ik denk dat mijn blog magneet metafoor best wel toepasselijk is, je knalt in de wand, en ineens is je koers totaal veranderd, en terwijl je probeert te zien, waar je heen gaat, hoop je dat er niet een volgend obstakel op je weg is, die weer alles verandert.
In plaats van geleidelijk, wordt het abrupt, hoe moet je daar in godsnaam mee omgaan, niks bereid je daarop voor.

Met pensioen heb ik me nooit zo bezig gehouden, ik had geen hekel aan mijn werk, en de waardering van mijn klanten was belangrijk voor me.
En dan ineens begint de tijd te dringen, en hoop je, dat je nog enkele mooie jaren samen hebt, als het zover is.
Het enige wat je kunt doen, is er vast een voorschot op nemen, en dat doe je heel bewust.
Maar na Margreets overlijden, waren er ineens geen toekomstplannen samen meer, en wilde ik alleen nog maar de dagen aftellen.
Volgens iedereen zou ik nu in een zwart gat moeten vallen, maar nu bijna 1 jaar verder, geniet ik van wat ik wel heb, en de mindere momenten schrijf ik soms in mijn blogs.
Maar daar komt een onvrijwillig uittreden uit je werkend leven, helemaal niet in de buurt.
Ik schrijf hem wel vaker, maar mijn nieuwe credo is:
Leef je leven, iedere dag, zolang je kunt, zolang je mag.

En als je valt, doen wij ons best je op te vangen, we hebben dan wel geen vleugels, maar er zitten op het forum, behoorlijke lieve engelen.

Laatst bewerkt: 17/02/2024 - 13:15

Lieve Anja, 

Wij zijn er ook nog niet aan toe om die opgewekte, super intelligente, altijd goede vragen stellende Theo te moeten missen, maar dat doen we nu al een tijdje en we begrijpen jullie prioriteiten heel erg goed!!!

Veel liefs uit het Eindhovense,

Jolande

Laatst bewerkt: 19/02/2024 - 09:01

Dank je Jolande! Vooral het feit dat hij niet goed meer kan presteren in zijn werk door zijn chemobrein, gebrek aan langere concentratie, vermoeidheid bij groepsgesprekken en het niet meer hebben van een helikopterview, maken de keuze iets minder moeilijk. Maar moeilijk blijft het om het plezier en de uitdagingen van het werk op een andere manier te gaan invullen. Hij kijkt in ieder geval terug op een mooie tijd bij jullie. 

Lieve groet, Anja💕

Laatst bewerkt: 20/02/2024 - 19:55

Lieve Alexeduard 

Das een mijlpaal in het leven van een mens ,het werkende leven achter je laten vaak terwijl je dat nog helemaalniet wil 

Een goede invulling vinden en een balans heeft tijd nodig ,zeg maar dat ie lief voor zichzelf  mag zijn en ja ik lees dat jij hem aan zn oor erbij pakt 😇

Sterkte lieverds 💕💕

Laatst bewerkt: 19/02/2024 - 11:59