Mijn kanker 9

En toen was het vrijdag en ja gelukkig heeft de AC kuur iets gedaan. De tumor is niet kleiner geworden maar heeft wel iets in volume afgenomen. Het is niet veel en natuurlijk had ik liever gehoord dat hij de helft (minimaal) kleiner was geworden maar het is iets. Het was nu tijd voor de 1e docetaxel. Netjes mijn medicijnen genomen op de dag voor, de dag zelf en de dag erna. Gelukkig kreeg ik geen allergische reactie tijdens het inlopen en was het eigenlijk zo gepiept. Dag erna begonnen met de aanbevolen 4000 mg.paracetamol ( 4x per dag 1000) om een spiegel op te bouwen en

weer de pelgraz  injectie en daarna begon de ellende weer. Het begon met steken in mijn bovenbenen en dat gaat gewoon dag en nacht door. Slapen gaat dan bijna niet.  De dag erna kreeg ik pijn in mijn rug, tussen mijn schouderbladen, op mijn borst en zakte ik gewoon door mijn benen. Gek als je je eigen benen niet meer kunt vertrouwen. Helaas was dat nog niet alles. Mijn hele mond was vanbinnen wit en pijnlijk en  mijn smaak is weg. Raar hoe alles anders smaakt en zelfs water vies kan zijn. Mijn lippen en mondhoeken kapot en erg pijnlijk en heel erg misselijk.  Dit ging niet, zelfs niet met 4000 mg. paracetamol. Deze docetaxel was voor mij hel. Mijn oncoloog stelde voor eventueel een andere kuur te gaan geven van 10 weken iedere week chemo met wat minder bijwerkingen, maar dat krijg ik niet voor elkaar. Ik ben al lastig te prikken en hoe moet dat dan in godsnaam nog 10 keer. Ik ben blij dat we nu toch besloten hebben om deze docetaxel af te maken en kan ik nu gaan aftellen. Nog 3 keer !!. Ook hebben we afgesproken om iets eerder met de paracetamol te beginnen en meloxicam erbij gekregen en mocht dat niet genoeg zijn mag ik bellen en krijg ik er nog een opiaat bij. Dit geeft al rust in mijn hoofd om aan de volgende te beginnen. Volgende week ga ik er weer voor en vandaag geniet ik van een goede dag. Heerlijk dit zonnetje !!

2 reacties

Hallo Brina,

Verschrikkelijk te lezen, dat je zoveel te lijden hebt van die stomme bijwerkingen. Ik hoop dat je de verdere behandelingen beter zult kunnen doorstaan, want een pretje is het geenszins!

Ik heb 2 weken geleden mijn eerste kuur gehad en verwachtte ook allerlei bijwerkingen, maar ik moet zeggen dat het op een paar keer reuze mee valt. Bot- en zenuwpijnen vallen soms zeer zwaar tegen. Sinds zaterdag beginnen mijn haren al uit te vallen, daar helpt helaas geen enkel medicijn tegen. 

Het ziekenhuis heeft hele goede voorzorgsmaatregelen genomen. Zo kreeg ik een “ingebouwde tankdop”, een catheter waar langs de chemo wordt gegeven en er niet iedere keer een infuus geprikt moet worden. Chemo verhardt de aders, waardoor prikken steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Verder kreeg ik nevenmedicatie (Neulasta/Litican) om ontstekingen en misselijkheid te voorkomen, ijshandschoenen en ijssokken om mijn handen/voeten te beschermen en goede pijnstillers(contramal/tramadol) om de pijnen te bestrijden. Mocht ik mondontstekingen krijgen, dan kon ik direct een laserbehandeling aanvragen om de wonden pijnloos te laten “dichten”.  Bovendien helpt bij mij Listerine heel goed.

Van mijn vriendinnen (long/borst-kanker) hoor ik dat in Nederland de chemobehandelingen heel anders verlopen dan in België. Vraag je oncoloog asjeblieft voor extra medicatie om vooral je zware pijnen te verlichten. De kosten hiervan mogen niet opwegen tegen de kwaliteit van je dagelijks leven! Je moet kunnen genieten van het zonnetje dat vandaag zo heerlijk schijnt. 

Ik wens je heel veel sterkte toe en stay positive 👊

Lieve groetjes Sandy

Laatst bewerkt: 30/03/2021 - 18:44

Dank je wel Sandy voor je reactie. Ik heb even de namen van je medicijnen opgeschreven. Ik wens je heel veel sterkte voor je traject en hopelijk blijft het meevallen voor jou.

Laatst bewerkt: 31/03/2021 - 10:10