Scans.

Hoeveel scans ik nu gehad heb weet ik niet meer. In ieder geval drie maal een MRI-scan, twee maal een PET-scan en minstens vijf maal een CT-scan. Vooral de MRI-scans zijn een beproeving; je ligt in een nauwe buis, je kunt en mag niet bewegen en alsof dat nog niet erg genoeg is krijg je een masker op je gezicht waardoor je alleen kunt ademhalen en een beetje kunt zien.  Veel te zien is er niet, alleen op 25 cm afstand de binnenkant van de scanbuis. Dan nog een zwaar geluid van de scan. Een half uur in die buis lijkt wel een uur te duren! De PET-scan is iets beter te doen, meestal iets korter en je kunt naar muziek luisteren. Maar scans blijven verschrikkelijk,. Het is voor mij nu zo dat ik nog liever geen scan heb en de onzekerheid maar voor lief  neem. Maar vandaag las ik iets wat hoop geeft op beter. Onderzoekers van de universiteit Leiden en Philips  zijn bezig een techniek te ontwikkelen waarmee elke MRI-scan in minder dan vijf minuten gemaakt kan worden. Dit doen ze door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie die met minder data een MRI-beeld kan creĆ«ren. 

Als dat lukt zou dat erg mooi zijn. Ik heb me verder altijd afgevraagd waarom die buizen zo nauw moeten zijn en waarom je bijna niets ziet in die buizen. Ik ben echt niet claustrofobisch ingesteld en de eerste PET-scan  die ik kreeg ging nog maar iedere volgende scan werd vervelender en duurde langer.

Tevens kreeg ik vorige week de uitslag van de punctie en de tumor is kwaadaardig en dus van de melanoom. Maar er wordt niets meer aan gedaan. Alleen als er een probleem is radiotherapie  en verder heeft de huisarts nu mijn behandeling overgenomen. 

 

 

 

1 reactie