Mammaprint, eenvoudige uitleg.

Mammaprint, eenvoudige uitleg.

In het behandelingsplan heb ik al gesproken over de mammaprint, wat ik er toen uit heb begrepen was dit een test welke het DNA van de tumor kon bekijken en de uitslag hiervan zou dan een hoog of een laag risico zijn voor uitzaaiingen. Bij een laag risico zou er dan geen chemotherapie nodig zijn. Op dat moment was dat voor ons voldoende informatie hierover, wel of geen chemo daar ging het ons om.

De mammaprint werd bij mij aangevraagd, pas nadat men de gezonde klieren had verwijderd. Ik vond dit rijkelijk aan de late kant, als patiënt wilde ik vooruit en wachten op zo’n onderzoek lijkt een eeuwigheid. Ik heb de oncoloog hiernaar gevraagd want dit had men ook op de tumor zelf kunnen aanvragen leek mij. Hij kon hier geen antwoord op geven!! Anderhalf jaar later was ik in de gelegenheid om dezelfde vraag te stellen aan de chirurg. In het antwoord kwam het erop neer dat men eerst de overige klieren moest bekijken en omdat ze allemaal schoon waren besloot het MDO om de mammaprint te doen op de positieve poortwachter klier. Nu ik hierop terugkijk vind ik dit iets om koude rillingen van te krijgen.

De mammaprint is een genprofieltest ofwel genexpressietest. Voor borstkanker zijn er op dit moment 2 genprofieltesten beschikbaar, nl de mammaprint en oncotype DX. Met deze test wordt de kans op uitzaaiing bepaald en is de keus voor wel of geen chemo gemakkelijker en voor de patiënt wellicht begrijpelijker.
Chemotherapie heeft voor de patiënt een behoorlijke impact op zijn of haar lichaam en als dat dan niet perse nodig is ben je als patiënt dus beter af met dit onderzoek.
Het is verstandig om bij de behandelend arts in een zo vroeg mogelijk stadium te informeren of het zinvol is om een mammaprint aan te vragen.. De vergoeding in het zorgpakket liet de laatste jaren te wensen over. In 2018 is er een negatief advies gegeven en werd het daarna niet meer door de zorgverzekeraar vergoedt. Hoe het op dit moment staat met de vergoeding door de diverse zorgverzekeringen weet ik niet. Mijn zorgverzekering heeft het op dit moment (2021) niet in het pakket, jammer. En hoe het er voor 2022 uit ziet weet ik niet.

Op de webpagina’s van BVN en Kanker.nl kan men duidelijke informatie hierover vinden.