13. KNIP KNAP ZEGT DE SCHAAR ... EN WEG IS MIJN HAAR ...

5 februari 2020        Het is toch even spannend mijn eerste chemo. Kijk, ik kan er wel heel positief over doen en sterk, enz., maar ja, wat doet mijn lichaam ermee. Dat blijft dan toch de vraag …. 
Nou, eigenlijk niet zo veel bijzonders dus. Tenminste niet echt iets zichtbaars. Ik ben moe, erg moe en daar geef ik ook maar gewoon aan toe. Lekker met een kop thee en een boekje op de bank. Ik was dat toch al jaren van plan. Schoenen uit, dekentje over … heerlijk. Het misselijk zijn dat ik ken uit de film blijft mij gelukkig bespaard. Nog wel. 


Maarrrrrr de eerste chemo zit erin dus ik ben aan de beurt. Het moment waar we het in december bij Jel en HJ al over hadden. ‘Als ik straks kaal word wil ik een pruik met pornokrullen’. Ik heb de website van de pruiken al verschillende keren weer bekeken en ik besluit toch telkens weer om de pruik niet te bestellen. Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik wel een pruik-mens ben. Het doet me eigenlijk ook niet zoveel. Het lijkt me ook zo’n gedoe, zo’n pruik. Op een of andere manier zet ik tegenwoordig alles af tegen dood gaan. En dat is toch echt veel erger dan al het andere wat ik heb meegemaakt en wat ik nog ga meemaken. Ik wil gewoon niet dood! Echt niet! Dus de schaar moet erin! Alles eraf! Maar ja, wie gaat dat doen?
Robert, vindt het toch wel een dingetje en geeft aan dat hij mijn haar liever niet af wil knippen… of ik dat een probleem vind? Nee hoor, ik vraag het mijn schoonzusje, Daniëlle. Zij zegt meteen dat ze dat natuurlijk voor mij wil doen. Ik heb op internet een bedrijf, Toupim, gevonden dat haarbanden maakt van eigen haar. Dat lijkt me wel wat! En zo komt het dat we op een ochtend de schaar in mijn haar zetten. Ik vind het wel spannend, maar zie er helemaal niet tegenop … Iedere vooruitgang in dit hele kankerproces verwelkom ik. Hoewel het misschien een achteruitgang lijkt, ervaar ik het als een stap richting de toekomst en dus richting genezing. 
Mijn haar is verdeeld in allemaal kleine staartjes. Na de eerste paar knippen voelt het best heel logisch dat het haar eraf gaat, er is ook geen weg meer terug. Half geknipt ziet er niet uit. Een weg terug was er trouwens toch al niet omdat het kiezen voor deze behandeling, dus deze chemo, kaalheid met zich mee brengt. En als ik het nu niet af knip dan is het toch onbruikbaar. Linksom, rechtsom het is gewoon iets dat moet gebeuren. En als we het dan over keuzes hebben, liever mijn moment uitkiezen dan wakker worden met de plukken haar op mijn kussen of tijdens het haren wassen onder de douche … nee hoor het is mijn haar en ik bepaal wanneer het eraf gaat. Onder het knippen kletsen en grappen we wat. Robert heeft vandaag ouderschapsverlof en is dus thuis. Hij zit aan tafel te werken en kijkt af en toe onze kant op. Hij maakt in opdracht van mij een paar foto’s. Hij vindt het best lastig om aan te zien, maar niet zo erg dat hij weg gaat. Als al mijn haar eraf is geknipt nog even de tondeuse erover en dan is het klaar. Het staat best stoer…. Ik lijk een beetje op een linkse VARA-pot uit de jaren 80 … best artistiek ook … 
Nu is het eigenlijk de bedoeling dat mijn haar opgestuurd wordt naar Amsterdam zodat Sylvia van Toupim er een mooie haarband van kan maken. Voor Robert is opsturen echter veel te spannend. Hij brengt het daarom hoogst persoonlijk samen met Floris naar Amsterdam. Ondertussen heb ik in een van de mutsen-, sjaals-en-handschoenen-manden een grijze muts gevonden. Niemand weet van wie hij is, dus is hij vanaf nu van mij. Het is echt mijn lievelingsmuts, ik draag hem bijna altijd. Ik heb via internet nog wat ‘chemo-mutsjes’ gekocht en een pet, maar de grijze muts wint eigenlijk altijd. 
Ruim een week later halen Robert en ik samen de haarband op uit Amsterdam. Hij is echt heel mooi!
Prachtig!!!  Zo’n haarband is echter wel level up en veel ingewikkelder dan mijn grijze muts. Er gaat namelijk nog een mutsje overheen en dan met winterjas en met een sjaal om waar dat haar dan weer overheen wappert. Ik vind het nog wel een gedoe. Daarbij heb ik het regelmatig ineens heel erg warm, zou het de leeftijd zijn? Ik blijf toch vaak voor de makkelijke weg te gaan… de grijze muts. Als ik een warmteaanval krijg, wapper ik met mijn muts, heel handig. 
Soms voel ik de neiging om rokende mensen te waarschuwen of te shockeren door mijn muts af te doen … Ik doe het niet. Denk ook niet dat het mij, toen ik nog rookte, echt had bewogen om te stoppen. Niet roken is trouwens ook geen garantie dat je geen kanker krijgt en sommige mensen roken hun hele leven en krijgen geen kanker … heel bijzonder …

Maar goed, mij maakt het kaal zijn minder uit dan ik van te voren dacht. Ik vind het eigenlijk wel fascinerend en mijn schedel ziet er gelukkig best oké uit. Wat ik erger vind is dat mijn wenkbrauwen en wimpers ook uitvallen. Dat is natuurlijk ook gewoon haar. De chemo tast alle sneldelende cellen aan en al het haar valt daar onder. Op sommige plekken komt dat heel goed uit en op andere plekken iets minder, zullen we maar zeggen. 

Straks kan ik helemaal opnieuw beginnen met mijn haar .. een schone lei … en ik heb besloten dat ik krullen krijg.  Mag ik er ook iets leuks aan overhouden. Ik wil mijn hele leven al krullen. Ook lange benen, maar dat zal er wel niet in zitten … :P
 

10 reacties

Wat een overwinning weer Carmen. Wat ben jij ontzettend sterk en dapper. Hartelijke groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 10/04/2021 - 20:46

Wat ben jij bijzonder, de manier waarop jij hierover praat geeft mij ook kracht  . Je schrijft ook met positiviteit en ik moet ook lachen om de manier waarop.Blijf dat doen. Ik wens je sterkte ,kracht en veel krullen.

liefs Nell

Laatst bewerkt: 11/04/2021 - 10:46

Hoi!

Ik zit dit met n grote herkenbare smile te lezen, ondanks dat het nu bijna een jaar verder is voor jou, zit ik nu in deze fase maar er is weinig veranderd kan ik je melden.

Jeetje wat n herkenbare toestand en humor. Oh wacht, ik woon ook in Breda. Haha vandaar. De grappen die wij soms thuis maken zijn niet te openbaren. 

Ik ga nog verder lezen maar wil je alvast hartelijk bedanken voor je ongecompliceerde blog! Misschien dat het me over de streep trekt dit ook te doen.

Vanaf het begin houd ik een soort dagboek bij. Nu met de chemotherapie heb ik een andere kleur dagboek om mijn memoires neer te kalken: een gifkleurige, kleurgerelateerd aan de chemo.

Ga snel weer verder met lezen, tot gauw kanjer!

 

 

Laatst bewerkt: 09/03/2022 - 13:37

Hoi!! Bah wat naar dat je ook bij de club hoort waar niemand bij wil horen:)
Leuk dat je een berichtje hebt achtergelaten, dat doet mij goed. 

Ik heb mij ziekte 'proberen' om te zetten naar iets positiefs en dat gaat de ene dag iets beter dan de andere. Wij gaan 1 mei verhuizen naar Onstwedde, provincie Groningen ... de rust en ruimte en mijn familie opzoeken . Uit dit hectische snelle leven. Van te voren had ik 'bedacht' dat ik weer gewoon aan het werk zou gaan (gehandicapten zorg), maar tijdens het therapeutisch koffiedrinken kwam ik erachter dat ik helemaal niets meer van de cliënten kon hebben ... (LVB) Ik had steeds de neiging om te roepen: 'HOUD JE KOP!' Dat is niet een schoolvoorbeeld van kwaliteitszorg, hihi ... Ik ben nu tijdelijk afgekeurd om te kunnen herstellen en dat haalt de druk er echt af!! 

Ik wens je heel veel succes!!! Ik heb een Kankerdoeboek gemaakt .. vol met opdrachten, ontspanning, mindfulness, bewustworden, enzovoort... Ik wil graag in mijn nieuwe woonplaats een 'kankerclub' starten met vrouwen en eventueel mannen in een soortgelijk traject. Ik ben nog op zoek naar iemand die mijn boek wil uitproberen en mij feedback wil geven ... Laa tmaar weten wat je ervan vindt. Ik ben 2x in de week bij mijn dagbestedingsplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, Trésor Ruilwinkel Breda ... Ik ben tegenwoordig mijn eigen doelgroep ... haha ... 

dus ik zou het zo een keer voor je mee kunnen nemen ...

Succes!!

Warme groet,

Carmen de Haan

(p.s. ik ben maatschappelijk werker, dus niet dat ik íneens denk dat ik dé kankerexpert ben. Maar ik kan je wel meenemen in wat ik in de afgelopen tijd heb geleerd_)

Laatst bewerkt: 15/03/2022 - 10:57

Hoi,

Lijkt me erg leuk (voel me ook wel vereerd) om je boek in te zien. Detail: voor mijn werk maak ik deel uit van de redactie van de landelijke nieuwsbrief voor de afdeling Zuid. Ben gek op lezen en (meestal ook) schrijven.

Welke dagdelen ben je daar?

Gisteren mijn derde AC kuur gehad en gezien voorgaande ervaringen (mss tegen beter weten in maar ach dat is bijna alles sinds de diagnose haha) denk ik vanaf woensdag weer zelfstandig te kunnen reizen☺.

Ook een dingetje: zelfstandig reizen. Ben van beroep taxi chauffeur. Leid ook nieuwe collega's op en moet dus zelf het goede voorbeeld geven, aan de andere kant van de medaille. Straks ook ervaringsdeskundige voor zorgtaxiklanten, wie kan dat zeggen...

Lieve groet,

An

 

 

Laatst bewerkt: 18/03/2022 - 05:42

Hoi An,

Mijn excuses voor mijn late reactie!!! Ik ben een beetje op een zandpad terecht gekomen ... er was tijdens de controle scan een verandering te zien in mijn rechterlong. Dus PET CT scan gemaakt ... hier was activiteit te zien ... in theorie kan het nog wel iets anders dan kanker zijn, maar ik ga ervan uit (ook gezien mijn voorgeschiedenis) dat het kanker is ... ik heb afgelopen donderdag een CT geleiden longpunctie gehad en krijg a.s. donderdag uitslag ... toch weer even spannend ... waarschijnlijk gaan we bestralen ... 

Maar goed, leuk dat je mijn kankerdoeboek gaat uitproberen ... wil je ook een wekelijks of misschien 2 wekelijks contactmoment erbij? In de toekomst is dit de bedoeling. Mensen komen bij mij (coach/maatschappelijk werker) voor een traject ...  Dit zijn 15 gesprekken waar ze het doeboek dan gratis bij krijgen ... In dit boek staan de opdrachten die ze naar aanleiding van de gesprekken krijgen ... Tijdens de volgende afspraak bespreken we de opdracht. Laat maar weten wat je wilt... Ik ben morgenvroeg in Breda (Trésor ruilwinkel Breda, Meerhoutstraat 2b) vanaf 9.15 ongeveer. Tot 16.30 ... Ik zal het boek voor je meenemen ... Ik ben daar donderdag ook, zelfde tijd... 

Warme groet,

Carmen de Haan
06 23 97 22 97

Laatst bewerkt: 11/04/2022 - 14:08

Hoi Carmen,

Excuus is totaal overbodig hoor. Je zit weer in n rotsituatie. Hopelijk is de uitslag gisteren meegevallen . Maar ja, je kent jezelf het beste natuurlijk. 

Ik hoop donderdag ff aan te wippen. 

Sterkte en tot snel!

Lieve groet

 

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 15/04/2022 - 05:06

Hoi An,

 donderdag is goed!! Het is mijn laatste werkdag bij Tresor… wij gaan 1 mei verhuizen naar onstwedde…  de uitslag was niets… gewoon longweefsel… dus ze gaan opereren 🥺 … 4 mei … in Breda …. Dat komt heel slecht uit, maar we gaan het zien… 

warme groet

 Carmen

Laatst bewerkt: 18/04/2022 - 15:05

Hoi,

Sorry voor de erg late reactie. Was met taxol begonnen, in de hoop dat die lichter waren. Volgens mij alleen het gewicht van de zakken..... wat een ellende.

Ben nu ook 2x per week op het revalidatiecentrum. Dat bevalt wel goed trouwens....

Hoe gaat t met jou??

 

Laatst bewerkt: 06/05/2022 - 05:27