Een dag in het leven van een patiënt

Hoe kun je makkelijk geld verdienen over de rug van een onwetende patiënt?

Ik weet al veel en kom ook echt voor mezelf op, maar deze zag ik niet aankomen. 

De situatie: omdat mijn mild tijdens de operatie is verwijderd moest ik een aantal vaccinaties hebben om mijn weerstand wat op pijl te krijgen. Die heb ik allemaal vanuit het ziekenhuis mee gekregen. Een paar dagen later is mijn huisarts aan huis gekomen om ze te zetten. Van die eerste vier bleek er bij eentje iets met de naald o.i.d. te zijn waardoor deze niet gezet kon worden. Dus mijn huisarts regelt meteen een nieuwe via de apotheek. En de assistente komt de volgende dag om de vaccinatie alsnog te zetten. 

Allemaal goed geregeld zou je toch denken? 

Er is alleen nog dat ding dat geld heet. Want wie moet die ene extra vaccinatie nog betalen? Je voelt het vast wel aankomen. Inderdaad, ik krijg er nu, 2 maanden later, de factuur van. 

De apotheek had dit bij uitgifte al wel verteld. Maar na onze uitleg zou de apotheek dit uitzoeken met het AvL. Aangezien ik er nooit meer wat van heb gehoord, was ik ervan uitgegaan dat het allemaal geregeld was. Daarnaast had ik wel andere dingen om me dagelijks mee bezig te houden. 

Zondag factuur. Maandag mail naar apotheek. Maandag contact met zorgverzekeraar. Vandaag opnieuw mail naar apotheek want nog geen reactie. Vandaag ook maar mail naar huisarts en AvL. 

Gelukkig belde het AvL al snel terug. De vaccinatie staat inderdaad niet op de lijst die door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Zij boeken het onder kosten operatie weg. De huisarts had dit beter niet zelf kunnen regelen i.v.m. de kosten. Maar die wist dat waarschijnlijk niet. Zou je ook niet verwachten dat het niet wordt vergoed. AvL had zo een nieuwe vaccinatie verstrekt (logistiek even daar gelaten) maar kan er achteraf niet zo veel mee. Ze leggen het in elk geval bij de oncotheek voor en gaan hun best voor mij doen en gaan mij hier nog weer over terug bellen. Huisarts reageert vast na het weekend wel en wie weet komt de apotheek ook nog een keer in de lucht. Communicatie zit er bij mijn apotheek niet echt in blijkbaar. 

Naast patiënt ben ik nu ook letterlijk de dupe. Dit gedoe kost weer een hoop tijd en energie. Die vaccinatie kost iets van 50 euro, dus dat valt nog mee. Maar als je rond moet komen van een uitkering is dit wel onverwacht veel. 

Het is echt lekker geregeld in Nederland. Mild eruit? Prima, betalen we. Vaccinaties om je te beschermen? Zoek het zelf maar uit. Ziek worden met ziekenhuisopname tot gevolg wegens ontbreken weerstand en immuunsysteem? Dat betalen we wel weer voor je. Volgens mij zijn die vaccinaties ter voorkoming dan toch echt goedkoper. En dan vraagt iedereen zich af waarom de zorgkosten ieder jaar stijgen... 

4 reacties

Dag Saskia,

Ik zou bijna willen roepen: "Wen er maar aan". De logica van het alomgeprezen Nederlandse zorgstelsel, is soms heel ver te zoeken en regelmatig ook,-hoe zal ik het zeggen-, voor de meest kwetsbaren onder ons ook ronduit onbegrijpelijk en oneerlijk.
Heb je wat aan mijn opmerking? Nee, concreet helaas niet denk ik. Word je er boos van?  Vast wel... helpt die boosheid... vast n... .precies..;) 
Het eigen risico voor de zorg is bij mij meestal als het meezit eind februari al op. Dat betekent dat ik elk jaar t.o.v. iemand die niets mankeert sowieso al € 385,-- duurder uit ben. En dan heb ik het nog niet over alle zelfzorgmiddelen die ik ook nog zelf mag betalen.
Ja... ik word er boos van! Maar...weet ook dat het mij niet helpt... dus probeer ik mij er niet druk over te maken en dat lukt meestal. 
Ik moet er natuurlijk wel direct bij zeggen dat ik denk veel minder geldzorgen heb dan die jij wellicht hebt.
Maar toch... ik hoop dat het je lukt om allereerst weer zo gezond mogelijk te gaan worden... dat is het allerbelangrijkste...

Toi Toi Saskia!

mvg. Bart S.



 

Laatst bewerkt: 22/03/2024 - 15:40

De logica en oneerlijkheid van ons zorgsysteem ken ik allang. Ik zit er normaal aardig bovenop. Maar dingen als dit zijn onbegrijpelijk en dit had nooit mogen gebeuren. Blijkbaar wist mijn huisarts niet dat een vaccinatie niet vergoed zou worden. Zij had al met AvL moeten gaan bellen. Dus als zij al niet wist, hoe moest ik het dan weten? 

Maar goed, volgens mijn apotheek zou het nu alsnog goed geregeld moeten zijn. Ik wacht de creditnota eerst wel af. 

Ik ben mijn eigen risico ook allang kwijt in februari. Ik heb het maar om laten zetten naar een maandelijkse betaling. Ik verwacht niet er de komende jaren vanaf te zijn met diverse controles. Hopelijk binnenkort wel weer medicijn vrij, scheelt weer wat gedoe. 

Laatst bewerkt: 26/03/2024 - 19:32

Iets met de naald niet goed. Is dus wanprestatie van de leverancier van de injectie. Lijkt mij dat de leverancier dan aangesproken moet worden.

Maar ondertussen heb jij weer gedoe.

Laatst bewerkt: 22/03/2024 - 16:23

Zeker veel gedoe. En ik heb dezelfde conclusie als jou. Maar achteraf is dat lastig om mensen te overtuigen. Uiteindelijk heeft de apotheek alsnog gereageerd en wordt het geregeld. 

Dat geloof ik pas als ik de creditnota in handen heb. 

Laatst bewerkt: 26/03/2024 - 19:25