Crimineel boos

Ik ben verschrikkelijk boos. Laaiend, ziedend, woedend. Giftig. Graaf ik een laagje verder, dan kom ik op verdriet. Hier op de website kom je veel liefde en vertrouwen tegen. Hoe anders kan dat zijn in de buitenwereld.

Mijn ouders (81 en 82) zijn het slachtoffer geworden van fraude via WhatsApp. Ze kregen een berichtje “van mij” dat mijn telefoon gecrasht zou zijn. Er volgde een gesprek waarin “ik” ze vroeg om een bedrag voor te schieten dat op dezelfde dag betaald moest worden, voor mijn huis. Omdat ik zelf geen toegang had tot internetbankieren met mijn nieuwe telefoon. Mijn moeder heeft het gesprek via de telefoon aan mij voorgelezen en het klonk inderdaad “echt”. En zo lief als mijn moeder was... "Natuurlijk meisje, zeg maar wat je nodig hebt." "Dan moet ik eerst even geld overmaken van mijn spaarrekening." Hoe kan het in hemelsnaam dat er dan aan de andere kant iemand zit die van die liefde misbruik maakt? Want dat is het. Geen misbruik van onbenulligheid. Maar misbruik van liefde. 

Het ergste hiervan vind ik dit in het licht van de hele situatie waarin we ons bevinden. Mijn ouders hebben mijn ziekteproces en het sterven van Roberto natuurlijk van heel dichtbij meegemaakt, we hebben elkaar tijdens de chemo’s wekelijks gezien. Zij hebben natuurlijk gedacht: ach die arme meid, ook dit nog erbij, natuurlijk helpen wij jou! En er niet bij stilgestaan dat dit ook wel eens verdacht zou zijn. Zo vol vertrouwen in mij.

Er is misbruik gemaakt van dat vertrouwen op een gruwelijke manier. Ik voel me zelf ook misbruikt. De criminelen hebben “namens mij” gehandeld. Ze konden natuurlijk niet weten hoe de situatie nu ligt, maar die is er wel mede debet aan dat mijn moeder hierin is meegegaan. Ik voel me zelfs een soort van “schuldig”. Zo verdrietig, dit.

Maar vooral ben ik boos. Boos dat er mensen zijn zonder hart, die op deze manier geld naar zich toehalen dat hen op geen enkele manier toebehoort. Mijn ouders zijn niet rijk en moeten net als iedereen behoorlijk opletten waar het geld naartoe gaat, en het gaat echt om een groot bedrag.

Natuurlijk: achteraf kun je zeggen, ze hadden zus, ze hadden zo, ze hadden dit, ze hadden dat. Maar mijn ouders staan en stonden in de hulpstand naar mij toe, en willen me zo graag helpen. Dat lukte tijdens het ziekteproces niet met alles, vanwege de afstand en de leeftijd, en dus als ze dan zoiets voor mij kunnen doen, ja dan helpen ze meteen.

Ik ben er gewoon misselijk van en de tranen prikken achter mijn ogen. Wat een hufters.

33 reacties

Wat een misselijke streek! Moeten we een Gofundme actie opzetten voor je ouders? Het kan toch niet zo zijn dat die lieve oude mensen door zo'n gedrocht in de problemen komen?

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 12:25

Nou moet ik nog harder huilen Zweef... wat ontzettend lief van je. Ze komen niet in de problemen, daar kan ik zelf ook nog voor zorgen. Ik zal mijn ouders natuurlijk nooit in de kou laten staan en op alle manieren helpen, ook financieel. Jouw reactie is een prachtig tegengif tegen de harteloosheid van deze criminelen. Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 12:31

Is idd een ellendige streek .Een echte schande om op die manier te profiteren van de goedheid van de mensen. Je zou voor minder een moord begaan .

En het allerergste  is dat je , als je dan klacht indient , ze waarschijnlijk nog  gaan zeggen dat het hun eigen schuld is , hadden ze  maar niet zo lichtgelovig moeten zijn .

En ja , zoals je zegt , je vertrouwen in de mensen is totaal weg .

Maar kunnen ze dan op geen enkele manier de daders achterhalen ( telnr , bankrekening ed  ) ?

 

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 14:00

Gelukkig zijn mijn ouders goed opgevangen op het politiebureau in Veenendaal, Willy. Ze konden daar hun verhaal kwijt en aangifte doen, hoefden dat niet allemaal online te doen. Dat is wel heel fijn. Want het verhaal kreeg zelfs nog een staartje, want er werd gisteravond weer gebeld en toen deed de crimineel zich voor als een medewerker van de bank, probeerde op die manier opnieuw toegang te krijgen tot de rekening, maar mijn moeder was nu natuurlijk waakzaam. Alles is doorgegeven aan de politie. Ik hoop dat ze er iets mee kunnen. 

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 17:45

Godsamme Mirjam! Dit is afschuwelijk. Er bestaan helaas verdomd slechte mensen en het zijn er nog behoorlijk veel ook.

En dit zijn dan van die dingen die je er echt niet ook nog bij kunt hebben en je ouders ook niet, met alles wat jullie al meemaken.

Als je toch nog ingaat op het voorstel van Zweef: ik doe mee. Geen losse flodder, deze opmerking. Ik meen het. Verzoekje dan maar niet via Whatsapp, want dat vertrouw ik niet meer na dit verhaal

Liefs en sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 14:10

Lieve Hanneke,

Zoals ik al zei, het is een groot bedrag maar niet onoverkomelijk in de zin dat het niet zo is dat ze nu de rekeningen niet kunnen betalen. Het draait inderdaad voornamelijk om het vertrouwen dat geschaad is, het misbruik dat is gemaakt van de ouderliefde. En dan helemaal onder de omstandigheden. Het zou fijn zijn als er wat meer lichtpuntjes waren voor mijn ouders. 

Ik probeer het zelf te relativeren, zoals ik dat ook doe met mijn leven sinds de diagnoses. Bij gebrek aan vertrouwen in de toekomst, richt ik me op de kleine dingen, de lammetjes in de wei, vogels in de bomen en groene blaadjes aan alle takken. Zondag zien we elkaar weer, dit keer met de hele familie, en dat is al sinds juni vorig jaar niet meer gebeurd. Ook iets om naar uit te kijken. Ik had ook nog een audio appje ingesproken voor mijn ouders in die trant. Hoe erg de wereld ook is, richt je op het positieve, want het leven is al zo kort. Niet voor mijn ouders trouwens, want die hebben beiden natuurlijk al een mooie leeftijd mogen bereiken en ik hoop dat ze nog heeeeel veel ouder mogen worden. 

Dank je wel voor je lieve woorden en aanbod.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 17:52

Ik ben met je mee misselijk en de tranen prikken, wat een afschuwelijk lage daad. Oh, je ouders zo belazeren, dat mag toch echt niet! Liefde misbruiken, wat je zegt. Harteloos en gewetenloos. Ik doe ook mee aan die actie, hoor, als je dat toch zou willen. Ik vind het zo sneu voor je ouders! En voor jou, wat een rotgevoel.

Sterkte en veel liefs XXX

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 16:39

Ja, ik voel me ook echt een soort van misbruikt hoor Frie. Dat ze "namens mij" zo met mijn moeder hebben gesproken. Dat ik daarnaast zo machteloos ben om iets te doen. In het kader van de wet op de privacy mag ik niets namens hen. Niet met de bank bellen, geen online aangifte doen, niets. 

Dank je wel voor je lieve woorden & aanbod. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 17:55

Vroeger zeiden mijn ouders regelmatig" waar moet het heen met deze wereld". Ik lachte dat weg, ik had mijn hele leven nog voor me. Maar oh wat denk ik hier de laatste tijd vaak aan! Waarom zijn we niet gewoon meer lief voor elkaar. Waarom is er die waanzinnig nutteloze oorlog met al zijn leed. Ik wordt er oprecht verdrietig van. Gelukkig zijn er ook nog steeds veel (heel veel) lieve mensen. Zie hierboven🥰. Ik sluit me aan bij de actie van Zweef hoor!

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 17:34

En is het geen financiële compensatie dan toch een mooie bos bloemen om bij te komen van de schrik😘

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 17:36

Oh Simone, dat herken ik zo! Er is al genoeg ellende in de wereld (ziekte bijvoorbeeld) zonder dat we ook nog elkaar het leven zuur maken. Dat is echt nergens voor nodig. Geweld, misbruik, waarom toch? Alleen maar voor geld? Daar moet toch ook op een eerlijke manier aan te komen zijn. Een manier die anderen niet schaadt, maar juist zelfs helpt. De oneerlijke verdeling in de wereld is ook zo verdrietig in dat opzicht. 

Dank je wel voor je aanbod. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 17:57

Argh!! Dat meen je niet!!

Zo ontzettend laag dit. Dat mensen zo misbruik kunnen maken van een ander!

Sterkte, ook voor je ouders!!

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 19:39

Ik snap dat je ontzettend boos en verdrietig bent, de hufters.

Ook ik doe met zweef mee als het opgestart wordt.

Dikke knuffel voor jou en je ouder.

Monique

Laatst bewerkt: 23/03/2022 - 23:40

Hoi Monique,

Ontzettend lief van je, dank je wel. Mijn ouders lezen ook mee hier op de site, dus de knuffel is aangekomen :-)

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 17:59

Bah, wat berschrikkelijk.

Kan er niet bij met mn verstand. Heel veel strerkte voor jou en je lieve, hulpzame ouders.

Liefs monique

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 08:44

Wat een ontzettend laag gedrag!
Ik leef met jullie mee,
Die gasten gaan zo doortrapt te werk inderdaad dat als je er niet heel concreet voor gewaarschuwd bent, je erin trapt,
Wat mij opvalt bij dingen als dit, is dat mijn incasseringsvermogen (nog) laag is, je hebt minder energie door alles wat je al bezig houdt.
 

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 09:17

Ha grijs, fijn om weer wat van je te lezen! Dat van dat incasseringsvermogen herken ik helemaal. Ik ben (voel me) een stuk kwetsbaarder en sneller geraakt dan voordat ik ziek werd. 

Doortrapt is het goede woord. Ik weet wel dat als Roberto nog had geleefd, hij ze letterlijk had willen trappen. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 18:01

Lieve mensen, ik heb het idee van een crowdfunding actie aan mijn ouders voorgelegd. Zij reageerden: "we vinden het ontzettend lief, maar als ze toch geld willen geven dan liever aan een goed doel, bijvoorbeeld kanker bij kinderen. We zijn erg geroerd door deze reacties, terwijl we elkaar niet kennen."

Laatst bewerkt: 24/03/2022 - 21:10

Dank je voor je bericht, Mirjam. Wat lief van je ouders, zo belangeloos naar zichzelf toe!

Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik dan afhaak wat geld-geven betreft: ik doe zelf mee aan de Alpe d'Huzes (en moet daar nog wat meer voor werven..) en ik koop nog hier en daar een boekje (en de opbrengst gaat naar...), ben lid van Longkanker Nederland en KWF, en kanker kost (en heeft gekost) me sowieso al een bak geld. Niet dat ik nou zielig ben ;-) maar je snapt hopelijk wat ik bedoel.

Respect voor jouw ouders! XXX

Laatst bewerkt: 25/03/2022 - 16:39

Ik sluit mij hierbij aan. Niet dat ik dat geen goed doel vind, of dat enig kankerfonds genoeg krijgt, maar de insteek is anders. Ik steun kwf, prostaatkanker stichting, marathons van vrienden voor kanker,  Alpe d'Huzes voor een blogger, koop (te)veel boekjes daarvoor (maar dat is een ander verhaal) en ook aan mijn voordeur gaan ze nooit met lege handen weg. Deze actie zou voor jouw ouders zijn en ik waardeer het bijzonder dat zij kanker een groter leed vinden, dan wat hen is overkomen.

Liefs, Zweef

Laatst bewerkt: 25/03/2022 - 17:35

Ik herken dat 100%! Ook van Frie. Ik ben ook zo'n donateur, van oudsher voornamelijk op dieren gericht en nu een steeds groter deel ook voor kanker. Ik laat ook nooit iemand met lege handen staan. Behalve die studenten die kaarten komen verkopen voor een goed doel, want daarvan heb ik ooit opgezocht dat slechts een fractie naar het goede doel gaat en je dan vooral een organisatie aan het verrijken bent. 

Maar mooi gezegd Zweef, en inderdaad, ik ben ook dankbaar dat mijn ouders kanker een groter verlies vinden. Ik ben zelf geen ouder maar ik denk dat het echt heel erg is als je een kind verliest en/of een ernstig ziek kind hebt, en dat is hen vorig jaar overkomen. Dat relativeert een hoop. En tegen mij zeggen ze altijd dat mijn optimisme enorm helpt. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 28/03/2022 - 10:19

Hier wordt ik zo bijzonder giftig van als je zo je leven wil lijden door andere te beroven. Dan moet je wel bijzonder diep gezakt zijn in de modder wil zoiets in je opkomen! Mijn schoonmoeder is exact hetzelfde overkomen, maar omdat wij haar altijd op de hoogte houden van de cybercriminaliteit zijn diegene gepakt omdat zijn onmiddellijk naar haar bank is gefietst met haar telefoon. Maar hoeveel mensen hebben een prachtig mooi hart en doen gelijk wat ze kunnen naar hun kinderen. Dat begrijp ik ook wel als je weet hoe gewiekst ze het spelen.
Deze wereld is werkelijk waar ziek, heel ziek  en soms wil ik ook helemaal niet meer bij deze wereld horen als het op deze manier werkt. Werkelijk heel verdrietig en hoop dat het staartje er voor zorgt dat ze in de val trappen en gepakt worden.

Laatst bewerkt: 25/03/2022 - 13:10

Schrik niet ... bijna 2,5 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben aangegeven in 2021 slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. Te walgelijk voor woorden.
Kijk wekelijks het programma opgelicht, om bij te blijven met alle tips en trucks die criminelen bedenken. En tip, mocht je ooit een usb-stick op straat vinden.... gooi hem direct weg, want in 99% van de gevallen zit er spyware op die automatisch geïnstalleerd wordt als je hem in de pc of laptop stopt! Handige tip voor iedereen die dit nog niet mocht weten. Te triest voor woorden.

 

Laatst bewerkt: 25/03/2022 - 14:01

Ja de aantallen zijn schrikbarend, Mickey. Het leed voor mijn ouders is nog altijd niet geleden want dezelfde crimineel heeft nog gebeld als zijnde de helpdesk van de bank, en daarna elke avond bellen op het nummer van mijn moeder. Mijn schoonzus gaat haar vandaag helpen met alle administratieve rompslomp (dus de online dingen, want alles gaat met DigiD etc. en dat is echt te moeilijk voor 80-plussers merk ik in mijn omgeving). En ze gaat een nieuw nummer nemen. Hopelijk is het daarna klaar. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 28/03/2022 - 10:22

Is er dan van overheidswege ( politie , fraude diensten ed) geen enkele instelling die jullie kan helpen ?
Geen enkele opsporingsdienst ? Het moet toch mogelijk zijn om de bron te achterhalen van die fraudeurs ?

Laatst bewerkt: 28/03/2022 - 10:46

Lieve Mimpie 

Dit vind ik het gemeenste wat er is gebruik en vooral misbruik maken van mensen ,ik ben plaatsvervangend witheet van woede ,en het woord wat een ongelovelijke schoften is het enige wat in me op komt ,ik zou ze met alle liefde een linkse directe op hun kaak willen geven ,wat zul jij je machteloos gevoeld hebben ,je ouders hebben al zoveel verdriet wat vind ik dit erg ,zoals ze het liefst willen heb ik natuurlijk een extra bedrag naar kika waar ik donateur van ben overgemaakt ,want ik snap deze heel goed ,zij hebben een kind die kanker heeft en de leeftijd doet er dan niks toe jij bent en blijft hun kind en jou pijn was ook die van hun ,en ik denk zelfs dat zij roberto als hun bonus kind zagen ,dus bij deze ,

Heel veel liefs voor jou en he paps en mams 🥰

Laatst bewerkt: 29/03/2022 - 11:34

Wat ontzettend lief van je Hes. 

Precies, de leeftijd van je kind is irrelevant als het gaat om de wens dat het ze goed gaat en hen te helpen waar mogelijk. 

Dikke knuffel en veel liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 30/03/2022 - 16:52

Ik loop achter met lezen op kanker.nl
In aan het halen vandaag. Maar wat ik nu van je lees maakt me stil, geschokt en woedend!

Ik heb geen woorden toe te voegen aan de vele mooie en bijzondere reacties die gegeven zijn. Onwijs verdrietig wordt je hier toch van! Zulke lieve mensen die het al zo zwaar hebben met jou, jouw ziek zijn, Roberto, gvd wat intens gemeen!

Liefs en knufs xxxxxxx ook voor jouw pap en mam xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Hebe

Laatst bewerkt: 04/04/2022 - 21:47