In gesprek met elkaar

Vanmorgen een online overleg via Microsoft Teams, met een aantal medewerkers en vrijwilligers van Kanker.nl. Over een nieuw te starten gespreksgroep Zingeving. 'We' hadden een vragenlijstje ingevuld en er bleek behoefte aan zo'n groep. Terecht, dacht ik, ik had dat tenminste ingevuld; dagbesteding, een doel, hoe verder leven nu je nooit meer onbevangen bent, wat te doen als je niet meer beter wordt. 

Dat online vergaderen vond ik maar niks,maar we hebben weinig keuze door het coronavirus. Lief nam z'n laptop-van-het-werk mee naar huis en ik stuurde de uitnodiging door naar zijn mailadres. Allemachtig, ik ben nog maar 52, en toch al te oud voor dit gedoe. Vanmorgen aan de eettafel met mijn koffie, de leesbril op, aanmelden voor het overleg. Ik zag alleen mezelf en degene die aan het woord was, maar hoorde gelukkig wel alles. Sommige mensen waren 4x ingelogd en nog steeds niet zichtbaar, more people to old for this shit, haha! Ik raakte afgeleid door mijn onderkin en mijn leesbril, maar ach....

Zingeving. Dat is wel een ding, vind ik. De gespreksgroepen sowieso. Ik ben moderator van drie van de groepen. Weten de deelnemers wel van het bestaan? Weten jullie dat er, behalve de groep voor jullie soort van kanker, nog veel meer groepen zijn waar we elkaar kunnen helpen en steunen? Chemotherapie, bestraling, naasten, nabestaanden, Corona, vermoeidheid, enzovoort. En Zingeving on the way, dus.

Ik roep regelmatig dat ik momenteel meer last heb van Corona dan van kanker. Elke dag hetzelfde, niets op mijn planning, alles gecanceld en geen doel. Elke morgen als ik wakker word, probeer ik te bedenken wat ik vandaag voor leuks ga doen (tip van een deelgenoot). ƉƩn dingetje maar, wat voldoening geeft, wat me aanspoort om op te staan. Ik vind het niet altijd.

Gelukkig zijn daar de 30 mussen in mijn tuin. En de Turkse tortelduiven en de houtduiven, en ruziĆ«n kunnen die ook.  En huismuisjes. En kauwen. En zaterdag eten bij m'n mams, met m'n bloedjes van kinderen. En mooie elpees, die ik luister in een luie stoel in de voorkamer, met mijn voeten op een voetenbankje. Kanker heb je niet alleen, dat is ook een gespreksgroep hier. Toch voelt het vaak wel zo. 

10 reacties

3 september 2020 om 17.16

Ik zou werkelijk niet weten wat ik zonder de groepen van kanker.nl zou moeten beginnen en uiteraard vooral de mensen die er schrijven, hoewel ik soms ook alleen stiekem zit mee te lezen zonder te reageren -wat zo te zien heel erg veel mensen doen. Jullie zijn m'n lifeline! 

En jij al helemaal Frie, sinds we in hetzelfde zinloze schuitje zitten. Ik voel me zeer vereerd dat je gisteren zelfs je medische fitness liet schieten voor mijn bezoekje :)

Die tip van 'bedenk elke dag iets leuks dat je wilt doen' vind ik een hele goeie. Laat me raden: Alice?

Liefs, Marian

Laatst bewerkt: 03/09/2020 - 17:16

Ook heel begrijpelijk Frie wat je schrijft. En Marian ik ben het helemaal met je eens. Ik kan er ook niet meer zonder.

Jou zingeving van dagbesteding is door de corona onhold gezet. De manege is hiervan Ć©Ć©n van je geliefde bezigheden. Jammer maar heel begrijpelijk dat je daar last van hebt.

Ook ik heb er in zekere mate last van en vind het dood eng als de griepverschijnselen zo weer komen. Wie heeft griep en wie heeft corona. Moet ik mezelf weer opleggen binnen te blijven en nergens meer heen te gaan?

Maar inderdaad dan maar leuke dingen gaan bedenken die wel kunnen.

Veel op kanker.nl er is genoeg te doen ook in andere groepen dan alleen de blogs dus. Zal ook eens verder kijken. Maar voor nu nog genoeg te doen. Weekends lekker naar de camping.

Liefs Aliceā¤šŸ˜˜

Laatst bewerkt: 03/09/2020 - 18:09
3 september 2020 om 18.31

Lijkt me heerlijk, zo'n stacaravan die er gewoon staat met alles erop en eraan en erin, een kacheltje en zo als het nodig is! M'n Oudste vertrekt vandaag met haar pas omgebouwde Mercedesbus naar Oostenrijk, ik ben blij voor haar maar persoonlijk blijf ik liever even thuis :)

Laatst bewerkt: 03/09/2020 - 18:31

Vroeger toen ik jong was zou ik het ook zo doen. Met een bus omgebouwd tot kamper kun je overal heen en heb je alles bij de hand. Al zou ik eerder voor een caravan kiezen. Dan ben je niet genoodzaakt  om steeds op te  breken wil je iets van de omgeving zien. Wij hadden er tot voorkort ook Ć©Ć©n met warmwater en een kachel. Wens je dochter een fijne vakantie van mij. 

Nu vanwege mijn ziekte en bijkomende ongemakken geef ik de voorkeur aan een stacaravan. En die hebben we nu sinds kort. Met meer comfort. 

Ik geniet al op vrijdag als ik inpak, met de wetenschap om savonds weer lekker op de camping te zijn.šŸ˜€

Laatst bewerkt: 03/09/2020 - 19:27

"Sommige mensen moesten 4x inloggen ( en hadden nog geen beeld) more of these people are to old for this shit". Hmmmmm......Ik herken mezelf er niet in, nee. Haha. (Ik kon jou wel zien. Zag er goed uit hoor.)

Maar alle gekheid op een stokje goed van je om hier in je blog aandacht voor te vragen. Voor de gespreksgroepen die er zijn op kanker.nl. En zingeving is inderdad een belangrijk item en ik hoop dat er veel mensen actief worden.

Goede tip om iedere dag iets te bedenken wat leuk is om te doen.  Dat vind ik op zich al een leuk tijdverdrijf. S morgens vroeg in bed een doe lijstje te maken. 

Ik hoop zo dat we elkaar nog weer eens in het 'echie'kunnen ontmoeten op een kanker.nl dag bijvoorbeeld.

Xx Lenneke

Laatst bewerkt: 03/09/2020 - 19:04

Hai Frie, 

Ik werk al jaren met on-line vergaderingen, mijn collega's zitten in het buitenland. Weet niet meer beter. Maar on-line over Zingeving praten lijkt me bijna onmogelijk. Ik denk na over het onderwerp. Ik zit niet in jullie situatie. Ik vraag me af of hoe je dat in godesnaam kunt vormgeven, met mensen die weliswaar allemaal dezelfde vraag hebben maar verder waarschijnlijk heel ver uiteenlopen, van positivo's tot negativo's, van schrijnend tot nog ietwat hoopvol, petje af dat je dat doet en kan. 

Een tip: als je die leesbril afzet, zie je die onderkin niet! En anders, ach boeien, was die onderkin maar het ergste.. 

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 03/09/2020 - 19:06

Ik heb gister Deborah geschreven of een aankondiging zoals onlangs de blog cursus een banier met de nieuwe onderwerpen of topics. Zingeving is zo afhankelijk van je geestelijk en fysieke vermogen, zoals je weet schrijf ik wat of reageer op blogs veel meer zingeving voor mezelf zou ik niet kunnen bedenken. Wel TOP dat je je nog zo wil inzetten en kan inzetten voor deze site, groep, organisatie.

Sterkte

Laatst bewerkt: 04/09/2020 - 00:09
4 september 2020 om 07.55

Goed idee, zo'n banner. Je kunt niet om dat ding heen. Het bereik wordt dan vanzelf veel groter.

Ik zit ook vooral hier op deze forumachtige plek, veel minder op de andere groepen. Ik vergeet vaak dat die er ook zijn. 

Laatst bewerkt: 04/09/2020 - 07:55

Hallo Frie, ik heb sinds een paar maanden Kanker.nl ontdekt....en daar kan ik mijn ei kwijt, ( is al een zinvolle dagbesteding) ...mensen die begrijpen waar ik doorheen ga, en die door alleen maar te beantwoorden mij een duwtje in de rug geven.    en dat heb ik toch wel nodig!!    Dat is iets wat ik in mijn behandeling mist   , de menselijke begeleiding !!  zo ben ik ook bij de blogs terecht gekomen, en kreeg een glimlach om mijn mond , om de manier waarop jij je blog  geschreven hebt...en een probleem aankaart waar iedere kankerpatient wel tegen aan loopt.  ook ik kan zo genieten van mijn tuin,  en ik probeer als de corona dit toelaat elke donderdag ochtend  met mijn buuf" naar het zwembad te gaan, waar er meer gekletst wordt dan gezwommen , maar dat maak niet uit,   ik ben er even uit.   ook ben ik nu met 2 oud collega's  elke dinsdag ochtend  aan het schilderen geslagen...echt hilarisch , maar op een gegeven moment waren we alle drie heel geconcentreerd  bezig, ....eindelijk had ik ook weer eens concentratie, want die was ver te zoeken...zo maar 2  activiteiten die mij   blij maken. en misschien een tip voor anderen?

groetjes Bets

Laatst bewerkt: 04/09/2020 - 09:53