Over mij

Nadat ik in 2004 een melanoom bleek te hebben is dat met succes grondig verwijderd. Alle na-onderzoeken gaven aan dat ik "schoon" was. Vijftien jaar later blijk ik plotseling prostaat kanker te hebben. Bij toeval via bloedonderzoek ontdekt. Eerste uitslag na MRI is nu dat een afwijking aan de prostaat zichtbaar is. Ook is de afwijking bij toucheren goed voelbaar. Vervelender is dat de MRI ook een vlekje op een bot vertoont dat zou kunnen duiden op een uitzaaiing in het bot. Een bij prostaatcarcinoom geen onbekend verschijnsel begrijp ik inmiddels. Je leert snel bij. Ondertussen blijf ik me verbazen. Ik voel me uitstekend, geen echte plasproblemen en een goede conditie. Ik heb geen enkel verschijnsel dat aan kanker kan worden toegeschreven.

inmiddels lees ik dat bij een uitzaaiing in het botweefsel de behandeling een palliatieve zal zijn. Dat valt wel wat rauw op het dak. Ik hoop dus dat nu snel de pet/ct scan plaats kan vinden om meer zekerheid te krijgen. En zonodig snel een behandeling starten, nu ik me nog volledig gezond voel. 

Ondertussen besloten we thuis dat we dit als een probleem in de marge van ons leven gaan beschouwen. Gewoon doorgaan met het goede leven dat we hebben. Nog iets meer beweging om de conditie op peil te houden. Wel iets meer haast met mijn schrijfwerkzaamheden. Ik zal die toch graag afronden.

We zijn een stuk verder. De voorbereidende hormoonkuur deed de tumor al aardig slinken. De 28 bestralingen zouden hem (die tumor) de doodklap moeten geven. Vervolgens nog twee jaar hormoonkuur. Het begon allemaal rustig. De voorbereidende hormoonkuur gaf nauwelijks bijwerkingen. Minimaal twee keer in de week bezocht ik de sportschool om de conditie op peil te houden respectievelijk op te vijzelen. De serie bestralingen gaven wel steeds meer verschijnselen van soms plotseling optredende vermoeidheid. En de langdurige hormoonkuur deed daar een aardige schep bovenop. Opvliegers, impotentie, verlies van lichaamshaar en groeiende borsten waren zomaar enkele gevolgen. En aan het einde van de kuur bleken het meest hinderlijk de aanvallen van vermoeidheid. Of ook geheugenproblemen een gevolg zijn of dat ik dat nu simpel aan mijn leeftijd toe mag schrijven is me nog onduidelijk.

Twee maanden na afronden van de hormoonkuur kreeg ik Corona, ondanks alle vaccinaties, boosters en voorzichtigheid. Het bleek aan samenloop van omstandigheden. na enkele dagen was de Corona niet meer voelbaar en leek ik me beter te voelen. Dan doet een wandelingetje goed. Alleen kwam ik op de hoek van de straat tot stilstand en kon niet meer verder. Ik kon geen adem meer krijgen. Er volgde een tijd waarin ik me niet al te heftig kon bewegen zonder in ademnood te komen. Fysiotherapie met ademtraining en thuis dagelijkse oefeningen brachten enige verbetering. Er volgde een fietsvakantie in Friesland. Dat "ging" als we maar zorgden niet te veel te doen. Doelbewust planden we daarna een fietsvakantie op Ameland. En daar ging het steeds beter. Na een ruim half jaar sloot ik de fysiotherapie behandeling af.

Het gaat nu betrekkelijk goed, met nog steeds wel de totaal onverwachte vermoeidheidsaanvallen. En daarop volgde nu recent de constatering dat de PSA-waarde weer aan het groeien is. Hoewel het nog niet veel is was deze mededeling toch een behoorlijke domper, maar goed om te weten.  Gelukkig kan ik zeer binnenkort met de hele familie (kinderen, kleinkinderen en aanhang) mijn tachtigste verjaardag vieren, al zeilend over de wadden. Het zal een feest worden.

Toch denk je ondertussen na over wat er moet gaan gebeuren. Gelukkig kon ik samen met een eveneens realistisch denkende echtgenote al veel formele zaken plannen op een manier dat mijn wegvallen geen onmiddellijke problemen zal geven. En ja, wat gaat er over nu een maand of vier gebeuren als blijkt dat die waarde in het bloed groeit. Hoe het ook zij, geen behandelingen die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. En hat zal in verhouding moeten staan met welke levenswinst het oplevert. Geen narigheid voor enkele weken of maanden levenswinst. Dat gaat ongetwijfeld nog lastig bepalen worden. Het verhaal zal worden vervolgd.