Hoe nu verder? En praktische zaken.

Gelukkig kon ik al heel snel terecht in het AVL. De gynaecoloog daar bevestigde voorlopig de 1e diagnose. Ook hier nog weer een ct-scan van de buik en de borst, en bloedprikken.  Lichamelijk onderzoek gaf in ieder geval aan dat de lymfeklieren niet vergroot waren, dat was al gunstig. Daarna was het een week wachten op de resultaten en de bespreking in het MDO (multidisciplinair overleg).

Dat was een lange week. Maar ik heb die wel gebruikt om allerlei praktische zaken te regelen. Ik woon alleen, dus ik moest ervoor zorgen dat ik zoveel in huis had en daarnaast wilde ik het mezelf zo makkelijk en prettig mogelijk maken. Ik heb geregeld dat er een bed in de huiskamer kwam, lekker voor het raam met uitzicht op mijn tuin. ik vermoedde namelijk dat ik overdag ook regelmatig mijn rust zou moeten nemen. En de slaapkamer is mooi, maar vrij donker en daardoor ongezellig.  Ik heb een aantal broeken gekocht met elastiek voor na de operatie. Met zo'n grote ritssluiting van boven tot onder zit dat een stuk prettiger. Gezorgd dat er genoeg beschuit met jam en zakjes soep in de kast lagen voor het geval het eten me allemaal niet zou gaan lukken. Etc, etc.

Mijn eerste ervaring in het ziekenhuis was dat de snoeren voor de telefoon, tablet en koptelefoon veel te kort waren. De stopcontacten zitten namelijk allemaal in de muur achter het bed. Dus ik voor alle drie een langer snoer gekocht. Daar heb ik heel veel profijt van gehad.

Na een week kreeg ik dus de definitieve diagnose: hooggradig sereus adenocarcinoom van gynaecologische origine. Geen uitzaaiingen in longen en lever, en zoals ik al eerder had gehoord, waren de lymfeklieren ook goed. Dat was in ieder geval zo gunstig dat ze curatief gingen behandelen. Grote opluchting voor mij dat het allemaal nog goed kon komen, hoewel de 5-jaarsoverleving op dat moment 30% was. De behandeling zou gaan bestaan uit 3 chemokuren carboplatin/taxol - operatie waarbij de eierstokken en baarmoeder zouden worden weggehaald + de uitzaaiingen in het buikvlies - en nog 3 chemokuren carboplatin/taxol.

De kuren werden ingepland en na ruim een week werd ik verwacht voor mijn eerste kuur.

1 reactie

Dezelfde diagnose. Ook een alleenstaande vrouw maar nog twee jong volwassenen thuis.  En net zo praktisch ingesteld als jij. Ook snoertjes gekocht. Andere broeken. Huis in orde . Douchestoeltje. Al met al een goede voorbereiding is wel handig geweest!

Laatst bewerkt: 20/05/2019 - 21:35