Bestralingstraject

Vandaag ben ik bij de radiotherapeut geweest om te bespreken hoe het bestralingstraject eruit gaat zien voor de solitaire uitzaaiing. Dit wordt toch wat anders dan ik verwacht had. Ik ging uit van een paar weken elke dag naar het ziekenhuis voor een bestraling, wat vaak het geval is. Maar ik ga in twee weken tijd vijf stereotactische bestralingen krijgen in de MRI-versneller.

Bij een stereotactische bestraling wordt een hoge dosis bestraling gegeven precies op de tumor. Door van meerdere kanten smalle bestralingsbundels te gebruiken krijg je een concentratie van die stralen in het midden, op de tumor, zodat alleen op die plek een hoge dosis terechtkomt. De omliggende plekken krijgen veel minder straling.
Op https://www.kanker.nl/soorten-behandelingen/bestraling/verschillende-vo… staat een iets uitgebreidere uitleg over deze manier van bestralen.

De MRI-versneller (MR-Linac) is een bestralingsapparaat waarin een MRI-scanner geïntegreerd is. Daarmee kan voor en tijdens de bestraling MRI-beelden worden gemaakt, zodat. Dit gebeurt bij elk van de vijf bestralingen. De tumor ligt namelijk niet altijd op dezelfde plek. Dus voor elke bestraling wordt een MRI gemaakt, vervolgens wordt berekend, wordt vervolgens een bestralingsplan gemaakt en daarmee wordt bestraald. Groot voordeel daarbij is dat er minder schade optreedt aan het omliggende weefsel (https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2018/antoni-van-leeuwenhoek-behandel…)

Daarbij ga ik ook nog meedoen aan een studie waarbij een 3D-MRI-filmpje wordt gemaakt. Daarmee kan er nog nauwkeuriger worden bestraald (https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2019/mr-linac-antoni-van-leeuwenhoek…)

Er is gelukkig geen wachttijd voor de MRI-Linac dus waarschijnlijk gaat het over een week of twee gebeuren. Vooraf krijg ik nog een MRI-scan en een CT-scan. Dat betekent dat ik in totaal 6x de MRI-scan in moet. Dat vind ik wel spannend. De laatste keer dat ik de MRI-scan in ging merkte ik dat ik het niet erg prettig meer vind in zo'n kleine ruimte. Wordt dus goed focussen op de ademhaling om tot rust te komen. Daarnaast kunnen de bijwerkingen van zo'n hoge dosis bestraling ook wat heftiger zijn. Rondom de tumor zitten de maag en darmen, dus misselijkheid en problemen met eten kunnen optreden. Hopelijk gaat dat allemaal meevallen. 

16 reacties

Heel veel succes gewenst! Ik hoop dat de bestralingen meevallen en dat het resultaat goed is! 🤞😘

Laatst bewerkt: 12/01/2021 - 20:37

Hoiiiiiiiiii

Eigenlijk  is dit erg goed nieuws, want op deze manier kunnen ze

heel gericht werken en dat schijnt veel beter te werken.

Hopelijk vallen de bijwerkingen mee.

Heel veel sterkte en houd ons op de hoogte uiteraard.

Groetjes  Hans

---

Laatst bewerkt: 12/01/2021 - 20:55

Hoi Hans,

Ja, dat is zeker goed nieuws. Dus ik ga er ook voor. Ik laat het gewoon op me afkomen en hoop inderdaad dat ik er niet te veel last van krijg.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 12/01/2021 - 21:21

Dat is nog eens een hoopvol bericht Karin. Kom maar op zou ik zeggen. Hopelijk mag je snel starten. Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 12/01/2021 - 21:28

Gossie goed nieuws Karin! Snel ook, en ja, ook spannend......

Kun je niet achterstevoren in de mri? Ik ben licht claustrofobisch; dat hebben ze met/bij mij gedaan. Op mijn verzoek. Maar ja, was wel een gewone mri; ik weet niet of dat hierbij een mogelijkheid zou zijn

Hoop ook dat bijwerkingen mee gaan vallen! Duimen we voor!

Liefs xxxx Hebe

Laatst bewerkt: 12/01/2021 - 23:20

Ik weet niet of ik achterstevoren erin kan. Kan het in ieder geval vragen. Ik ga proberen er in ieder geval zo ontspannen mogelijk in te gaan. Ogen dichthouden scheelt ook al behoorlijk denk ik 😊.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 13/01/2021 - 00:14

Wat een spannend verhaal. Klinkt als iets helemaal nieuws. Toch fijn dat je dit mag proberen, want het is uiteindelijk bedoeld om schade te beperken.

En ja, die MRI.... zoals je zegt: ademhaling en meditatie helpt. Dan kan je juist erg ‘lekker’ gaan op dat geratel. Ik val vaak zelfs in slaap. (Maar dan lig ik wel op m’n buik😉). Schijnt dat geluiden van de branding het meest relaxende zijn... kan je op mee ademen, mag je vast meenemen.
Fijn om ons op de hoogte te houden. Liefs en sterkte, jij kan dit!💪

Laatst bewerkt: 13/01/2021 - 09:13

Het artikel over het 3D-MRI-filmpje is van november 2019. Dus ze zijn er nu al ruim een jaar mee bezig. Maar dat is nog steeds vrij nieuw ja. Ik ben er wel blij mee, dat je op deze manier veel minder schade aanbrengt aan het omliggende weefsel. Maar het blijft een lastig gebied. En de hogere dosering geeft natuurlijk ook wel risico's. 

Geluiden van de branding bind ik ook heel erg fijn. Heb ik jaren gebruikt om mee in te slapen. Daarnaast heb ik ook nog een meditatie die mijn therapeut 15 jaar geleden voor me heeft ingesproken. Dus dat ga ik zeker meenemen. Hoewel ik er ook over denk om gewoon helemaal niets te gebruiken, puur concentreren op ademhaling. 

En ik houd jullie graag op de hoogte. Wie weet kan iemand anders hier ook baat bij hebben.

Liefs, Karin 😘

Laatst bewerkt: 13/01/2021 - 09:58

Hai Karen.

Dus toch bestralen bij eierstokkanker en dan op deze nieuwe manier, al ken ik iemand, niet met eierstokkanker, die het ook zo gedaan heeft, moest er voor naar Utrecht.  Wel vervelend al die MRI's, en stilliggen ook nog. Heel benauwend lijkt mij, maar dat ze meer kunnen bestralen op dezelfde plek geeft echt meer kans op resultaat!

Ga ervoor! Denk vooral daar aan tijdens de behandeling, het helpt! Heel veel sterkte tijdens de behandeling.

Maartje

Laatst bewerkt: 13/01/2021 - 09:14

Hoi Maartje,

Bestralen bij eierstokkanker gebeurt inderdaad maar heel weinig. Ze doen het ook alleen maar omdat het om een solitaire uitzaaiing gaat.

Deze zat er ook al in maart vorig jaar, maar toen heb ik dus eerst weer 6 chemokuren gehad. Toen in oktober bleek dat deze er weer (of nog) zat bij gebruik van Olaparib, wilden ze toch nog eerst twee maanden doorgaan met Olaparib om vervolgens te kijken of er meer uitzaaiingen bij zouden komen. Dat is namelijk bij eierstokkanker meestal het geval. Maar het bleef dus bij deze ene uitzaaiing.  

En ik ga er zeker voor. Dank je wel.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 13/01/2021 - 10:03

Beste Karin,

Klinkt goed. Ik ga je een een geheimpje vertellen. Ik ben doodsbang voor de tandarts. Maar ik wil perse gaan. Voor een behandeling neem ik een bromazepam. 

En dan ben ik toch stoer!

Sterkte en succes,

Paul

Laatst bewerkt: 15/01/2021 - 08:03

Hoi Paul,

Dat is een optie, maar groot nadeel is dat je daarna geen auto mag/kan rijden. Ik ben nu regelmatig bezig met ademhalingsoefeningen. Daar gaat het ook wel mee lukken denk ik 😊.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 15/01/2021 - 15:26

Lieve Karin, wat een goed nieuws, heel veel succes en sterkte gewenst!!

Liefs, Desi

 

Laatst bewerkt: 20/01/2021 - 12:39