Waar ben ik aan begonnen?

'Leuk, dan schrijf ik voor kanker.nl een blogbericht over die workshop!' riep ik enthousiast toen we de blogworkshop door Tommie Niessen voorbereidden. Woensdag 12 augustus was het zover, Tommie in de zorg gaf een blogworkshop aan de deelnemers van nieren.nl en kanker.nl. Het blogbericht maak ik nu pas. Vandaar die titel.

De eerste tip van Tommie pas ik zeker toe, anders komt dat blogbericht er nooit:

1. Begin gewoon met schrijven. Weeg niet elke zin af, maar schrijf gewoon een eind heen en schaaf het later bij.

Ik merk dat het echt goed werkt, ik hikte er een beetje tegenaan maar nu ik zo lekker aan het typen ben, gaat het eigenlijk best goed.

2. Geef een pakkende titel. Hij hoeft niet altijd een exacte weergave van het blogbericht zelf te zijn. Hij mag de lezers zelfs een beetje op het verkeerde been zetten. 

Aan jullie het oordeel of ik pakkend genoeg ben geweest.

3. Maak het persoonlijk. Mensen voelen dan verbinding met je en lezen graag hoe het je verder vergaat.

4. Maar let wel op dat buitenstaanders niet teveel herkenbaar zijn. 

Stel je ergert je door een bepaald voorval dat afgelopen weekend plaatsvond aan het gebrek aan empathie bij je buurman. Dan kun je daar prima een blogbericht over schrijven. Vertel dan echter dat het voorval zich 3 maanden terug voordeed, en maak van de buurman een tante of vriendin. Verdraai wat gegevens in je verhaal.

5. Bouw het bericht op, maar laat het je niet afremmen.

We leerden op de basisschool: Je schrijft een inleiding, een middenstuk, en een afsluiting. Maar, dit is geen toverformule en het kan je zelfs afremmen om te schrijven. Laat het dus los als je merkt dat je teveel met dit technische aspect worstelt. Schrijf gewoon (zie tip 1).

6. Houd het behapbaar qua lengte.

Hele lange lappen tekst schrikt andere deelnemers af. Heb je veel te vertellen? Kijk dan eens of je het misschien in twee blogberichten kunt opknippen. 

Tip 6 pas ik netjes toe. En tip 5 ook. Ik rond af. Hebben jullie iets (gehad) aan de tips? Of heb je misschien zelfs nog wel aanvullingen? Vanuit de workshop of vanuit jezelf? Ik ben benieuwd!

Deborah (Community manager kanker.nl)

13 reacties

Mwoh..... lees dat ik in één van de tips te kort schiet.... Voor deze keer laat ik dat maar zo; verder ben ik erg goed in die tip (een boek vol zelfs ....)

Grappige titel... zó erg was dit toch niet??

Lieve groetjes Hebe

ps
Heb de workshop niet gevolgd, sorry. Ik schrijf puur op gevoel..

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 12:48

Ik ben benieuwd in welke tip jij te kort schiet Hebe?

En nee, het was eigenlijk helemaal niet erg, het viel uiteindelijk mee en het was ook zo gepiept, dat blogbericht schrijven. Maar als iets 'moet' dan wil het nog weleens niet helemaal lukken om er aan te beginnen. Tenminste, zo werkt dat bij mij 🙈. 

Deborah

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 13:58

Tip 4....
Is wellicht in mijn laatste blog enigszins doorzichtig.... 
Alhoewel ik het toch wel 'verpakt' heb

 

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 13:08

Best hele goede tips hoor maar de spontaniteit staat voor mij voorop. Niet elke blog hoeft als een krantenartikel te lezen, de diversiteit maakt het juist boeiend? 

Maar ja, ik schend dan ook de meeste regels regelmatig :). 

Groet, Joke

 

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 13:32

Ik zal dat eens even controleren Joke, of jij de regels schendt ;). Of dat je misschien zonder dat je het doorhebt je er toch wel aan houdt. 

Dat werkt natuurlijk het fijnst, als je lekker kunt schrijven zonder dat je doorhebt wat je precies doet. Ik hoop dat dat voor meer mensen gaat gelden als ze eenmaal over de drempel zijn en hun eerste blogbericht hebben durven schrijven.

Deborah

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 14:31

Geweldig dat je het in het kort beschrijft. Ik hoop dat velen nu wel durven te schrijven. Met jou tips moet het zeker goed komen.

Liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 13:45

Deborah,

Dank voor je blog en ook kanker.nl, dank voor de workshop.

Ik heb de workshop dus gevolgd en voor mijn gevoel volg ik over het algemeen de meeste tips wel. Alleen die pakkende titel, dat vind ik altijd lastig. Ben niet zo creatief met schrijven.

Maar of dat erg is? Ik heb het gevoel dat mijn blogs wel aardig gelezen worden. 

Na de workshop heb ik nog wel wat meer nagedacht over het doel vd blogs. Toen ik de blogs ging lezen, was mijn belangrijkste doel om te horen wat de ervaringen zijn van anderen, die ook kanker hebben. Waar loop je tegenaan, hoe ga je om met de ziekte, welke behandelingen heb je ondergaan, wat zijn je bijwerkingen.  En lotgenotencontact.

En dan vind ik het minder belangrijk of het als blog goed is opgebouwd. Wel fijn als het goed leesbaar is.

Tip 1 vind ik dan ook eigenlijk het belangrijkst.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 24/08/2020 - 18:11

Dank je wel Karin. 

Volgens mij is het vooral belangrijk dat als je wilt bloggen, je het doet inderdaad. De tips helpen hopelijk mensen die een drempel ervaren. Wat jij ook zegt, eigenlijk is tip 1 het belangrijkst: begin gewoon met schrijven!

Deborah

Laatst bewerkt: 25/08/2020 - 09:24

Ohjee Tip 6 Tsja soms zit ik zo met mijn gevoelens en gedachtes, dat ik mijn verhaal kwijt wil en dan gooi ik eruit wat in mij op komt en lange lappen tekst wordt 😅 Of het gelezen wordt of niet, voor mij is het meer om het van mij af te schrijven... Maar ik lees ook terug en dan wis ik sommige teksten omdat het misschien te persoonlijk of te gevoelig ligt en dan is het inderdaad "Waar ben ik aan begonnen!"  😉

Laatst bewerkt: 26/08/2020 - 13:49

Volgens mij hebben jouw blogberichten precies de goede lengte!

(Leuk dat we nu allemaal ook elkaar kunnen gaan opzoeken door de reacties onder dit blogbericht :D)

Deborah

Laatst bewerkt: 26/08/2020 - 14:00

De workshop heb ik mogen volgen en ik vond het erg leuk! Ik heb er geloof ik best wat van geleerd ook. Ik vond de manier waarop Tommie de workshop gaf ook echt leuk. Regels opvolgen is niet mijn sterkste kant, want ik ben iemand die meestal gelijk iets anders gaat zitten doen. Ik vind het gewoon fijn om te schrijven, daarmee parkeer ik ff een hoop. Ik vind het ook leuk om soms te reageren, soms kan ik misschien zelfs mensen daar nog een beetje mee helpen. Want laten we wel wezen, wtf is dit voor een klere ziekte! (Zo ff lekker Amsterdams ;)! ) Al met al, de workshop was hoe dan ook een welkome afwisseling! Bedankt Tommie!

Laatst bewerkt: 30/08/2020 - 22:30

Ontzettend leuk om te horen dat je er wat van geleerd hebt en dat je het als een welkome afwisseling hebt ervaren Q-Emma! Dank voor je reactie,

Deborah

Laatst bewerkt: 31/08/2020 - 08:52