Positief bericht: 5 jaar verder na behandeling borstkanker met oligometastase.

Ik heb geweldig goed nieuws te vertellen. Als je wil kan je het volgende overslaan en naar beneden scrollen. Maar ik vind het fijn om een dikke vette punt te kunnen zetten achter alles wat ik afgelopen 5 jaar heb moeten doorstaan.

De titel van mijn blog is: Heftig, maar geeft ook veel Rijkdom. Gelukkig dat het mij ook veel Rijkdom heeft gegeven, want het was ook Heftig met een hoofdletter.

Het is verschrikkelijk als je te horen krijgt dat je kanker hebt. En het werd alleen maar nog erger toen de uitslagen van de onderzoeken voor nog meer verwarring zorgde. Uiteindelijk was in 2015 mijn diagnose: Lobulaire borstkanker. Een tumor van 3,9 cm in mijn linker borst. Graad 2. Hormoongevoelig en Her2Neu positief. En een solitaire metastase in het sacrum rechts. In opzet kon ik gelukkig curatief (=genezezend) behandeld worden

Samenvatting:

 • mei - september 2015: 6 kuren neo-adjuvante chemotherapie (trastuzumab, pertuzumab, docetaxel)
 • september 2015: start tamoxifen 1 x dgs 40 mgr.
 • vanaf oktober 2015: dubbele Her2-immuuntherapie (trastuzumab,pertuzumab)
 • oktober 2015: borstamputatie met de zeer gunstige uitslag: volledige tumorregressie
 • november 2015: hoge dosis radiotherapie op het sacrum
 • maart 2016: diep-flap links.
 • november 2016: oncologische revalidatie.
 • februari 2017: borstlifting rechterborst.
 • juli 2017: 4 insufficiëntiefracturen op het schaambeen rechts en beiderzijds op het sacrum ten gevolge van de eerdere bestralingen. Gelukkig geen aanwijzingen voor progressie botmetastasen.
 • september 2017: tepelreconstructie. 
 • mei 2018: staken pertuzumab in overleg met AVL. Met trastuzumab ga ik door.
 • juni 2019: insufficiëntiefractuur os pubis links: Wederom gelukkig geen aanwijzingen voor recidief ziekte.
 • maart 2020: ivm COVID 2x de trastuzumab om de 5 weken gehad in plaats van om de 3 weken

Geweldig om te kunnen schrijven dat ik nu 5 jaar verder ben

 • juli 2020: In principe kan ik alles. Ik voel mij heel goed. Weinig last van vermoeidheid. Nog wel veel last van opvliegers. Door oxybutinine, clonidine en accupunctuur gelukkig wel verbeterd. Maar het zijn er nog veel. Last van stijfheid en pijnlijke voeten bij opstaan. En onderrug blijft zwakke plek. 

Ter controle krijg ik jaarlijks een PET-ct scan omdat ik die ene solitaire metastase had op moment van diagnose. En dat was gisteren. Met vandaag de uitslag al gelukkig! Vorige week had ik al bloed laten prikken. De uitslag hiervan staat de volgende dag al in het patiënten dossier. En alle waardes waren gelukkig goed. Dit sterkte alleen maar mijn vertrouwen de uitslag van de PET-ct ook goed zou zijn.

Maar toen de PET-ct gisteren gemaakt was, zag ik dat de radioloog al mijn beelden aan het bekijken was. En dat bracht mij volledig van slag. Gelijk voelde ik de spanning in mij opkomen en dit ging niet meer weg. Gelukkig dat ik maar één dag hoefde te wachten op de uitslag. Maar afschuwelijk is die onzekerheid. Zeer herkenbaar natuurlijk hier bij iedereen.

Vanmiddag om 15.45u stond de afspraak. Ik heb een geweldige oncoloog. Ben zo blij met haar. We hebben een half uurtje moeten wachten . Want mijn man is natuurlijk mee gegaan. Ik zei gelijk dat ik het zo ontzettend spannend vond door de radioloog. Groots was mijn opluchting toen mijn oncoloog zei dat de uitslag van de PET-ct scan helemaal goed was. WOUW. Dat betekent dus dat nà 5 jaar er nog steeds gèèn aanwijzingen zijn voor recidief van de ziekte/ geen aanwijzingen voor metastasen. WOUW. Wat ben ik blij. Dit moet nog echt even dalen door de spanning van afgelopen 30 uur. Het zou dus zomaar echt kunnen zijn Dat zelfs met één bewezen uitzaaiing op afstand  de ziekte echt weg kan zijn doordat de behandeling zo goed is aangeslagen.

Links op het sacrum is het fractuurtje nog niet helemaal beter. Maar is wel al weer verbeterd ten op zichte van de eerdere scan.

Voorlopig ga ik nog door met de immunotherapie (trastuzumab). Helaas zijn er geen studies die duidelijkheid geven hoelang hiermee door te gaan. Afgelopen donderdag was de 90e keer dat ik het kreeg. Mijn oncoloog verwacht dat de ziekte echt weg is. Daar we nu 5 jaar verder zijn zonder aanwijzingen op. WOUW. Heel fijn om juist van haar dit te horen. Ze gaat nog overleggen met professor uit Maastricht ten aanzien van de duur van trastuzumab. Volgende controle-afspraak staat nu op 8 oktober. Mijn eigen gevoel zegt, laat me voorlopig toch maar door gaan met de immunotherapie. Maar daar hoor ik op de volgende controle-afspraak dus meer over.

WAT BEN IK BLIJ.

Een heel hoopvol blogbericht dus voor het kleine groepje lotgenoten die net als ik slechts één, twee of drie metastasen op afstand hebben/hadden op moment van diagnose. Heel fijn als juist jullie op dit blogbericht zouden willen reageren.

Heel veel sterkte en een dikke knuffel voor iedereen. Het voelt zo goed hoe hier op het forum iedereen met elkaar meeleeft.

 

47 reacties

Lieve Dasje.

Wat een goed nieuws. Ben heel blij voor je. Ja de uitslagen zijn altijd heel spannend.

Zo fijn ook als je een arts hebt waar je je goed bij voelt .

Liefs Thera 

 

Laatst bewerkt: 07/07/2020 - 23:00

Lieve Thera. Dank je wel. Door alle emoties duurde het heel lang voordat ik vannacht in slaap viel. Je stuurde mij ook een persoonlijk berichtje. Oh wat ben ik ook blij voor jou. Wat hebben jullie het zwaar gehad afgelopen jaren. Maar afgelopen vrijdag gelukkig een hele gunstige uitslag. Wouw. Fantastisch. Zoveel spanning en verwarring als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Geweldig dat je nu deze goede uitslag hebt gekregen. Dat nu pas het echte verwerken begint, is bijna bij alle lotgenoten zo. Bij mij zie je het ook in mijn rijtje staan. Na een half jaar gewerkt te hebben, trok ik het niet meer. En kon ik gelukkig starten met oncologische revalidatie. Dit heeft mij toen zoveel sterker gemaakt. Lieve groet Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:20

Lieve Dasje.

Bedankt voor je bericht. Fijn om te lezen.

En inderdaad het verwerken moet nog beginnen. We zijn nu nog bezig ons huis te renoveren. Straks als We rust hebben zal t verwerken beginnen.

Lieve groet Thera 

 

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 21:53

Wat zal het mooi worden Thera. Jullie paradijsje. Het zal druk en soms ook zwaar zijn. Maar heerlijk om van je nieuwe huis helemaal jullie eigen stekkie van te maken. En je weet hier op de site kun je altijd terecht voor steun en herkenning. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 10:41

Dank je wel Angela. Wat ben ik ook blij voor jou. Jij staat nog aan het begin van herstel na de hele behandeling. Maar wat ben ik ook blij voor jou dat jij een hele gunstige uitslag na de operatie hebt gekregen. Hoe gaat het nu met je? Voel jij jezelf sterker worden door het revalideren? Lieve groet Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:31

Hoi Dasje,

De chemo is nu 8 weken geleden voor het laatst geweest. Ik was/ben behoorlijk afgetakeld. Oncologische fysio helpt zeker om op te bouwen maar werken en opbouw spier en conditie is nog een dingetje. Ik was 3 weken terug met thuiswerken begonnen maar was totaal gesloopt. Ben nog erg de balans aan het vinden in wat wel en niet kan.

Maar o zo blij dat de chemo voorbij is.

Liefs, Angela

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 09:25

Hoi Angela. Geef jezelf de tijd om die balans ook weer te vinden.Maar stapje voor stapje zul je merken dat het steeds beter gaat. De chemo had je nodig om weer beter te worden. Maar het is ook een vreselijke aanslag op je hele lijf. Dat heb ik toen onderschat. Maar met vallen en weer opstaan, kan ik nu dankbaar terug kijken op afgelopen 5 jaar. Ik hoop dat jij dat ook over 5 jaar gaat zeggen. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 10:49

Lieve Dasje, van ❤❤❤gefeliciteerd! Wat ontzettend fijn voor je! Lijkt me een heerlijk gevoel, zulke uitslagen, geniet er van! Dikke knuffel, Gridje (Ingrid)

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 08:18

Dank je wel lieve Ingrid. Wat hebben we een mooi voorjaar gehad. En heb jij net als veel Nederlanders veel dingen in en rondom het huis gedaan. Wat een pech zeg toen je bleef haken achter het groente-net. Hoe gaat het nu met je beide armen? Gisteren de staaroperatie gehad? Hopelijk ga je ook hier goed van herstellen en gaat het je veel kijkwinst geven. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:43

Hoi Lieve Dasje, er is maandag weer een wereld voor me opengegaan! Mijn bril moet over een paar weken nog aangepast worden en dan zie ik alles weer goed, maar nu is het alvast weer helder! Mijn armen gaan zoetjesaan ook de goede kant op en ben aan de fysio voor mijn rechterknie (vorig jaar overbelast bij mijn Preekstoelavontuur in Noorwegen en mee door blijven lopen omdat het er was als ik het druk had en weg was als ik tijd had...) Dus als alles goed blijft gaan ben ik over een paar weken weer als nieuw!!! En dan op naar september voor de jaarlijkse mammografie. We genieten lekker van het leven!!!. Dikke knuffel van Gridje!

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 09:22

Gelukkig Gridje. Fijn om te lezen dat de staaroperatie goed is verlopen.Het heeft voor de tuin en het land nu genoeg geregend vind ik. Dat het zonnetje maar weer gaat schijnen. Op alle vlakken. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 10:54

Lieve Dasje,

Wat ongelofelijk fijn voor je. De lijst van alles wat je hebt meegemaakt is indrukwekkend. Ik hoop met heel mijn hart voor jou dat je voor altijd kankervrij mag blijven.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 08:29

Dank je wel lieve Hanneke. Ik heb zoveel bewondering voor jou. Zo wezenlijk anders en zo zwaar als je zo jong te horen krijgt dat je niet meer beter kan worden. Met heel mijn hart hoop ik dat je nog heel lang kan genieten van het leven en onze vriendschap. Liefs en dikke knuffel Dasje.  

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:48

Wat een heerlijk nieuws om te horen, 5 jaar geen verdere recidief🥳. 
veel liefs Caroline 

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 08:39

Lieve Caroline. Ik heb tranen in mijn ogen. Het is onverteerbaar. We kregen allebei in 2015 te horen dat we borstkanker hadden. Ik vond mezelf al veel te jong. Maar voor jou was het helemaal veel te jong. Wat een boosheid voel ik dan in mij opkomen. Helemaal omdat je begin vorig jaar te horen kreeg dat er overal uitzaaiingen waren. Wat is de laatste behandeling zwaar geweest voor jou. Maar gelukkig wel met heel veel winst. Hoe gaat het nu met je? Het is namelijk al weer een tijdje geleden dat je een blog hebt geschreven. Dikke knuffel Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:59

Hoi lieve schat,

Ik heb net het hele relaas gelezen en moet wel eerlijk toegeven dat ik

de helft van de namen van de behandelingen bijna niet eens kan uitspreken,

laat staan weet wat het allemaal inhoud [ hahaha ]  maar ik ben ONGELOOFLIJK

blij, natuurlijk voor jou, dat het weer een heel erg positieve uitslag was !!!

Ik gun het je van harte en hoop dat er ook een eind komt aan die laatste

behandelingen en dat je voorlopig de  ziekenhuis-bezoeken voor dit

kunt schrappen !!

XXX Hans

---

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 08:47

Ha geweldige vriend. Ja dan zou het echt klaar zijn. Samen hebben we het al vaker over de grilligheid van kanker gehad. Ik ben vol vertrouwen. Mijn gevoel is goed. Toch denk ik is het niet goed om op basis van gevoel belangrijke beslissingen te nemen over een behandeling. Ook al blijf ik daardoor patiënt. Ik ben toch blij dat ik voorlopig nog door mag gaan met de immunotherapie. Warme groet Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 11:05

Ik ben zo blij voor je! Wat een opluchting is dat! De spanning giert altijd weer door je lijf als je weer voor controle gaat. Ga het lekker vieren met een taartje of iets waar je nog blijer van wordt. 

Fijne dag! Geniet er maar lekker van. Dikke knuffel!

Een digitaal bosje bloemen voor jou.....

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 09:48

Dank je wel lief Puchje. Jazeker hebben we deze gunstige uitslag gisteren gelijk gevierd. Met een heerlijk etentje bij Onsz in Valkenswaard. En vorige week had ik al heel bewust enkele orchideeén gekocht en 2 bosjes rozen. En in mijn gedachte zet ik er die van jou ook bij. Fijn dat jij ook een blog bent gestart. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Maar herkenning en het gevoel dat je gesteund wordt doet ontzettend goed. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 11:11

Lieve Dasje,

De spanning en de onzekerheid kan ik me helemaal voorstellen, ondanks dat je bloedwaarden goed waren.

Wat fijn dat je na 5 jaar zo'n goede uitslag hebt. Vier het want het is best een feestje waard. Ik gun het jou en iedereen. 

Op naar de volgende 5 jaar 🥂🍻proost. 

Liefs Alice ❤😘🥳

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 11:31

Lieve, lieve Alice. Dikke tranen rollen over mijn wangen. Jij weet wel waarom. Leef zo met je mee.Onverteerbaar wat je moet doorstaan om een rem op de ziekte te trekken. Volgende week je laatste kuur gelukkig. Hopelijk breekt ook voor jou daarna een lange stabiele periode aan. En kunnen we weer iets afspreken. Liefs en dikke knuffel Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 11:16

Geweldig wat een fijn nieuws! Gefeliciteerd. Maar wel een heftig verhaal. Ik ervaar in hoe je schrijft dat je positief en moedig bent. Blijf zo aub 👍🏻 Hier putten wij altijd ook moed uit. Thx en nu het goede nieuws maar vieren !!⭐️⭐️⭐️⭐️🎉🎉

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:27

Beste Ylram. Vooral daarom deel ik mijn verhaal met jullie. Voor mezelf voelt het goed om van me af te schrijven. Maar ik besef ook dat onze berichtjes heel vaak gelezen worden. En dat je daardoor dus ook een ander helpt. Hoe gaat het met jou? Warme groet Dasje. 

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 11:20

Hallo Dasje,

ik ben zelf niet zo’n schrijfster maar vind hier warme reacties en fijne mensen die dit ook allemaal moeten meemaken. Zelf heel goed nieuws na combi van chemo en imuuntherapie. Deze behandeling werkt voor een her2 Pos. Tumor erg goed. Na operatie gedoe met de wondgenezing. Vetnecrose, maw lichaam reageert niet goed en wond wil niet dicht. 22 april borstbesparend geopereerd en nu bijna dicht. Op naar de volgende ronde; over een week bestraling 15 x . Ben hoopvol en dankbaar en blij!. Thx voor jouw aandacht, liefs Marly

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 08:17

Wat ben ik ook blij voor jou. Super dat jij ook een hele gunstige uitslag hebt gekregen. Balen dat je zo gesukkeld hebt met de wondgenezing. Grootste stuk van de behandeling gelukkig klaar. Maar onderschat het bestralen niet. Ook over het bestralen is veel te lezen hier op het forum. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 11:13

Prachtig nieuws, en wat een traject heb je achter de rug. De Rijkdom met wat minder Heftig kan beginnen! Geniet ervan, 

xx, Joke

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 10:49

Hanneke schreef het ook in haar reactie op mijn berichtje voor haar. Maar nu doe ik dat ook bij jou lieve Joke. Geweldig jouw reactie. Zo had ik hem nog niet bekeken. Maar ik ga de titel van mijn blog daarom wel aanpassen. Dank je wel. Hartelijke groet Dasje.

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 11:27

Hey Dasje, ik bedoelde daar niets mee hoor! Het traject was heftig, en dat hoef je niet uit te wissen, hier of in het eggie. Wens je alleen een gemakkelijkere weg voor de komende 5 - wat? 10-20-30-40- jaar! Maar heftig was het!

xx, Joke

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 16:51

wat fijn voor je dasje ,zo goed nieuws ,met alles wat je door gemaakt hebt ,ben erg blij voor je ........❤️ lieve groet v mij Marjo ❤️geniet er van ! 

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 12:12

Lieve Dasje,

Heel fijn bericht!!  Ik volg je vanaf het begin op de achtergrond. Voor mij was het januari 5 jaar geleden dat ik de diagnose BK kreeg, met een totaal pakket, vorig jaar mei kunnen afsluiten met tepeltatoeage.

Ik heb bewondering voor jou en Alice, als moderators altijd medelevend.

Kus Marieke

 

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 12:24

Wat een geweldig goed nieuws voor je! Heeeerlijk, ik ben blij voor je.

en die zo goed begrijpelijke spanning voor een uitslag. Was daar maar wat aan te doen. Maar het is gelukkig goed afgelopen. 

Geniet ervan lieve dappere Dasje!

Laatst bewerkt: 08/07/2020 - 12:25

Wat een geweldig nieuws!!! Heerlijk Dasje. Ook belangrijk dat deze vooruitzichten gedeeld worden met elkaar. 
 

geniet! Liefs

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 09:44

Hi Dasje,

Gefeliciteerd met dit geweldige nieuws! Je hebt heel wat doorstaan, maar wat moet het een euforisch gevoel geven om te horen dat je (waarschijnlijk) genezen bent. Geniet ervan en vier het lekker! 🎉🍾🥳

Voor je opvliegers zou je, als je dat nog niet gedaan hebt, een supplement met salie, bv van Lucovitaal, kunnen proberen. 

Liefs, Jessica 😘

Laatst bewerkt: 09/07/2020 - 16:47

Top nieuws! Fijn om te lezen bij het begin van deze ochtend. Ik wens je weer een goede dag! Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/07/2020 - 10:07

Lieve Dasje, wat heb je veel doorstaan en wat geweldig dat kanker zich koest houdt! Weg met het monster. Ik ben zo blij voor je!

Je betekent veel hier en je hebt altijd warme, opbeurende reacties, blijf maar mooi heel lang bij ons en laten we met z'n allen heel oud worden en dat bejaardenhuis van Hebe ooit gaan bewonen!

Knuffel en dikke kus! XXX

Laatst bewerkt: 11/07/2020 - 18:35

Super lieve Dasje dat je met al wat je hebt moeten doorstaan nu dit nieuws hier delen kunt!!! Gewéldig gewoon en wat horen we dit graag! Wij zijn helemaal blij voor én met jou!

Ga zo door en tzt heet ik je welkom...!

Liefs met knuffels xxxx Hebe

Laatst bewerkt: 13/07/2020 - 19:38

Lieve Anja, ik had jou geweldige nieuws vandaag via andere weg meegekregen en hier had ik het nog niet gezien, maar nogmaals  ik ben echt blij voor jou. Jij hebt veel doorstaan en begrijpelijk dat je het moest verwerken en dat er allerlei emoties loskomen. Blijf genieten en vier het leven ❤️

liefs en dikke knuffel Cecylia 

Laatst bewerkt: 13/07/2020 - 21:57

Hoi lieve Frie, je mag het gerust vragen hoor 😊 Ik heb de uitslagen vanmorgen gekregen en ik had net bij mijn blog 51 een reactie geplaatst, ik ga ervan uit dat het dat het goed komt! liefs Cecylia xxx

Laatst bewerkt: 14/07/2020 - 15:23

Lieve Dasje,

Wat een superfijne uutslag! Ik ben zo blij voor jou. Het geeft de "burger" moed om hedl jouw proces zo op een rijtje te zien. Ik wacht ook op de magische 5 jaar schoon. Ik zit nu op de helft. 

Veel liefs en blijf gezond!

 

Laatst bewerkt: 20/07/2020 - 08:20

Van harte gefeliciteerd met deze mooie uitslag. Haet is eeg hoopvol dit soort berichten te lezen. Geniet ervan en ga lekker door met leven

lieve groeten

Meinie

Laatst bewerkt: 03/08/2020 - 08:20

Super dank je wel iedereen voor jullie mooie, lieve reacties. Ik blijf zooo blij.

lieve groet Dasje.

Laatst bewerkt: 11/08/2020 - 11:40