Vertrouwen

De laatste tijd heb ik zoveel afspraken bij artsen en ziekenhuizen dat ik bijna kan kwartetten met de afsprakenkaarten en verwijsbrieven. Tijd voor een update.

Nog maar twee weken geleden was ik bij ‘mijn chirurg’ oftewel de plastisch chirurg die samen met de KNO-arts de volgende operatie – numero quatro – gaat uitvoeren. Zij hadden nog wat aanvullende informatie nodig van een oogarts over de aanwezigheid en het functioneren van mijn traanbuis. Een afspraak bij collega’s in het EMC lukte niet op korte termijn maar ik kon wel snel terecht in het Maasstadziekenhuis. Voor de voorgeschiedenis klik.

Daar was ik dus vorige week dinsdag en een lieve vriendin ging met mij mee want het lukt manlief ook niet altijd om zijn werkschema aan te passen aan mogelijke medische afspraken. Het was druk en rumoerig in de wachtruimte van oogheelkunde die gedeeld werd met de poli KNO. Eerst even langs een arts in opleiding die wat testjes deed en toen naar de specialist. Hij had wel de verwijzing ontvangen maar geen medisch dossier terwijl ik daar bij het secretariaat van het EMC nog over gebeld had met faxnummer etc. Met behulp van foto’s op mijn mobieltje kon ik toch uitleggen wat precies het operatiegebied was. De oogarts bekeek alles en liet gelijk een behandelkamer in orde maken om de traanbuis te sonderen zoals dat met een mooi woord heet. Een heel logische en begrijpelijke stap maar mijn ervaring met een ingrijpende ‘live’-operatie van de Moh’s microchirurgie zorgde ervoor dat ik pas op het laatste moment in de behandelstoel ging zitten en er trillend weer uit kwam. Nee de grote holle naald in mijn traanbuis deed niet echt pijn maar voelde wel vervelend. Er werd ook een soort zoutoplossing door gespoten en dat smaakt natuurlijk niet zoals een kopje thee. Maar de conclusie hieruit is veelbelovend: er zit dus een functionerende traanbuis.

Ik kreeg een brief mee (digitaal of anders was niet mogelijk) voor ‘mijn’ plastisch chirurg met de volgende conclusie:

  • klachten lijken erop te berusten dat de tranen het afvoersysteem niet kunnen bereiken door verminderde effectiviteit van knipperfunctie, afstaand traanpunt enectropion oftewel naar buiten gedraaid onderooglid
  • verbetering mogelijk door traanpuntinversie oftewel ruimte maken onder het ooglid, het onderooglid anders vastzetten of punctum oftewel traangaatje vergroten

Natuurlijk volgde daarna een rondje bellen, mailen met secretariaat, ontvangstbevestigingen afwachten, nabellen of beide EMC-artsen de brief ook daadwerkelijk gekregen hebben etc. Uiteraard vroeg ik ook na waarom mijn oogarts mijn medische gegevens niet had gekregen. Ik leerde daarvan dat alleen de artsen toegang hebben tot de medische gegevens en ook bevoegd zijn om deze via mail in het eigen ziekenhuis of per post of fax naar een andere arts te zenden. Wel heb ik als patiënt recht op inzage en een afschrift van mijn medisch dossier en kan ik dat aan iedereen die ik wil overhandigen.

Afijn het volgende bedrijf van dit verhaal speelde zich vandaag af in het EMC bij ‘mijn chirurg’. Klik hier voor de rest van het verhaal

2 reacties

Hallo Dorothè

eindelijk dan toch .....vanochtend vroeg dacht ik meteen dit is de dag dat je hoort wat gaat gebeuren...en ook al zit je er met smart op te wachten ,toch zal de dag die komen gaat je veel spanning kosten , gewoon al door dat je lijf andere keren herinneren zal....
maar ik hoop zo dat het je zal opleveren wat je graag wilt...een goed werkend oog en meer lucht..!
Ik heb op je bloq je hele verhaal gelezen en het klinkt als een goed plan en wat heerlijk dat het een dag behandeling zal zijn.
Weet je of je onder narcose kan gaan of is het een plaatselijke verdoving, al kan ik me dat haast niet voorstellen.
In ieder geval weet je nu wat en dat het gaat gebeuren.
Heel veel sterkte Dorothè, lieve groetjes tiny.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel voor je reactie Tiny. Het is natuurlijk onder algehele narcose want ze moeten mijn hele neus en oor weer open maken.

Groetjes,

Dorothé
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14