Hoe verder

Het was weer februari: vaste prik controle bij de dermatoloog van het EMC  voor het vijfde jaar op rij. Het was een vroegertje die afspraak om 08:00 maar dat was handig omdat manlief, die me altijd vergezeld aldaar, een afspraak had in Utrecht. Makkie om te parkeren en met die nieuwe incheckpalen gaat aanmelden veel vlotter dan vroeger. Onpersoonlijk dat dat weer wel, maar ik vind het ziekenhuis na de verbouwing wel mooier en fijner geworden dan toen ik er geopereerd werd  in 2014, 2015, 2016.  Kundig zijn ze in ieder geval nog steeds.

Weer een nieuwe dermatoloog kreeg ik deze keer. Als je er al zo lang komt dan 'verslijt' je wel van een aantal artsen die de controles uitvoeren op de poli. Liever kwam ik bij iemand die ik al kende of liever gezegd die mij kende en wist wat ik al achter de rug had. Deze nieuwe had zijn voorbereidende leeswerk goed gedaan. Hij was uiterst vriendelijk en deed zijn best om perfect Nederlands te spreken. Het was ergens gewoon grappig. Toen volgde de fysieke check waarvoor je uit de kleren moet. Ik had niets te melden en hij zag geen dermatologische dreigingen. 

Daarna werd me gevraagd hoe de controle na na 5 jaar 'schoon'  basaalcelcarcinoom voortgezet diende te worden. Ik was daar niet op voorbereid. Destijds is gezegd dat ik onder controle moest blijven omdat de tumor zo groot was. De opties die ik kreeg waren:

  1. automatische afspraak gemaakt door de afdeling Dermatologie
  2. zelf volgend jaar een afspraak maken
  3. controle door de huisarts

Afgelopen jaar ben ik van huisarts geswitcht omdat ik me steeds minder prettig voelde bij mijn oude huisarts. Destijds is ook 'het plekje' door de oude huisarts onderschat en ben ik te laat doorverwezen naar de dermatoloog. Bij mijn huidige huisarts ben ik nog niet veel geweest, maar tot nu toe verliepen de consulten wel goed. Ik koos toch voor optie 1. ofschoon de dermatoloog me verzekerde dat ik niet met langere wachttijden te maken zou krijgen als er onverhoopt iets zou worden geconstateerd door de huisarts. Ik heb me voorgenomen om met de huisarts te bespreken hoe hij tegenover 'vlekjes' en de bijbehorende risico's staat. Ik weet dat het een schijnzekerheid is om rechtstreeks jaarlijks naar de dermatoloog te gaan die me bovendien geld kost (eigen risico zorgverzekering) maar ik ben er nog niet aan toe om de controles te switchen of te laten omdat ik een ooit te laat ben doorgestuurd. Maar ik wil niet onnodig zorg vragen omdat de gezondheidszorg toch al overbelast is, dus voor de zomer ga ik dit toch bespreken met mijn nieuwe huisarts.

Tot slot een foto van hoe ik er nu na 5 jaar uit zie. Er wordt gezegd dat de situatie na ongeveer een jaar na de laatste plastische chirurgie de eindsituatie is maar ik heb durf wel te zeggen dat er toch nog wel kleine veranderingen optreden in het tweede jaar. Ik ben blij met hoe mijn gezicht is geheeld. Het is wel jammer dat mijn oog erg snel traant. Ik knipper er minder mee en daardoor krijgt het bij inspanning (autorijden, zonlicht, nacht/donker) te weinig vocht en dan gaat het eerst schrijnen en dan tranen. Omdat de traanbuis niet meer goed aansluit lopen die tranen over mijn gezicht. Het gevoel in mijn gezicht is nooit meer helemaal teruggekeerd zoals voorheen, maar wel sterk verbeterd. Koude blijft wel een probleem. Qua uiterlijk heb ik me lang een uitzondering gevoeld, maar eigenlijk zegt niemand ooit iets over mijn gezicht en als ik er naar vraag dan vind iedereen me gewoon prima. Dat vind ik zelf ook.

Momenteel heb ik al drie  maanden last van een heupblessure en het is nu voor het eerst dat ik weer moet omgaan met gewone gezondheidsproblemen.  Ik merk dat dit me meer zorgen baart dan de kans dat de basaalcelcarcinoom terug komt. Ik merk dat er voor iets met 'kanker' ook veel meer begrip en meeleven is dan voor andere gezondheidsproblemen. Ik probeerde ook deze klachten te relativeren met het feit dat ik veel ergere dingen heb gehad. Toch werkt het niet. Ik vraag me af hoe anderen dat ervaren. Ook ben ik benieuwd wat anderen voor keuze zouden maken voor het uitvoeren van controles. 

10 reacties

Hoi Dorothé,

Lastige keuze wel. Zelf heb ik ook het liefst een strak en vooral betrouwbaar controleregime. Zelfs als dat betekent dat het ten koste gaat van het eigen risico. Zeker gelet jouw ervaring snap ik goed dat je dat dan liever niet weer opnieuw aan de huisarts overlaat. Ook al is het nu een ander.

Wel mooi dat de zorg over kanker langzaam maar zeker verdrongen wordt door de zorg over ander fysiek ongemak. Ik vrees dat ik nog lang niet zover ben en dus ook geen antwoord heb op je vraag. Ik behoor tot die categorie die bij een verkoudheid of de griep als eerste denkt: "hmmmm....het zal toch niet weer...."

En wat dat meer begrip betreft, tja, dat begrijp ik dan weer wel. Iemand met een levensbedreigende aandoening roept al gauw meer medeleven op dan iemand met, ik noem maar wat, een gruwelijk pijnlijke kaakontsteking. Het staat denk ik los van kwaliteit van leven die op zo'n moment best beter kan zijn van de kankerpatient dan van de persoon met de ontsteking. Het is meer een kwestie van dat het een meer levensbedreigend is dan het ander. En daar is het medeleven op gebaseerd. Maar goed, da's ook maar psychologie van de koude grond hoor ;-)

Wat de foto betreft: Je ervaringen hebben inderdaad geen zichtbare sporen nagelaten. Afgezien van wat fysieke ongemakken die je beschrijft zal een ander er dan ook maar weinig tot niets van merken denk ik.

Ik wens je sterkte met de heup en hoop dat je binnenkort als het weer wat beter wordt weer lekker kunt trainen.

Liefs,

Herman

Laatst bewerkt: 11/03/2020 - 16:37

Bedankt Herman ik tel mijn zegeningen ook zeer zeker. Ik hoop dat jouw gezondheid steeds gezegender mag worden om in dezelfde terminologie te blijven.

Laatst bewerkt: 11/03/2020 - 19:43

Wat fijn, weer zo'n goede uitslag! Ik snap heel goed dat je voor de jaarlijkse controle kiest en dat je die niet zomaar door een nieuwe huisarts laat uitvoeren. Laat het kostenplaatje daarin alsjeblieft geen overweging zijn. Je verdient de beste zorg!. Ik hoop dat je heupblessure snel geneest. Een mooie foto van een mooi mens, in alle opzichten!

Warme groet, Rita.

Laatst bewerkt: 11/03/2020 - 17:22

Goed nieuws, wat fijn.

als ik wat mag zeggen, als nieuwe deelneemster: volgens mij moet vertrouwen worden opgebouwd. Dat is nu nog niet het geval. Groot gelijk dat je voor optie 1 kiest.

Je foto vind ik prachtig, je hebt een mooi en lief gezicht.

Laatst bewerkt: 12/03/2020 - 19:18

Dankjewel Madelief. Ik denk dat je gelijk hebt voor wat betreft dat vertrouwen.  Maar ik wil toch ook proberen om mijn vertrouwen te stekken bij de nieuwe huisarts

Laatst bewerkt: 12/03/2020 - 22:01

Als nieuw lid kan ik alleen maar zeggen dat, ook al ging het in stappen, je er geweldig uitziet! En super dat je "schoon" bent. Ik vind dat je trots mag zijn op jezelf. Ik zou het net als jij wel bespreken met de huisarts maar ik zou uiteindelijk toch kiezen voor controle per jaar. Dit omdat bij mij ook gezegd werd...niks aan de hand..Maar helaas bleek dat anders te zijn. 

En ik mag mijn huisarts graag en vertrouw de huisarts ook maar in deze situaties kies ik denk ik toch voor de expertise van de experts. En als het dan na 2 jaarlijkse controles nog steeds goed gaat, wat ik hoop voor je, dan zou ik de controle even laten voor wat het is en bij twijfel de huisarts als eerste inschakelen. En mocht je naderhand nog twijfelen dan kun je altijd terug naar dermatoloog.

Bij mij blijft het maar terugkomen en ondertussen een hoop littekens verder. Maar die probeer ik met trots te dragen, want daar zijn de tumoren niet de baas gebleken.

Ik duim dat je heupblessure gauw over is want dat verdien je. 

Groetjes MJ

 

Laatst bewerkt: 14/05/2020 - 14:05

Hoi MJ,

Ben niet meer zo vaak op de website en zie nu in juli pas jouw reactie. 

Ik wens dat het bij jou goed onder controle mag blijven.

Groetjes,

 

Dorothé

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 19:50