49. Halverwege... een baasspoeling in cadeauverpakking...

Gisteren was ik jarig en werd er op klokslag 24.00 uur mijn 57e levensbokaal afgeleverd. In plaats van getrakteerd te worden op het, voor ons zo gebruikelijke uitgebreide verjaardagsontbijt, was het vroeg uit de veren en vlug in de auto om de files richting Rotterdam voor te kunnen blijven. Vandaag stond de derde blaasspoeling op het programma en dat betekende dat deze feestelijke dag een iets andere invulling zou gaan krijgen dan we tot dusver gewend waren.

Het was druk deze keer, de vorige keer kon ik na de goedkeuring van de urine vrijwel meteen doorlopen, maar nu moest ik toch echt even in de wachtkamer plaatsnemen. De oorzaak van de langere wachttijd, zo hoorde ik later van de verpleegkundige, had alles te maken met de schaarste van de BCG leveringen. Om iedereen toch te kunnen voorzien, moest er uit 1 volledige dosis 3 x 1/3 dosis worden aangemaakt en dat neemt nu eenmaal meer tijd in beslag. Ik behoorde tot de uitverkorene die een volledige dosis kreeg toegediend, als enige die ochtend. Niet omdat ik toevallig jarig was, maar omdat dit gezien de hoge gradatie en de snelle terugkeer van het recidief, noodzakelijk was. Ik ben uiteraard niet blij om tot de categorie hoogste urgentie te worden ingeschaald, maar de opluchting dat ik tot de gelukkigen behoorde die wel een volledige dosis kreeg toegediend, nam wel het gevoel van teleurstelling weg over mijn 'weggespoelde' verjaardagsinvulling.

Bij thuiskomst moest mijn maatje tot zijn grote spijt meteen weer naar zijn werk. Hij heeft het afgelopen jaar al zoveel vrije dagen en uren aan mij besteedt, dat de voorraad uitgeput begint te raken. Ik voel me bezwaard dat hij op deze manier geen vrije dagen meer overhoudt om aan leuke dingen te besteden. Terwijl voor mij volgende week twee weken verplichte vakantie aanbreekt, moet hij gewoon aan de bak en dat terwijl ik hem zo graag op een vakantie zou willen trakteren. Andersom voelt hij zich bezwaard dat hij me op mijn verjaardag alleen thuis moet laten en hij die twee weken vakantie niet met me mee kan vieren. Zijn bezwaarde gemoed werd gelukkig al snel minder toen ik hem vertelde dat ik door de heftige bijwerkingen van de spoeling, momenteel niet echt de gezelligste ben om een feestje mee te vieren...

En dan nadert de kerst met rasse schreden. Een periode die bij mij nogal wat nostalgische gevoelens oproept. Mijn huis geraakt al aardig in de kerstsferen, maar net zoals al de jaren daarvoor ook nu geen kerstboom en pakjes onder de boom. Ik houd niet van opgetuigde kerstbomen en de pakjes die voor mij zo waardevol zijn, zijn in geen enkele winkel te koop. De drie belangrijkste G's van geschenken; Gezondheid, Geluk en Genieten liggen niet uitgestald in de feestelijk versierde etalages, maar zijn wel in ruime mate aanwezig in mijn leven. Hoewel de eerste G wel iets beter zou mogen, hoor je mij niet klagen, want aan de blaas te voelen wordt daar momenteel keihard aan gewerkt.

De tuin is inmiddels sprookjesachtig verlicht en ik kan haast niet wachten tot de avond invalt en ik kan genieten van al dat moois. In de huiskamer staan drie sfeervolle winterdorpjes uitgestald en brengen de uiterst spaarzame, maar diep gekoesterde mooie herinneringen uit mijn kindertijd opnieuw tot leven. Sleetje rijden vanaf de dijk, schaatsenrijden zonder schaatsen en eindeloos genieten van de sneeuw die alle lelijke, armoedige huizen en schuurtjes omtoverde tot prachtige kunstwerken. In mijn winterdorpjes dus geen bergen, maar zelfgemaakte dijken van klei en spelende kinderen in de sneeuw. Ik heb de spaarzame mooie herinneringen aan die tijd vormgegeven en wordt er dus in deze periode dagelijks aan herinnerd.

Je zou je dus kunnen afvragen of er nog iets te wensen overblijft en ergens diep in mij komt een langgekoesterde wens opnieuw tot leven... een witte kerst, een sneeuwpop maken in de tuin en lange wandelingen in de pas gevallen sneeuw, een kerst zoals het bijgevoegde filmpje laat zien....

Ik wens een ieder een kerstfeest vol dromen toe en voor degene die het moeilijk hebben, die juist in deze periode hun dierbaren zo intens missen, voor wie geen licht meer ziet in deze donkere tijd....ik steek een van de vele kaarsjes voor jullie aan!


http://www.kanker.nl/rita1958/blog




 

13 reacties

Rita, allereerst gefeliciteerd met je verjaardag!!!! Wat zitten wij qua leeftijd dicht bij elkaar, scheelt net een half jaar. Ook hier wordt nooit aan pakjes onder de kerstboom gedaan en een kerstboom heb ik ook al jaren niet gehad wel net als jij mijn huis extra gezellig maken. Ik hoop dat je snel herstelt van deze spoeling en toch van de kerstdagen kan genieten met je maatje. Ik wens je vast alle goeds, alles wat je nodig hebt, voor 2016. Hou je haaks!!! Liefs Mieke
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Lieve Rita, het is toch allemaal wat. Gefeliciteerd met je verjaardag, we wensen je nog heel veel mooie jaren toe.
Ik heb zo'n bewondering voor je hoe je je ziekte en behandelingen draagt. Prachtig zoals je je herinneringen koestert. Ik hoop vurig dat je beter mag worden..........
Bij ons een klein kerstboompje en verdere gezellig-maak-dingen. Kaarsjes en lichtjes aan.
De hoofdgedachte is bij mij toch de zo noodzakelijke geboorte van Jezus, vrede, liefde etc.
We gaan wel lekker eten maar niet decadent. 2e kerstdag hutspot met draadjesvlees hahaha.

Veel liefs van Juffie en haar man
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Last but not least........wensen we jullie Prachtige Kerstdagen en mooie en liefdevol 2016
Dikke knuffel.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
ik wens jullie hetzelfde, lieve Juffie en met die hutspot heb je me op een idee gebracht, dank je wel! Dikke knuffel terug!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
bonsoir lieve Rita. Allereerst nog van harte proficiat, weer een jaartje erbij!
Je 2e alinea doet me zo aan mezelf denken toen ook ik begin dit jaar voor de 2e keer 6 spoelingen kreeg, ondanks de
grote tekorten. Inderdaad een heel dubbel gevoel......Nou, je bent in ieder geval halverwege en nu mag je gaan aftellen, toch ook wel weer een fijn vooruitzicht.
Ook voor jou en je maatje toch hele fijne feestdagen samen en een prachtig 2016 toegewenst met veel liefde, zonneschijn
en bovenal een goede gezondheid! Hele dikke kus xxx

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Lieve Kiki, ook voor jullie warme, liefdevolle kerstdagen en alle goeds voor 2016! Samen gaan we voor een tumorvrij jaar! Dikke kus terug!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Je hebt het mooi verwoord. Ik wens jou ook weer sterkte met je 4e. We gaan weer samen rillen šŸ˜‰
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Lieve Rita, beetje laat maar niet minder gemeend. Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Helaas wordt het geen witte kerst maar ik wens je hele mooie feestdagen en een prachtig 2016 Liefs, desiree
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je Desiree en die witte kerst.....? Pffft volgende kerst toch maar een reisje naar Noorwegen of Lapland boeken, want als de sneeuw niet naar mij komt dan zal ik naar de sneeuw moeten gaan! Jij ook mooie warme kerstdagen en alle goeds voor 2016 gewenst! Liefs, Rita.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Jullie ook goede dagen. Eindelijk is het gelukt je blog te volgen. Ik werd er eerst, voor mijn ogen, weer uitgegooid...
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hey Patricia, er zal toch geen vloek op rusten??? Jullie ook heel fijne dagen en rust lekker uit!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14